Laukuose studentai tik svečiai

Lietuvos žemės ūkio universiteto (LŽŪU) vadovai tikina, kad keli šimtai mokomojo ūkio hektarų būtini studentų studijoms, o netoliese gyvenantys šios žemės paveldėtojai tvirtina jaunimo ten nematantys, rašo „Kauno diena”.
„Žemės, kuriose neseniai vyko pasaulio artojų varžybos, ilgai buvo nedirbamos, tik tada, kai pradėjome bylinėtis, universitetas pradėjo auginti įvairias kultūras”, – teigė netoliese gyvenantis ir keliolika metų bandantis senelių žemę atgauti Juozas Žemgulys. Negalėdamas atgauti žemės jis ir kiti paveldėtojai bylinėjasi teisme, o per pasaulines artojų varžybas surengė piketą.

„Gerbiamieji dalyviai, jūs ariate pigiausią Europoje žemę. 397 eurai už ha – tokia siūloma kompensacija savininkams”, – angliškai skelbė vienas protestuotojų plakatų.

„Neabejojame, kad valdininkai laukia žemės reformos pabaigos ir šie plotai bus privatizuoti, o mes liksime be nieko, – rėžė savininkai. – Prie „Via Baltica” magistralės esanti teritorija bus labai gardus kąsnis žemgrobiams”, – teigė piketuotojai.

LŽŪU rektorius Romualdas Deltuvas aiškino, kad ne universitetas sprendžia žemės nuosavybės klausimus.

„Mokomojo ūkio teritoriją mes valdome patikėjimo teise. Žemę mums skyrė Vyriausybė. Tik ji ir gali ją iš mūsų atimti. Todėl jaučiamės ramūs ir teisūs”, – tvirtino jis.

Studijų prorektorius Jonas Čaplikas mano, kad universitetui skirti plotai nėra per dideli.

„Mes orientuojamės į pavyzdinio ūkio dydį, – aiškino jis. – Jame auginame įvairius augalus. Laisvos nedirbamos žemės ten nėra.”

Be dirbamų laukų, universitetas dar turi galvijų fermą. Visus ūkio darbus dirba samdomi specialistai, o studentai tik stebi procesą.

„Į laukus rengiamos ekskursijos, per kurias studentai susipažįsta su darbo procesu, stebi dirvą, augalus”, – dėstė J. Čaplikas.

Dienraščio kalbinti antrakursiai pripažino niekada nebuvę mokomuosiuose LŽŪU laukuose.

„Galbūt ten lankysimės studijuodami vyresniuose kursuose”, – svarstė antrojo kurso studentas Algirdas.

Universiteto mokomasis ūkis užima apie 450 ha. Savininkai, „Kauno dienos” teigimu, pretenduoja į maždaug 100 ha.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.