Sielvartas

Sielvartas, kaip skausmingas emocinis atsakas į mylimo žmogaus mirtį ar skyrybas, darbo ar namų praradimą, yra neišvengiama mūsų gyvenimo dalis.

Tai ypač aktualu šiais laikais, kai, ieškodami geresnio gyvenimo, vis daugiau Lietuvos gyventojų išvyksta dirbti ar mokytis į tolimas šalis.

Žmonės sielvartą išreiškia skirtingai, tačiau daugelis jų išgyvena 4 sielvarto fazes, kurios gali eiti viena po kitos arba iš dalies sutapti.

Dažniausias pirmosios sielvarto fazės požymis yra sustingimas. Mirtis ar praradimas tuo laikotarpiu atrodo nerealus. Tai vadinama nesąmoningu neigimu. Antroje fazėje, susidūrus su netekties realybe, mus gali įtraukti emocijų verpetas. Trečioje fazėje šie audringi jausmai ilgainiui gali sukelti ilgalaikę depresiją, miego sutrikimus, galvos skausmą ir pan. Ketvirtoje fazėje po truputį grįš ankstesnė mūsų būklė. Tačiau po metų sielvartas vėl gali apimti.

Pasirūpinkime savimi emociškai sunkiu laikotarpiu. Jeigu sunku prisiverti valgyti, stenkimės bent kartą per dieną pavalgyti būdami draugijoje ir vartokime vitaminus su mineralais. Jonažolių arbata padės sumažinti depresiją. Jei jaučiame nerimą, gerkime valerijonų, kryžiažiedžių ar ramunėlių arbatą.

Fiziniai pratimai pagerina natūralią gerą nuotaiką lemiančių endomorfinų gamybą organizme. Vaikščiojimas su užjausti gebančiais draugais yra geras būdas aktyvumui palaikyti, o net trumpai pabuvus saulėje praskaidrėja nuotaika. Masažas ar vonia su 1 valgomuoju šaukštu migdolų eterinio aliejaus nuramina, atpalaiduoja užgniaužtus jausmus. Kai sielvartą lydi nerimas, naudokime levandų, kvapiųjų kanangų, kvapiųjų auksabarzdžių ar vaistinių šalavijų aliejų (pastarojo venkime per pirmąsias 20 nėštumo savaičių).

Gera terapija – jausmų išlaisvinimas. Taisyklingos jogos pozos, kvėpavimo pratimai ir meditacija gali padėti atgauti ir palaikyti emocinę pusiausvyrą. Psichoterapeutas, dvasininkas gali užjausti ir padėti atskleisti savo jausmus. Gali padėti ir kūrybos terapija.

Į gydytojus reikia kreiptis, kai užsitęsęs sielvartas neigiamai atsiliepia mūsų darbui ir tarpusavio santykiams, kai gilėja depresija. Reikalinga skubi pagalba, kai nematome prasmės gyventi, kai „gydomės” vien girtavimu ir paleistuvyste.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.