Baikeriai išvažiuoja pas Maroko vaikus

Rytoj 9 val. Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos (Augustijonų g. 8/10) moksleiviai vietoj antrosios pamokos susirinks mokyklos kieme, kur išlydės tris baikerius, kurie motociklais ketina pasiekti Afriką. Savo kelione vaikinai nusprendė prisidėti prie UNICEF projekto „Lietuvos-UNICEF mokyklos Afrikai”. Motociklais be jokios palydos jie važiuos per Vokietiją, Belgiją, Portugaliją, Olandiją, Prancūziją, Ispaniją, o galiausiai aplankys UNICEF remiamas mokyklas Maroke, kur savo akimis pamatys, kokiomis sąlygomis žinių tenka semtis šios šalies vaikams, ir ką daro UNICEF, kad jiems padėtų. Projekto tikslas – sukurti neturtingos Afrikos valstybės vaikams palankias mokymosi sąlygas ir gerinti jų mokymosi kokybę.

„Ši kelionė – ne tik mūsų svajonės išsipildymas. Jei tik įmanoma, norime padėti, kad pildytųsi ir kitų žmonių svajonės – o ypač vaikų. Todėl su džiaugsmu priimame įsipareigojimą dalyvauti šiame UNICEF projekte”, – sakė vienas iš žygio dalyvių.

Į įspūdingą odisėją baikerius išlydės ne tik apie 600 moksleivių, bet ir bendraminčių baikerių kolona, projekto globėjas Viktoras Diawara, daininkė Evelina Anusauskaitė.

Maroke baikeriai iš Lietuvos apkeliaus mokyklas itin skurdžioje kaimo bendruomenėje Iznaguen, esančioje Maroko pietuose, apie 700 kilometrų nuo šalies sostinės Rabato. Projekto „Lietuvos – UNICEF mokyklos Afrikai” iniciatoriai „UNICEF Lietuva” ir LR Užsienio reikalų ministerija kartu su projekto globėju Viktoru Diawara tikisi šioje kaimo bendruomenėje atstatyti bent 5 mokyklas.

Maroko kaimelių mokyklose mokymo kokybė itin žema, trūksta kvalifikuotų mokytojų ir netgi suolų, knygų bei būtiniausių mokymosi priemonių. Neretai mokyklose nėra stogų, tad mokytis marokiečiams tenka plieskiant kaitriai Afrikos saulei. Dauguma šių mokyklų moksleivių jose negauna netgi švaraus geriamo vandens.

Iš kelionės grįžę vaikinai Lietuvoje prisidės prie UNICEF organizuojamos lėšų kaupimo akcijos, kurią paremti bus kviečiami visi Lietuvos gyventojai.

Neseniai didžiulę kelionę motociklais iš Škotijos į Pietų Afriką baigė aktorius Ewanas McGregoras su draugu. Jų žygis truko dvylika savaičių, jo metu bendražygiai taip pat aplankė UNICEF remiamus projektus. Ugandoje jie susitiko su vaikais, kurie nuo šešerių-septynerių metų buvo rengiami karui ir mokomi žudyti. Dabar UNICEF šiuos fiziškai ir dvasiškai suluošintus vaikus ir paauglius mėgina grąžinti į normalų gyvenimą. Prieš trejus metus aktorius ir jo bendrakeleivis motociklais apvažiavo nemažai Europos ir Azijos valstybių bei UNICEF projektų Ukrainoje, Kazachstane ir Mongolijoje. Pirmosios jų kelionės įspūdžiai įamžinti knygoje ir dokumentiniame filme „Ilgas kelias aplink”. Už juos uždirbtus pinigus – 147 tūkstančius eurų – škotai paaukojo UNICEF.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.