Gydyti sielos ligoms atskiros ligoninės nebereikia

Nuo šiol, gavę šeimos gydytojo siuntimą, depresiją ar kitą psichikos sričiai priskiriamą ligą galėsime pasigydyti daugiaprofilinėje ligoninėje. Gal tai padrąsins gydytis tuos, kurie vengia negatyvaus antspaudo, kurį visuomenė uždeda besigydantiems psichiatrijos ligoninėse.

Pasaulyje daugėjant slogių bei depresyvių būsenų, ryškėja tendencija psichiatrinio profilio paslaugas teikti bendrojo profilio ligoninėse.

Trečiasis šalyje toks – Afektinių (nuotaikos) sutrikimų skyrius daugiaprofilinėje įstaigoje atidarytas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL). Anksčiau pradėjo veikti panašūs skyriai Kauno medicinos universiteto klinikose bei ViIniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose.

Psichikos sveikatos priežiūros paslaugų integracija su kitomis asmens sveikatos priežiūros paslaugomis kaip viena iš prioritetinių krypčių išskirta Lietuvos Respublikos psichikos sveikatos strategijoje, kuri Seimo nutarimu patvirtinta šių metų balandį.

Toks specifinės pakraipos paslaugų teikimo daugiaprofilinėje įstaigoje pranašumas – kad pacientui gali būti suteikta visapusė pagalba, bendradarbiaujant įvairių specialybių gydytojams.

„Juk bet kuris kūno liga sergantis pacientas gali turėti psichologinių ar psichikos problemų, o sergantieji psichikos liga – fizinio kūno sutrikimų”, – sakė KUL vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Ligos su kaukėmis

Afektinis sutrikimas – ilgalaikis emocinės pusiausvyros praradimas, pasireiškiantis depresija, pakilia nuotaika arba mišria būsena. Jį lydi įvairūs simptomai – nerimas, įtampa, miego sutrikimai, pakitęs aplinkos suvokimas, nuovargis, sumažėjęs darbingumas.

Tačiau pastaruoju metu ligos ėmė keisti savo veidą. Depresija bei kitos afektinės ligos slepiasi po virškinimo sistemos, endokrininių, širdies ir kraujagyslių, reumatinių bei kitų ligų kauke. O depresija savo ruožtu gali maskuoti sunkias fizines ligas, net vėžį.

„Būna, kad žmogus guli kituose skyriuose, o tiriant paaiškėja, kad jis serga psichikos liga”, – sakė skyriaus vedėja psichiatrė Jolita Striškaitė.

Afektinės ligos gali pasireikšti ir kartu su somatinėmis – pabloginti jų eigą, apsunkinti gijimo procesą.

Todėl toks svarbus įvairių specialistų komandinis darbas, siekiant pagelbėti pacientui.

Tirs miegą

Kita vertus, gydydamasis afektinį sutrikimą bendrojo profilio ligoninėje pacientas išvengs negatyvaus štampo, kurį visuomenė vis dar linkusi uždėti sergančiajam psichikos liga. Yra pacientų, pabrėžė V. Janušonis, kurie nesigula į Psichiatrijos ligonines, kad negautų jos išduoto nedarbingumo lapelio.

Naujojo skyriaus kūrimą palengvinę tai, kad ligoninėje išvystytas neurologinis profilis, o neilgai trukus duris atvers Miego medicinos centras.

Šio centro atliekami tyrimai padės išsiaiškinti, ar miego sutrikimai yra „tikri”, ar sąlygoti nerimo ar kitų psichologinių sutrikimų, kaip miego jausmo nebuvimas ir pan. Remiantis tyrimų rezultatais bus galima adekvačiau parinkti miego sutrikimų gydymo metodiką. Šis centras dirbs viena kryptimi su Afektinių sutrikimų skyriumi.

Lovų nepadaugėjo

KUL Afektinių sutrikimų skyrius įkurtas 4-ajame ligoninės korpuse, suremontuotose kadaise buvusios sterilizacinės patalpose.

Čia 16 lovų. Palatos keturvietės, dvivietės; prie kiekvienos įrengta atskiras dušas, tualetas.

Skyrius įkurtas nedidinant bendro įstaigos lovų skaičiaus – tai, pasak V. Janušonio, padaryta sumažinus chirurgijos skyrius, „intensyvinant jų darbą”, mažinant vidutinį gulėjimo laiką.

Šiuo metu skyriuje dirba keturi psichiatrai, klinikinis psichologas.

Skyriaus specialistai teikia pagalbą ne vien pacientams, bet ir kitų specialybių gydytojams. Jie konsultuoja ir kituose skyriuose, konsultacinėje ambulatorijoje.

Konkuruoti nežada

Ar specializuotose įstaigose dirbantys psichiatrai nepajus konkurencijos, nepristigs pacientų atsidarius Afektinių susirgimų skyriui KUL?

Psichikos sveikatos centro vyriausiasis gydytojas Aleksandras Slatvickis patikino, jog jie konkurencijos tikrai nejaučia. Nejaučia todėl, kad afektinių sutrikimų yra labai daug ir naujojo skyriaus medikai tik palengvins kitų stacionarų ar ambulatorijų darbą.

„Bijau tik, ar užteks jums lovų”, – šypsojosi jis.

Didinti jų skaičiaus V. Janušonis sakė kol kas tikrai neketinąs. Nesą numatyta ir teikti čia mokamas paslaugas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.