Ramybė dėl vaiko – už 1500 litų

Norint užrašyti savo vaiką į valstybinį lopšelį-darželį, tai reikėtų padaryti vos gimus kūdikiui. O privačių lopšelių-darželių kainos šalyje lenkia net auklių paslaugų kainas.

„Šiuo metu lopšelio direktorė registruoja vaikus 2009 metams, iki to laiko visos vietos užimtos”, – teigė LŽ vieno Kauno valstybinio lopšelio-darželio auklėtoja. Tokiuose darželiuose palikę savo vaikus tėvai teturi sumokėti už maistą 100-150 litų.

Privačiuose lopšeliuose-darželiuose kainos dešimteriopai didesnės.

Pavyzdžiui, Bendorių kaime spalį pradėsiančiame veikti privačiame vaikų lopšelyje-darželyje mėnesio kaina – apie 1600 litų. Mėnesio kaina už maistą tokiose įstaigose gali būti kelis kartus didesnė nei valstybinėje įstaigoje.

„Iki 400 litų kainuoja vaiko maitinimas, o apie 1200 litų – priežiūra. Norime surinkti 100 vaikų, vietų dar yra”, – informaciją LŽ suteikė dar durų neatvėrusio privataus lopšelio-darželio darbuotoja.

Paslaugos brango

Nerandantys laisvų vietų valstybiniuose lopšeliuose-darželiuose ir neįkandantys privačių lopšelių-darželių kainų, tėvai linkę samdytis aukles. Tačiau ir jų paslaugų kainos per pastaruosius metus gerokai padidėjo.

„Prieš metus visą darbo dieną dirbančios auklės paslaugos Vilniuje kainavo apie 800 litų. Šiuo metu atlyginimas svyruoja nuo 1000 iki 1500 litų”, – sakė LŽ Neringa Ramanauskienė, agentūros „Auklė” direktorė.

Pašnekovė teigia, kad didžioji dalis šeimų auklių paslaugomis naudojasi visą darbo dieną, užuot mokėjusios už valandas.

Nepilną darbo dieną dirbančioms auklėms už valandą mokama 5-6 litai, jeigu prižiūrėti reikia du vaikus – 8 litai.

Anot jos, apie 20 proc. tėvų nori, kad jų vaikai būtų prižiūrimi auklės namuose, tačiau pačios auklės savo namuose prižiūrėti vaikų nelinkusios. Bet tokiu atveju auklė gali tikėtis aukštesnio atlyginimo.

„Jeigu vaikas prižiūrimas auklės namuose, atlyginimas gali būti šimtu litų didesnis”, – teigė N.Ramanauskienė.

Ji pabrėžia, kad pastariaisiais metais auklių paslaugomis besinaudojantys gyventojai labiau pasitiki ne buvusių šeimų rekomendacijomis, o agentūromis. „Kai kurie tėvai susisiekia su šeimomis, kur seniau dirbo auklė”, – sako ji.

N.Ramanauskienė mano, kad 4-5 metų vaikams dažnai ieškoma studentės prižiūrėti vaiką ne visą darbo dieną, o kūdikius tėvai mieliau patiki vidutinio amžiaus moterų priežiūrai.

Pigiau – visai dienai

Klaipėdoje esančios agentūros „Reikalinga auklė” personalo vadovė Rūta Lukošienė teigia, kad uostamiestyje visai darbo dienai samdant auklę valandos įkainis yra nuo 4 iki 8 litų.

„4 litus už valandą gauna vieną vaiką prižiūrinti auklė – tokie užsakymai yra dažniausi, 6 litus – du vaikus, 8 litus – tris vaikus prižiūrinti auklė”, – sako ji.

Pašnekovė pabrėžia, kad kai auklė samdoma ne visai darbo dienai, o porai ar tik vienai valandai, jai už valandą gali tekti mokėti iki 20 litų, kitaip jai nelabai apsimokėtų.

„Dažnai auklėmis dirba moterys laisvu nuo kito darbo metu, bet jeigu tai jos pagrindinis pragyvenimo šaltinis, o prižiūrėti vaiko ji gali būti iškviesta bet kuriuo metu porai valandų, valandinis atlygis savaime turi būti didesnis, nei visą dieną prižiūrint vaiką”, – dėsto R.Lukošienė.

Trūksta auklių

Augant pragyvenimo lygiui, aukles įdarbinančios agentūros tvirtina, kad šalyje daugėja šeimų, patikinčių savo atžalas auklėms.

„Šiuo metu agentūrose juntamas auklių trūkumas. Juolab kad jaunos moterys, užsiimančios šia veikla, dažnai perka verslo liudijimus”, – minėjo N.Ramanauskienė.

Jai antrina ir Klaipėdos agentūros „Reikalinga auklė” personalo vadovė: „Auklių paklausa Klaipėdoje šiuo metu didesnė už pasiūlą”, – teigia ji.

Per mėnesį ši agentūra įdarbina nuo poros iki dešimties auklių.

R.Lukošienė sako, kad prašymų, jog auklė ir prižiūrėtų vaiką, ir tvarkytų namus nebuvo. „Motinos nori, kad visas dėmesys būtų sutelktas vaikui”, – pasakoja pašnekovė.

N.Ramanauskienės tvirtinimu, daugėja tokių šeimų, kurios samdosi ir auklę, ir namų tvarkytoją. „Prieš penkerius metus pradėjome kalbėti, jog buities darbus ir vaiko priežiūrą reikia atskirti, tad šiuo metu ieškančiųjų tokios moters, kuri būtų ir auklė ir tvarkytų namus, pasitaiko vienetai, o galinčių samdyti ir vieną, ir kitą, ėmė daugėti prieš trejetą metų”, – kalbėjo pašnekovė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.