Pokalbiuose Briuselyje dominavo energetika

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) delegaciją, vadovaujamą prezidento Bronislovo Lubio, vakar Briuselyje priėmė aukščiausi ES vadovai, vyko susitikimai su įtakingais verslo bei politikos lyderiais.

ES Parlamento pirmininkas Hansas Gertas Potteringas po susitikimo su Lietuvos pramonininkų delegacija teigė, kad tai nebuvo mandagumo vizitas. „LPK turi daug diskutuotinų problemų. Tiek ekonomikos, tiek aplinkosaugos, energetikos srityse, todėl man buvo labai svarbu išgirsti svečių iš Lietuvos nuomonę”, – sakė ES Parlamento pirmininkas. Lietuviai irgi liko patenkinti vykusia diskusija. „Diskutavome dėl energetikos problemų. Parlamento pirmininkas palaikė mūsų nuomonę dėl bendros energetikos politikos ES. Svarbus mums buvo ir jo palaikymas dėl antidempingo ir kitų prekybos apsaugos priemonių reformos ES. Atkreipėme dėmesį, kad būtų išgirsta visų valstybių nuomonė šiuo klausimu”, – po susitikimo sakė LPK viceprezidentas Rimas Varkulevičius.

Ne mažiau reikšmingas buvo pokalbis su Europos Komisijos (EK) viceprezidentu Guentheriu Verheugenu. Be visų kitų mūsų verslui aktualių problemų, per jį buvo akcentuotas ir geresnio reglamentavimo įgyvendinimas Lietuvoje. G.Verheugenas teigė, kad siekio sumažinti Europoje administracinę naštą rezultatus turėtų pajusti ir verslininkai.

Pokalbiams pasirengta rimtai

Tik atvykę į Briuselį Lietuvos pramonininkai ėmėsi rimtų konsultacijų. Pirmą vizito dieną iš pat ryto – pokalbis su Europos Komisijos komisare Dalia Grybauskaite, per pietus – pasitarimas Lietuvos nuolatinėje atstovybėje prie Europos Sąjungos, susitikimas su ES valstybių pramonininkų sąjungos (BUSINESSEUROPE) vadovybe, vakare – Lietuvai aktualių problemų aptarimas su čia dirbančiais Lietuvos atstovais Europos Parlamente. Kartu su prezidentu B.Lubiu į Briuselį atvyko ir abu LPK viceprezidentai Juozas Magelinskas bei R.Varkulevičius.

Lietuvai aktuali apsirūpinimo energijos ištekliais problema dominavo visuose pokalbiuose. Kai LPK prezidentas B.Lubys, kalbėdamas apie vis didėjančią ES priklausomybę nuo Rusijos dujų, tiesiai paklausė BUSINESSEUROPE prezidento E.A.Seilliere’io, kada, jo manymu, galėtų atsirasti ES sprendimas imti derėtis dėl ES aprūpinimo energijos ištekliais, šis pripažino, kad taip gali įvykti tik tada, kai vis daugiau ES šalių pradės kentėti nuo energijos stygiaus. „Diplomatiniais kanalais spaudimas Rusijai vyksta. Žinome, kaip šioje srityje pažeidžiamos yra Baltijos šalys. Kai kalbame su Europos Komisijos pareigūnais, raginame paisyti ne tik Vokietijos ar Prancūzijos interesų, bet ir užtikrinti energetinį saugumą visai ES, įskaitant ir Lietuvą”, – tvirtino Europos pramonininkų sąjungos vadovas, kuriam gerai pažįstami ES institucijų koridoriai.

„Tokie vizitai – galimybė stiprinti tiesioginius kontaktus, be tarpininkų sužinoti sprendimus priimančių asmenų nuomonę, bandyti surasti kelius, kaip kartu su mūsų Vyriausybe spręsti Lietuvos pramonei aktualias problemas”, – LŽ sakė B.Lubys. Paklaustas, apie ką vyko pokalbis su komisare Dalia Grybauskaite, LPK prezidentas buvo lakoniškas, nors šis pokalbis vyko apie valandą. Jis paminėjo aptartas energetikos problemas, infliacijos Lietuvoje didėjimą, euro įvedimo perspektyvas.

„Pokalbio tikslas buvo mums rūpimi makroekonomikos klausimai, jų analizė. Jie svarbūs mums dėstant savo politiką Vyriausybei, organizuojant savo darbus bei vertinant ateities perspektyvas, – „Lietuvos žinioms” sakė B.Lubys. Anot jo, pramonininkai planuoja spalio mėnesį prašyti premjero Gedimino Kirkilo audiencijos, per kurią ne tik išdėstytų Briuselyje vykusių susitikimų rezultatus, bet ir pateiktų aiškią pramonininkų poziciją. Anot B.Lubio, labai svarbu, kad Briuselyje stiprėtų atstovavimas Lietuvai ir bendradarbiavimas įvairiais lygiais.

Mūsų pramonininkai buvo patikinti, kad BUSINESSEUROPE laikosi nuomonės, jog būtina išlaikyti ES rinkos apsaugos priemones ir antidempingo režimą. Šiuo metu vykstančiose diskusijose apie direktyvą dėl sankcijų nelegaliai esančių trečiųjų šalių piliečių darbdaviams lietuviai buvo paraginti aktyviau reikšti savo poziciją, kurią šiandien palaiko ir Europos pramonininkų bendruomenė. „Jų pasiūlymu pristatant Lietuvos pramonininkų pozicijas ES, kalbantis su savo valstybės vadovais pasiremti ir BUSINESSEUROPE autoritetu bei požiūriu į mums rūpimas problemas būtinai pasinaudosime”, – po pokalbio su asociacijos vadovybe sakė B.Lubys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.