Civilizacija nespėja paskui naujakurius

Gyvenimas užmiestyje turi ne tik savų pliusų, bet ir minusų – vos kelių kilometrų atstumu nuo uostamiesčio į sparčiai besiplečiančias naujas gyvenvietes išsikėlusiems klaipėdiečiams didmiestyje įprastos paslaugos tampa sunkiai pasiekiamos.

Dėl to labiausiai kenčia Klaipėdos rajono teritorijai priskiriamos Sendvario seniūnijos, kuri administruoja 23 kaimus, per statybų bumą praplėstus naujais gyvenamaisiais kvartalais, gyventojai.

Neigiamo atsakymo jie sulaukia telefonu užsisakydami maistą į namus ar norėdami išsikviesti taksi. Be to, laukymėse ieškant besišaukiančiųjų pagalbos tenka paklaidžioti ir specialiosioms tarnyboms.

Rajono valdžia į tokius nusiskundimus reaguoja šaltai ir akcentuoja pačių naujakurių seniūnijose sukeltą chaosą.

Prašo pasitikti

Pasak rajono policijos viršininko Edmundo Zbarausko, kai pareigūnus šaukiasi į pagalbą Sendvario seniūnijos gyventojai, skambinančiojo pranešimą priimantis budintis siekia išsiaiškinti ne tik jokiame žemėlapyje nepažymėto namo koordinates.

„Dažnai su gyventojais susitariame, kad jie policijos ekipažą pasitiktų kokioje nors vietoje, aptinkamoje pagal aiškius ir suprantamus orientyrus. Tiesa, šiuo atveju pasitaiko nesusipratimų: pareigūnai atvyksta, o žmogaus – nė kvapo. Mes nuo galimų kaltinimų, kad policija apskritai nereagavo į iškvietimą, esame apsidraudę – policijos automobiliuose sumontuota įranga leidžia patikrinti, kur ir per kiek nuvyko ekipažas”,- „Vakarų ekspresui” pasakojo E. Zbarauskas.

Jis teigė, kad policijai būtų dirbtų lengviau dirbti, jeigu pareigūnai turėtų galimybę naudotis žemėlapiais su atnaujintais duomenimis: „Ruošiame programą, pagal kurią norėtume aprūpinti policijos automobilius modernia navigacine sistema. Jos įgyvendinimui lėšų žadame prašyti iš rajono Savivaldybės. Juk rūpesčių kyla ieškant ne tik policiją kviečiančių naujakurių, bet ir senųjų kaimų, tokių, kaip Judrėnai ar Veiviržėnai, kur nėra jokių ženklų su gatvių pavadinimais, gyventojų.”

Tuo tarpu pagal sutartį su rajono valdžia šalia Klaipėdos išdygusius naujas gyvenvietes antrus metus aptarnaujančios uostamiesčio Greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Rimvydas Juodviršis teigė negirdėjęs klaidžioti neidentifikuotose vietovėse priverstų darbuotojų nusiskundimų.

„Kai nežinome, kaip tiksliai nuvažiuoti ten, kur esami kviečiami, tiesiog paprašome mus pasitikti”,- sakė R. Juodviršis.

Stinga duomenų

Picerijos „Submarinas”, siūlančios užsisakyti maistą į namus, vadovo pavaduotoja Dangira Norvilaitė sako, kad priimti užsakymus iš priemiesčių gyventojų trukdo pateisinamos priežastys.

„Sugaištume daugiau laiko, per kurį produkcija atšaltų. Ir taip atsitinka ne tiek dėl didesnių atstumų, kuriuos tektų įveikti važiuojant pas klientus, bet dėl informacijos stokos: dauguma naujų gatvelių iki šiol neturi pavadinimų, nėra jokio apšvietimo, individualūs namai nesunumeruoti… Tad reikia ilgai klaidžioti ieškant kliento pagal kitas, galbūt tik jam žinomas koordinates”.

Nepaisant to, picų už miesto ribų vis dėlto įmanoma paskanauti. „Sumbarino” atstovė neslėpė, kad užsakymus iš rajono gyventojų kartais priima. „Viskas priklauso nuo kliento: jeigu užsakymas – didelis, vežame. Aišku, dar papildomai susitariame, kad žmogus mūsų darbuotoją su maistu pasitiktų iš anksto suderintoje vietoje.”

Taksistai nesiskundžia

Tuo tarpu taksi paslaugas uostamiestyje teikiančių įmonių atstovai tvirtino klientų užmiestyje nepaliekantys likimo valiai.

„Autopunkto taksi” direktorius Janis Gracholskis mūsų dienraščiui pasakojo, kad taksi automobilių vairuotojai naujose gyvenvietėse orientuojasi pasitelkdami vieni kitų pagalbą ir žemėlapius.

„Jeigu vienas taksistas laiku nenuvažiuoja į iškvietimo vietą, užtraukia gėda visai įmonei. Todėl priimant naujus darbuotojus, patyrę jų kolegos visada juos ragina kreiptis pagalbos per raciją”,- sakė pokalbininkas.

Ypač taksistams tenka paklaidžioti, kai klientai jų laukia Triušeliuose, Slengiuose, Ginduliuose, Mazūriškėse ar Radailiuose.

Be to, anot jo, taksistai automobiliuose vežiojasi ir žemėlapius: „Dabar jau parduodami atnaujinti žemėlapiai, kuriuose yra konkrečiau įvardyti, pavyzdžiui, ir Jakai, ir dalis Girulių. Tiesa, įmonės vadovas neslėpė, kad išsikviesti taksi į priemiestį paprasta tik darbo dienomis: „Savaitgaliais – didelis apkrovimas Klaipėdos mieste, todėl taksi vairuotojai į užmiestį nesiveržia.”

„Uostamiesčio taksi” vadovas Artūras Merkurjevas taip pat nelinkęs sureikšminti nesutvarkytos naujųjų kvartalų infrastruktūros: „Na, ir kas, kad gatvių pavadinimų ar namo numerio nėra. Kai nori – gali atrasti, todėl užsakymus iš užmiesčio visada priimame. O jeigu kas neaišku, galima pasižiūrėti į žemėlapius – jų visokių dabar internete yra”,- sakė „Uostamiesčio taksi” vadovas.

„Seniūnijoje – chaosas”

Juozas LINGIS, Sendvario seniūnijos seniūnas

Naujakuriai turėtų ne skųstis, o patys imtis iniciatyvos. Nes dabar dėl nesibaigiančių statybų seniūnijoje tvyro chaosas: vieni namai – gyvenami, bet žmonės savo gyvenamosios vietos nedeklaravę, statiniai nepriduoti. Pavyzdžiui, gyvenvietėje stovi 27 namai, o registruotų gyventojų – tik vienas.

Situacija seniūnijoje yra praktiškai nekontroliuojama. Kai šalia kaimų ir sodybų žemės ūkio paskirties laukų vietoje ėmė dygti komercinės paskirties gyvenamųjų namų kvartalai, niekas nesirūpino ir nesirūpina jų įteisinimu. O kiekvieno individualaus namo šeimininkas galvoja, kad jeigu statybos leidimas galioja dešimt metų, tai nėra kur skubėti. Be to, dar vyksta ir nuolatinė namų savininkų kaita.

Nepakanka naujo kvartalo pavadinti, pavyzdžiui, Saulės miestu, būtina dar jį ir įteisinti, įrengti gatves ir suteikti joms pavadinimus, sunumeruoti namus, nustatyti aiškias gyvenvietės ribas, kadastrinę vietovę prijungti prie esamos gyvenvietės plėtros ribų. Dabar gi pridygę namai taip ir lieka kadastriniai vienetai, gatvės dokumentuose apibūdinamos kaip kokie nors ariami laukai. O rajono Savivaldybėje niekas negali atsakyti, kur seniūnija turėtų pastatyti, sakykime, ženklą su užrašu „Ginduliai”. Arba kur prasideda Klemiškės kaimas, jeigu vizualiai yra kvartalas, už jo – miežių laukas, už lauko – kitas kvartalas, greta jo – kokios „cibūlės” auga?”

„Nėra ko ir svajoti”

Česlovas BANEVIČIUS, Klaipėdos rajono savivaldybės Administracijos direktorius

Naujų namų įteisinimo procedūras skuba atlikti tik pavieniai naujakuriai, o daugelis, ypač – Triušelių, Slengių, Mazūriškių, Gindulių gyventojų tik abejingai reaguoja į valdžios raginimus.

Žinoma, ganyklų, kaimų keliukai, priklausantys rajono Savivaldybei, turi būti tvarkomi ir asfaltuojami, bet ką mums daryti, kai metinis biudžetas keliams tvarkyti siekia tik vieną milijoną litų – už tokią sumą galime tik vieno kilometro kelio ruožą sutvarkyti. Rajono centre – Gargžduose – neturime galimybės visų gatvių sutvarkyti, o kol pasieksime Sendvario seniūniją, tai nėra net ko svajoti…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.