Kaip Cecilia sužavėjo pulkininką M.Gaddafi

Pirmoji Prancūzijos ponia Cecilia Sarkozy atsisakė dalyvauti tyrime, kurio tikslas – nustatyti jos vaidmenį Bulgarijos medicinos seserų paleidimo iš Libijos kalėjimo byloje. Tyrimo pareikalavo socialistai.

C.Sarkozy viename interviu paaiškino, kaip jai, „moteriai ir motinai”, pavyko įkalbėti Libijos lyderį Muammarą Gaddafi suteikti laisvę medicinos seserims. Tačiau vargu ar toks „kilmingas poelgis” nuslopins karštas diskusijas, esą medikų paleidimas galėjo būti priedanga, leidusi Prancūzijai ir Libijai sudaryti platesnio masto susitarimus dėl gynybos ir atominės energetikos.

Vertėjo neprireikė

Savo pirmame interviu regioniniam Prancūzijos laikraščiui „L’Est Republicain” C.Sarkozy atskleidė pokalbio su Libijos vadovu detales.

Prezidento žmona, jos žodžiais tariant, kalbėjosi su M.Gaddafi „anglų kalba, akis į akį, be vertėjo” ir daugiau kaip 50 valandų derėjosi su Libijos pareigūnais. C.Sarkozy sėkmę nulėmė tai, kad ji atvyko į Tripolį „kaip moteris ir motina”. Cecilia „neakcentavo tarptautinių santykių sudėtingumo, bet buvo tvirtai pasiryžusi išgelbėti gyvybes”. Galiausiai ji pasiūlė aprūpinti Libijos ligonines naujausia įranga ir paremti gydytojų mokymus.

Apie M.Gaddafi Prancūzijos prezidento žmona atsiliepė taip: „Manau, jis suprato, kad pasielgęs su manimi žmoniškai jis pagerintų savo įvaizdį.”

Vizitas nustebino

Prezidento žmona paprastai nelinkusi kištis į tarptautinę politiką, todėl jos pokalbis su M.Gaddafi nustebino Prancūziją.

Šią vasarą prezidento „pasiuntinė” du kartus lankėsi Libijoje. C.Sarkozy vizitai sutapo su galutiniais Europos Sąjungos ir Libijos derybų etapais dėl penkių Bulgarijos medicinos seserų ir vieno palestiniečių kilmės gydytojo paleidimo iš Libijos kalėjimo, kuriame jie buvo laikomi aštuonerius metus dėl kaltinimų tyčia užkrėtus vaikus ŽIV.

Kai kurių analitikų manymu, C.Sarkozy derybos su Libijos valdžia palengvino ir oficialų Prancūzijos prezidento vizitą į Tripolį, po kurio šių metų rugpjūčio 2 dieną Libija ir Prancūzija pasirašė susitarimus dėl bendradarbiavimo gynybos ir atominės energetikos srityse. Prancūzija sutiko parduoti Libijai prieštankines raketas, kurių vertė siekia 168 mln. eurų.

Socialistų įtarinėjimai

Prancūzijos socialistai pareikalavo, kad parlamentas atliktų tyrimą – nustatytų prezidento žmonos „diplomatinį vaidmenį” kalbant apie Bulgarijos medicinos seserų paleidimą ir naujus Prancūzijos ir Libijos susitarimus karinėje srityje.

C.Sarkozy pareiškė laikraščiui „L’Est Republicain”, kad dalyvavimas tyrime – „ne jos reikalas”. Ji atkirto: „Mano misija Libijoje neturi nieko bendra su kairės ir dešinės ginčais.”

Tyrime į klausimus atsakinės tik prezidento patarėjas Claude’as Gueant’as, lydėjęs prezidento žmoną į Libiją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.