Europos lietuvių jaunimas susitiko Barselonoje

Kaip sėkmingai įsitvirtinti užsienio šalyse ir nepamiršti, kad esi lietuvis? Tokius ir panašius klausimus praėjusią savaitę gvildeno įvairiose Europos šalyse gyvenantis lietuvių jaunimas.

Pastarosiomis dienomis vykęs Europos vyrų krepšinio čempionatas į Ispaniją pritraukė ne tik būrius sirgalių iš Lietuvos. Čia rugsėjo 12–16 d. vyko antrasis Europos lietuvių sąskrydis, į kurį rinkosi senojo žemyno jaunimas nuo 18 iki 35 metų.

Galimybė bendrauti

Trisdešimt sąskrydžio dalyvių iš dešimties Europos valstybių susitiko šalia Barselonos esančiame nedideliame Salou miestelyje. Organizatoriai, renginį pavadinę „Keliauk aplink pasaulį, bet sugrįžk ten, kur gimei”, teigė, jog Lietuvą palikusiam jaunimui labai naudinga susitikti bent jau kas dvejus metus ir aptarti gyvenimo ypatumus svečiose šalyse.

„Į sąskrydį atvyko ir tie, kurie gimė ne Lietuvoje, bet nėra pamiršę savo kilmės ir ja didžiuojasi”, – džiaugėsi Ispanijos lietuvių jaunimo sąjungos pirmininkas ir sąskrydžio pagrindinis organizatorius Raimundas Michnevičius.

Kad renginys vyks Barselonoje, nuspręsta per pirmąjį jaunimo sąskrydį Trakuose prieš porą metų. Po dvejų metų toks susibūrimas vėl vyks Lietuvoje, o dar po dvejų – kurioje nors kitoje Europos valstybėje.

„Tokie renginiai neleidžia mums pamiršti vienam kito, tai puiki proga aptarti po Europą išsibarsčiusio jaunimo problemas”, – renginio idėją gyrė Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos vadovas Stasys Kuliavas.

Koją kiša įstatymų neišmanymas

Pasak R.Michnevičiaus, į užsienį gyventi išvykęs jaunimas, kitaip nei viduriniosios kartos atstovai, susiduria su mažesniais kalbos ir kultūros barjerais. Tačiau sėkmingai įsitvirtinti ir palengvinti sau gyvenimą dažniausiai trukdo vietinės tvarkos ir įstatymų nežinojimas.

„Įstatymai svečiose šalyse neretai yra palankūs naujai atvykusiesiems, bet daugelis apie tai net nėra girdėję, –

aiškino Raimundas. – Pavyzdžiui, Ispanijoje dirbantiems svetimšaliams suteikiama nemažai socialinių garantijų, o atvykus studijuoti galima gauti finansavimą iš valstybės. Panašia informacija mes ir dalijomės per sąskrydį, rengėme seminarus.”

Vakarais – krepšinis

Europos lietuvių jaunimo sąskrydžio dalyviai susitikimą pradėjo apsilankymu Katalonijos parlamente, kur juos sutiko jaunieji šio regiono politikai, jaučiantys ypatingas simpatijas Lietuvai. Vėliau buvo surengta ekskursija po Barseloną.

Sąskrydis neapsiėjo be draugiškų pasisėdėjimų vakarais ir, žinoma, Europos vyrų krepšinio čempiona-

to. Salou miestelyje lietuviai apsistojo poilsio stovykloje, kurioje vakarais rinkdavosi į vietinį barą žiūrėti krepšinio rungtynių. Mūsų rinktinę jie palaikydavo ne ką tyliau nei salėje varžybas stebėję tautiečiai.

„Pasiimdavome vėliavas, apsivilkdavome marškinėlius su lietuviška simbolika ir susėsdavome kuo arčiau prie bare ištempto didelio ekrano. Toje pačioje stovykloje apsistoję prancūzai ir ispanai nuoširdžiai stebėdavosi ir niekaip negalėdavo suprasti, ko mes čia taip šūkaujame”, – šypsojosi R.Michnevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.