Lietuviams ES nepriklausančiose valstybėse pagalbą teiks ir Vengrijos diplomatai

Lietuvos piliečiams Europos Sąjungai (ES) nepriklausančiose valstybėse, kuriose Lietuva neturi savo diplomatinių atstovybių, pagalbą teiks ir Vengrijos diplomatai.
Šalys pasirašė susitarimą, garantuojantį Lietuvos piliečiams neatidėliotiną pagalbą Vengrijos atstovybėse ten, kur Lietuvai nėra atstovaujama, pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM).

Konsulinę pagalbą lietuviams Vengrijos diplomatai pagal susitarimą teiks ne ES valstybėse – Lietuvos piliečiai galės kreiptis į šios šalies diplomatines atstovybes Čilėje, Indonezijoje, Irane, Jordanijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Juodkalnijoje, Kipre, Kuboje, Libane, Makedonijoje, Malaizijoje, Pakistane, Pietų Afrikoje, Saudo Arabijoje, Serbijoje, Singapūre, Sirijoje, Tailande, Taivane (Kinija) ir Vietname.

Panašūs susitarimai jau yra sudaryti su Lenkija. Nelaimės atveju Lietuvos piliečiai gali kreiptis į šios šalies konsulines atstovybes, prašydami būtinosios konsulinės pagalbos Alžyre, Maroke bei Tunise.

Atitinkami tarpusavio susitarimai sudaryti su Latvija ir Estija, leidžiantys Lietuvos piliečiams gauti konsulinę pagalbą tose šalyse, kuriose Lietuva neturi savo ambasadų.

Tačiau panašaus pobūdžio susitarimai neatima iš Lietuvos piliečių teisės kreiptis į bet kurią kitą ES ambasadą toje valstybėje.

Pagal Europos Bendrijos steigimo sutartį ir ES valstybių narių vyriausybių sprendimą bei kitus ES teisės aktus, Lietuvos pilietis yra ES pilietis ir turi teisę kreiptis į bet kurios ES šalies diplomatinę atstovybę trečiojoje šalyje, jei šioje šalyje nėra nacionalinės diplomatinės atstovybės.

Konsuliniai veiksmai paprastai apima būtinąją pagalbą atsitikus nenumatytam atvejui – praradus dokumentus, pinigus, susidūrus su užsienio šalies teisėsauga.

Konsuliniai pareigūnai taip pat gali priimti prašymus dėl Lietuvos pilietybės bei gyvenamosios vietos deklaracijas iš lietuvių, išvykusių ilgesniam nei 6 mėnesių laikotarpiui, tarpininkauti dėl archyvinių pažymų, teistumo ar neteistumo pažymų gavimo, tvarkyti užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių karinę įskaitą, suteikti informaciją ir išduoti leidimus dėl palaikų parvežimo, rinkimų metu sudaryti galimybę Lietuvos piliečiams balsuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.