Lietuvos karių stiprybė – genuose

Vis labiau stiprėjanti ir profesionalesne tampanti Lietuvos kariuomenė – kaip krepšinio komanda, nes karių stiprybė užprogramuota genuose.

Tokiais žodžiais vakar gyrė saviškius šalia Klaipėdos esančiame Kairių mokomajame poligone apsilankęs Lietuvos kariuomenės lauko pajėgų vadas, generolas Arvydas Pocius, kuris išsidavė, kad nuo spalio 5 dienos turėtų tapti pirmuoju tokio rango šalies kariu, dirbsiančiu NATO Jungtinių pajėgų transformacijos vadavietėje štabo viršininko pavaduotoju JAV, Virdžinijos valstijoje.

Vakar žurnalistai stebėjo, kaip vyksta jubiliejinės, dešimtosios taikos vedimo pratybos, bendradarbiaujant su instruktoriais britais, „Baltijos mainai”.

Susidomėjo BBC

Pratybų „Baltijos mainai” viražai – labai dinamiški. Prieš dešimtį metų lietuviai mokėsi, kaip taisyklingai laikyti ginklą, taikytis, maskuotis, o dabar jau patys turi ką pasakyti Vakarų valstybių kariams.

Dvi savaites trunkančių pratybų metu Airijos ir Škotijos instruktoriai dalijasi patirtimi, kaip reaguoti į pačias aštriausias situacijas, gintis nuo teroristų išpuolių, valdyti situaciją.

Žurnalistams apsilankius poligone, kariai imituotame mūšyje sulaikė „teroristus”, kurie patruliavusį skyrių apšaudė iš objekto bei susprogdino kilogramą trotilo.

Beje, pratybos susilaukė ir žiniasklaidos tinklo milžinės BBC žurnalistų, Airijos gynybos ministerijos atstovų dėmesio.

Mokomasi iš airių

A. Pocius negailėjo pagyrų Lietuvos kariams: „Stipriausia Lietuvos karių pusė – dvasinis, moralinis veiksnys. Tai, ką esame paveldėję iš protėvių.”

Generolas teigė, kad Lietuvai šios pratybos svarbios dėl to, kad mokomasi su senas tradicijas puoselėjančiu su airių pulku.

„Jie nuolat dalyvauja tarptautinėse operacijose Irake, Afganistane, todėl jų išmoktos pamokos yra svarbios. Jie pasako, kokių klaidų nedaryti, kaip išvengti konfliktinių situacijų.

Britai manęs klausė, ar yra ko pasimokyti iš mūsiškių? Be abejo, jau yra. Mes dešimt metų dalyvaujame tarptautinėse operacijose, mūsų kariai – patyrę. Šios pratybos parodo, kaip vyksta vadinamasis draugo peties pajautimas”, – sakė A. Pocius.

„Vakarų ekspreso” paklaustas, kiek ilgai Lietuvai reikės kitų šalių karių paramos, generolas teigė, kad tai lems politikai.

„Kita vertus, nemanau, kad tai yra parama, kaip anksčiau, kai dar nieko nemokėjome, buvome naujokėliai. Dabar mes – partneriai, kolegos, dalijamės informacija”, – teigė jis.

Pagyros lietuviams

Pratybose dalyvavęs Karališkųjų airių šaulių pulko 2-ojo bataliono vadas, pulkininkas leitenantas Endrius Kalenas taip pat tryško entuziazmu.

„Pratybos – labai gera galimybė toliau plėtoti bendradarbiavimą, kuris tęsiasi jau dešimt metų. Tai – labai naudinga ir stipri partnerystė su Lietuvos kariuomene. Tas ryšys dabar dar svarbesnis nei praeityje, nes Lietuvos kariai dalyvauja operacijose Afganistane, kuriose bus ir mūsų karių”, – sakė jis.

Paklaustas, kuo skiriasi Lietuvos kariai dabar ir prieš dešimtmetį, E. Kalinas teigė, jog mūsiškiai šiuo metu tiek veiksmais, tiek ekipuote pasirengę nepalyginti geriau.

Naujas lietuvių karinis dalinys į Afganistano Goro provinciją vyks jau lapkritį.

„Teroristai tobulėja”

Vyresnynis seržantas Bretas EDAS, dalyvavęs misijose Irake, Kosove, Siera Leonėje.

Teroristai Afganistane yra nepalyginti gudresni nei Irake. Nors lietuvių kontroliuojama Goro provincija palyginti rami, ta ramybė nesitęs amžinai. To, kas nutiko mano tautiečiams airiams Afganistano Helmando provincijoje, nelinkėčiau niekam. Musekale kaime nebuvo nė vieno kario, jokios bazės, tačiau ten laikėsi teroristai. Atvykus kariams ir užėmus pastatą, talibai puolė net 8 kartus per dieną. Vyko susišaudymai, sprogdinimai. Trys mūsiškiai žuvo, daug buvo sužeista.

Būtent tokios situacijos ir aptariamos, inscenizuojamos Kairių poligone. Svarbu atskirti, kur yra teroristiniai išpuoliai, o kur – karas, nes jis vyksta protingai apgalvojus situaciją, parengus scenarijų. Talibų mirtininkai padarys viską, norėdami pasiekti tikslą. Jie keičia taktikas, tad privalome išmokti reaguoti ir mes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Lietuvos karių stiprybė – genuose"

  1. juozasprasauskas

    Visiskai pritariu britu ir airiu karininku pasakymui ,kad lietuviu karine stiprybe yra genuose.man teko skaityti vokieciu pries kara isleista vadovely vokieciu karininku mokyme ,kur pagal karinguma dar tada netgi vokieciai priskyre lietuvius 3 -tiems,nes pirmi buvo vokieciai,antru mepamenu ,o rusai uzrasyti kaip 4.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.