Aukcionų laimėtojus spaus vykdyti įsipareigojimus

Jei valstybinės žemės sklypą nusipirkę ar išsinuomoję verslininkai ir toliau vengs pasirašyti sutartis ar nemokės sutarto nuomos mokesčio, gali atsitikti ir taip, kad aukcionų rezultatai bus anuliuoti, o nuomos sutartys nutrauktos.

Prie tokios išvados vakar priėjo Klaipėdos apskrities viršininko administracijoje vykusio pasitarimo dalyviai.

Pasitarimas surengtas Savivaldybės iniciatyva. Priežastis – už parduotus valstybinės žemės sklypus surinkta net 2 mln. litų mažiau nei planuota.

Pasak Savivaldybės administracijos Žemėtvarkos ir teritorijų plėtros skyriaus vedėjos Raimondos Gružienės, tokia padėtis susiklostė trijų aukcionų, įvykusių šių metų vasaros pradžioje, laimėtojams iki nustatyto termino neatvykus pasirašyti sutarčių.

Anot valdininkės, vienintelė išeitis – įspėjus nustatytos tvarkos nesilaikančius verslininkus apie galimas tokio jų elgesio pasekmes ir nesulaukus jokio atsako aukcionų rezultatus anuliuoti, o vėliau varžytynes skelbti iš naujo. Tam būtinas apskrities viršininko pritarimas.

Pasirašyti sutarčių neatvyko aukcionų, kuriuose buvo parduoti du sklypai Melnragėje ir vienas Tilžės gatvėje, laimėtojai.

R. Gružienės teigimu, Savivaldybė su tokiu reiškiniu susiduria pirmą kartą. Jos nuomone, taip atsitiko todėl, kad siekdami bet kokia kaina laimėti iki sunkiai suvokiamų aukštumų keldami kainą verslininkai neapskaičiavo savo galimybių, o dabar nusprendė trauktis. Neatmetama ir galimybė, kad turėta planų keisti žemės naudojimo paskirtį iš komercinės į gyvenamąją, tačiau prašymo atlikti tokią procedūrą nepateikta.

„Turime ir dar vieną problemą – dėl sklypų nuomos, – sakė R. Gružienė. – Jie išnuomoti pernai, sudarytos sutartys, tačiau nuomininkai nemoka jų pačių pasiūlytų didžiulių nuompinigių – už vieną sklypą net 3 mln. litų per metus.”

Tokių sklypų, kurie lyg ir išnuomoti, bet jokios naudos neduoda, yra keturi. Du iš jų itin patraukliose vietose – S. Dariaus ir S. Girėno g. 21 ir Jūros g. 8.

Mero Rimanto Taraškevičiaus įsitikinimu, tokioms tendencijoms būtina kuo skubiau užkirsti kelią: „Įspėjimas, jokios reakcijos, ir po dviejų mėnesių sutartis nutraukiama. Niekas juk nevertė šitiek kelti kainų.”

Šiai nuomonei pritarė ir Klaipėdos apskrities viršininkas Vytautas Rinkevičius: „Jei nemoki mokesčių, būsi iškeldintas iš buto. Lygiai taip pat turi būti elgiamasi ir żemės sklypų nuomotojais.”

Pasak R. Gružienės, biudžetą deficitą būtų galima nesunkiai panaikinti, jei dar šiemet būtų parduoti keturi suplanuoti sklypai. „Ypač norėtume paskelbti aukcionus žemės sklypams Savanorių g. 2 ir 6. Viename iš jų numatyta statyti daugiabučius gyvenamuosius namus, kitame – gyvenamųjų namų kvartalą.”

Šie sklypai yra už ligoninių miestelio. „Pardavę šiuos sklypus, – sakė R. Gružienė, – tikrai surinktume šiais metais suplanuotus 15 mln. litų, tačiau iki šiol nesame gavę apskrities viršininko leidimo.”

Anot V. Rinkevičiaus, leidimai neišduoti todėl, nes itin ilgai užtruko turto vertinimo procedūros, tačiau jau šią savaitę visi darbai būsią užbaigti ir sklypus bus galima įregistruoti Valstybiniame registrų centre, o vėliau ir parduoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.