Donorystės stabdys – galimas kempinligės užkratas

Jei per pastaruosius 27 metus pusmetį ar ilgiau gyvenai Jungtinėje Karalystėje ar Prancūzijoje, kraujo donoru būti negali.

Ši nuostata, remiantis Europos Sąjungos direktyvomis, patvirtinta dar 2005 metų vasario 4 dienos sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl kraujo donorų sveikatos tikrinimo tvarkos aprašo, privalomųjų tyrimų sąrašo, reikiamų sveikatos rodiklių ir kraujo donorų apklausos anketos patvirtinimo”.

Pasitaiko, kad šio ir kitų draudimų nežinantys žmonės gaišta laiką kreipdamiesi į kraujo centrus. Redakcijai skambinusi 35 metų Renata taip pat buvo nusivylusi, kad jos kilnus siekis neatlygintinai dovanoti kraujo liko nepatenkintas, mat pildydama klausimyną ji prisipažino ketverius metus praleidusi Jungtinėje Karalystėje. Kraujo dovaną priimti atsisakyta ir iš jos motinos – dėl aukšto kraujospūdžio.

„Sugaišusi laiko pasijutau nurašyta… Jei būčiau žinojusi, būčiau negaišusi laiko ir negadinusi popieriaus pildydama anketą”, – sakė ji.

Be to, ji suabejojo dėl aukšto kraujospūdžio kriterijaus: „O jei mama būtų išgėrusi vaistų ir kraujospūdį nusimušusi – tuomet kraujo nebūtų atsisakę paimti?”

Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialo Donorų skyriaus vedėja Genovaitė Kalibatienė pripažino, kad donorais panūdusių būti žmonių, kurį laiką gyvenusių Jungtinėje Karalystėje arba Prancūzijoje, kreipiasi. Tačiau retai. Kad žmonės negaištų laiko pildydami anketą, apie tai paprastai pasiteiraujama jau registratūroje.

„Mes vadovaujamės sveikatos apsaugos ministro įsakymais, paruoštais pagal Europos Sąjungos direktyvas. Juose surašyti visi kriterijai”, – informavo G. Kalibatienė.

Apribojimai, susiję su gyvenimu dviejose Europos Sąjungos šalyse nuo 1980 metų, įvesti siekiant apsisaugoti nuo galimo pavojingos Kroicfeldo-Jakobo ligos, kitaip – karvių kempinligės, užkrato. Jungtinėje Karalystėje bei Prancūzijoje užfiksuota daugiausia susirgimų šia liga, kitur – pavieniai atvejai.

Ministro patvirtinta ir anketa, kurią turi pildyti kraujo atėję dovanoti žmonės. Ši užpildyta anketa, parašu patvirtinus, jog į klausimus atsakyta sąžiningai, saugoma 30 metų.

O jei žmogus neprisipažins gyvenęs užsienyje ar neigs kitas kontraindikacijas, neleidžiančias būti donoru?

„Jei sumeluos – kas gali atsakyti už jį? Jei žmogus atėjo turėdamas tikslą padėti kitiems – jis bus sąžiningas. Paprastai neatlygintini donorai išklausinėja, ar duodami kraujo nepakenks sau ir ligoniams”, – atsakė vedėja.

Kraujo centro darbuotojai pastebėjo, jog pasukčiauti pildant anketą kartais linkę tik tie, kurie atėjo duoti kraujo dėl pinigų.

Kraujo, informavo G. Kalibatienė, negali duoti bet kokius vaistus vartojantys žmonės, sergantieji širdies ir kraujagyslių bei kitomis sunkiomis ligomis. Taip pat – sergantieji hipertenzija, t.y. padidėjusiu kraujospūdžiu.

Šie apribojimai įvesti ne vien ligonių, kuriems būtų skiriamas kraujas ar jo komponentai, bet ir pačių donorų sveikatos labui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.