Klaipėdą pasiekė plaukiojantis kosminis laivas

Vakar rytą Klaipėdos kruizinių laivų terminale prisišvartavo viena greičiausių pasaulyje jachtų „VO70 Ericsson”. Ja plaukę lietuviai neslėpė nuostabos, jog iš Rygos atplaukė vos per 21 valandą.

Kompanijos „Ericsson” jachta, specialiai pastatyta 2005-2006 metų lenktynėms aplink pasaulį „VOLVO Ocean Race”, pertraukos tarp pasaulinių lenktynių metu lanko Skandinavijos ir Baltijos šalis. Prie viešėjusios Rygoje įgulos prisidėti ir išbandyti „VO70 Ericsson” plaukiant iki Klaipėdos buvo pakviesti penki su „Ericsson” kompanija susiję buriuojantys lietuviai: Edmundas Jakelaitis, Arūnas Burkšas, Šarūnas Chomentauskas, Aivaras Kavaliauskas bei Naglis Nasvytis.

Trečiadienį rytą palikusi Latvijos sostinę 10 žmonių įgula Klaipėdą pasiekė vakar, apie pusę dešimtos ryto. Kupini kelionės įspūdžių lietuviai negalėjo atsistebėti jachtos pasiekiamu greičiu ir lygino ją su raketa ant vandens ar netgi kosminiu laivu.

„Neįtikima, negalvojau, kad burinis laivas gali plaukti tokiu greičiu. Kolega iš Rygos į Klaipėdą su jachta parplaukė per tris paras, o mes – per 21 valandą. Tačiau jautėmės saugiai – jachta jau mačiusi ir šilto, ir šalto, apiplaukusi visą pasaulį, įgula gera, kapitonas patyręs. Žinoma, sąlygos laive tikrai „spartietiškos”: šalta, gultukai tinkliniai”, – įspūdžiais dalijosi E. Jakelaitis, prisipažinęs, jog daugiau nei pusę paros negalėjęs valgyti, tačiau jūrligė nei jo, nei likusios komandos labai nekankino.

Pasak plaukusiųjų, jachta iš pradžių lėkė pučiant priešiniam vėjui, vėliau jau buvo lydima palankaus. Stabiliai laikytasi apie 15 mazgų per valandą greičio, o paryčiui buvo pasiektas beveik 20 mazgų greitis.

Pasak N. Nasvyčio, viskas čia padaryta taip, kad jachta būtų kuo lengvesnė ir greitesnė – pagaminta iš anglies pluošto, su keičiamo kampo kiliu, 31,5 metro aukščio stiebu 21,5 metro ilgio „VO70 Ericsson” sveria vos 14 tonų. Bendras trijų burių plotas – daugiau kaip 800 kvadratinių metrų, laive įrengtos vienos naujausių technologijų. „Tokios jachtos kaina apytiksliai siekia 30 milijonų litų”, – tikino buriuotojai.

Su „VO70 Ericsson” galimybėmis susipažinęs Neringos savivaldybės vicemeras Arūnas Burkšas tikino, jog šią jachtą labai sunku palyginti su jo jau išbandytomis: „Pagal gabaritus, laivas didelis, tačiau itin lengvas. Valdymas – su vienu piršteliu įmanoma vairuoti”, – neatsistebėjo A. Burkšas.

Planuojama, kad „VO70 Ericsson” Klaipėdą paliks sekmadienį ir vyks į Geteburgą, vėliau – į Portugaliją. Kitąmet ji vėl dalyvaus „VOLVO Ocean Race” lenktynėse. Beje, kompanija „Ericsson” ketina statyti dar du tokius laivus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.