Šventė „AgroBalt 2007”

16-oji tarptautinė specializuota žemės ūkio ir maisto pramonės paroda „AgroBalt 2007” šiemet pirmą kartą surengta Kaune, Lietuvos žemės ūkio universiteto teritorijoje. Parodoje demonstruota moderni žemės ūkio technika, veisliniai gyvūnai, ūkininkų bei maisto pramonės produkcija atspindi gerėjančio gyvenimo tendencijas Lietuvos kaime.

„AgroBalt 2007” žemės ūkio produkciją ir naujausią techniką demonstravo apie 430 dalyvių iš 12 valstybių. Parodoje moderni žemės ūkio technika eksponuota dviejose aikštelėse, o 3 tūkst. kvadratinių metrų paviljone buvo įrengti žemės ūkio produkcijos stendai. 17 tūkst. kvadratinių metrų užėmė gyvuliai: pieniniai ir mėsiniai galvijai, arkliai, kiaulės, avys, triušiai ir naminiai paukščiai.

Vakar pasibaigusioje keturias dienas vykusioje parodoje buvo tikimasi sulaukti apie 50 tūkst. lankytojų.

Išgirsti ir pačiupinėti

Didžiausią Baltijos regione tarptautinę specializuotą žemės ūkio ir maisto pramonės parodą „AgroBalt 2007” atidarė Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, žemės ūkio ministrė prof. Kazimiera Prunskienė, Vokietijos bendrovės „IFWexpo Heidelberg” direktorė Rita Hoepfner. Parodą atidarant dalyvavo Žemės ūkio rūmų ir Kauno apskrities vadovai, užsienio valstybių žemės ūkio ministrai, Europos Komisijos delegacija, ambasadų atstovai.

„Tikiuosi, kad paroda ir joje vyksiančios diskusijos, nauji susitikimai, seminarai prisidės prie to, kad ir toliau sėkmingai plėtosime šimtametes tradicijas turintį žemės ūkį ir maisto sektorių”, – sakė Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas.

Parodos dalyviams vyko seminarai, supažindinantys su kaimo plėtros 2007-2013 m. programa, paramos per ateinančius 7 metus miškų ūkiui ir alternatyvių veiklų kaime plėtrai naujovėmis, žemės konsolidacija, kaimiškųjų vietovių gyvenimo kokybės vertinimu, dekoratyvinių medžių ir krūmų auginimu, sodininkystės ir žirgininkystės naujovėmis, naujomis maisto technologijomis ir kitomis temomis.

Pasak žemės ūkio ministrės, ši paroda atspindi strateginius Europos Sąjungos ir Lietuvos kaimo plėtros tikslus: didinti žemės ūkio sektoriaus konkurencingumą remiant žemės valdymą, kelti kaimo prestižą, gerinti gyvenimą kaimo vietovėse ir visokeriopai skatinti ekonominę veiklą.

Lietuvos žemės ūkio universiteto rektoriaus prof. Romualdo Deltuvo manymu, „AgroBalt” paroda – puiki galimybė studentams, būsimiems žemės ūkio specialistams, kaimo plėtros strategams susipažinti su šio ūkio sektoriaus naujovėmis.

Gyvenimo kokybės rodiklis

„Įdomi paroda”, – džiaugėsi Stasys Kiudulas iš Akmenės rajono Žerkščių kaimo. Jis turi 10 hektarų žemės, kurią perleido ūkininkauti savo sūnui Giedriui. Akmeniškis stengiasi dalyvauti visose „AgroBalt” parodose. Sako, kad čia sužino daug naujo.

„Į šią parodą ūkininkai atvyko geresnės nuotaikos ir pilnesnėmis kišenėmis”, – teigė Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas. Anot jo, šiemet pagaliau pakilo žemės ūkio derliaus kaina, Europa ir Lietuva deramai vertina žemdirbio triūsą. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvos ūkininkai moderniai technikai įsigyti skiria tik 10 proc. savo pajamų, o užsienio ūkininkai – 60 proc. pajamų.

„Mes stengiamės jau turimą seną techniką gerai prižiūrėti ir kaip galima našiau naudoti. Juk pradėję ūkininkauti turime daug lėšų skirti pastatams statyti, stogams dengti, bandoms gerinti”, – teisinosi Lietuvos ūkininkų sąjungos vicepirmininkas Vytautas Rakickas.

Parodos ekspozicijos, turtingi maisto pramonės įmonių stendai, išradingų amatininkų dirbiniai iš lino, vilnos, metalo, medžio ir keramikos, žydintys ir žaliuojantys gėlininkų ir sodininkų stendai rodo, kad Lietuvos kaime gyvenimas gražėja.

„Iš tiesų gyvenimas gražėja, žmonės stengiasi, dirba, negalima to nematyti”, – tvirtino V.Rakickas. Jo manymu, akivaizdu ir tai, kad moderni technika, našios technologijos perša mintį, jog ateities ūkis – tai stambus ūkis.

„Pieno ūkis gali jau visai neblogai verstis, jeigu turi 50-100 karvių”, – sakė B.Markauskas. Vienam galvijui skaičiuojamas vienas hektaras žemės. Perspektyviam augalininkystės ūkiui reikia didesnių plotų.

Geriausiesiems – medaliai

Pirmąją parodos dieną paskelbti ir apdovanoti geriausio „AgroBalt” eksponato konkurso nugalėtojai. Tradiciškai buvo vertinami maisto produktai, veisliniai gyvūnai ir žemės ūkio technika.

Vertinimui buvo pateikti 48 eksponatai. Komisija išrinko 8 geriausius ir apdovanojo „AgroBalt” aukso medaliu, o aštuoniolikai įteikė diplomus.

Aukso medalius pelnė UAB „Vičiūnai ir partneriai” tradicinė silkių filė, AB „Tauragės maistas” karštai rūkytas aukščiausios rūšies lietuviškas kepsnys, UAB „Arvi kalakutai” karštai rūkytas kalakutas, AB „Žemaitijos pienas” 2,5 proc. riebumo ekologiškas jogurtas „Dobilas”, AB „Radviliškio mašinų gamykla” sėklų beicavimo įrenginys, UAB „Liūdynė” iš Panevėžio rajono birių produktų krautuvas, UAB „Žiobiškio kompleksas” paršavedė su paršiukais, UAB „Vilniaus žirgynas” žemaitukų veislės eržilas „Kosmosas”.

Patikrino žinias

Pirmą kartą „AgroBalt” parodoje savo stendą turėjo Europos Komisija. Parodos dalyviai, stendu ypač susidomėjęs jaunimas turėjo galimybę patikrinti savo žinias apie Europos Sąjungą. Jie žaidė ant didelio Europos žemėlapio, pildė anketą, o už teisingus atsakymus buvo apdovanoti prizais. Europos Komisijos atstovai jiems surengė konkursą, pristatė Europos valstybes ir bendrąją žemės ūkio politiką. Kaimo plėtros politikos 2007-2013 metų programos trečioji priemonė (Gyvenimo kokybės kaimo vietovėse gerinimas ir kaimo ekonomikos įvairovės skatinimas) numato kurti naujas įdarbinimo galimybes pirmiausia jaunimui ir moterims, palengvinti galimybes gauti naujausią informaciją ir naudotis naujausiomis ryšio technologijomis. Čia svarbu kitų kaimo ekonomikos sektorių stiprinimas, mokymo ir informacijos priemonės, prieinamos kaimo gyventojams, siekiant gyvenimą kaime padaryti patrauklų jaunimui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.