Medžiai – ligų gydytojai

,,Gamta, kaip tikra motina, ir myli, ir gydo, ir globoja. Tereikia ją suprasti ir pažinti. Pažiūrėk, vaikeli, į medį. Statome namus, kūrename ugnį… Ir pamirštame, kad medis gali gydyti, – traukdama iš spintelės visokius ryšulėlius greitakalbe beria žolininkė Zofija Kibildienė. – Pušies spygliai, kadagio šakelės, ąžuolo žievė, liepos žiedai… O čia kaštono spiritinė užpiltinė…”

Liepos žiedai – pirmas vaistas nuo peršalimo.

,,Prisirink liepos žiedų ir per visus šalčius turėsi kuo gydytis. Peršalai, nosis varva ar kosulys kamuoja? Išsivirk kvapnios arbatėlės, medaus šaukštą įsidėk, susisuk į šiltą apklotą, išprakaituosi ir ligos kaip nebūta”, – šypsodamasi pasakojo Z. Kibildienė. Moterims, besirūpinančioms odos skaistumu ir besibaiminančioms raukšlių, žolininkė siūlo veidą prausti liepų žiedų nuoviru.

Užuot kojų pėdas nuo prakaitavimo trynus kremais ir purškus chemikalais, žolininkė pataria pamirkyti ąžuolo žievės nuovire. Tokios vonelės mažina prakaitavimą, minkština ir gydo nuospaudas. Z. Kibildienė teigia, kad tam tinka jauno ąžuoliuko žievė, ją galima rinkti visus metus, tačiau itin atsargiai, kad medelis nebūtų sužalotas.

Kadagys tinka ir maistui pagardinti, ir kvapniai voniai, ir pirčiai. Kadagio uoga – nepamainomas prieskonis rūkytai mėsai – suteikia tikrai pikantišką skonį. Norinčioms atsigauti nuo streso, tereikia užplikinti verdančiu vandeniu kelias šakeles ir vandenį susipilti į vonią. Pagulėjus tokioje vonioje jausiesi ir žvalesnis, ir pailsėjęs. Beržų vantas kartais galima pakeisti į kadagio, tokios vantos dezinfekuoja ir masažuoja odą. Beje, ir pirtis su kadagine vanta, ir kadagių vonia padeda sumažinti reumatinius skausmus.

Kitas vertas dėmesio spygliuotis – pušis. Labai sveika kvėpuoti pušų spyglių nuoviro garais, kai užklumpa sloga ir įvairūs peršalimo negalavimai. Pušies garai atkemša nosį, pasidaro lengviau kvėpuoti. Kai plečiasi venos, tinsta kojos, žolininkė rekomenduoja, trinti spiritiniu kaštonų žiedų ar žievės antpilu.

,,Kartais užtenka prisiglausti prie klevelio ar ąžuolėlio ir taip pabūti kelias minutes, pasivaikščioti miške ar bent jau parke. Iš karto pasijausi pažvalėjęs ir atsigavęs”, – apie gydomąsias medžių savybes pasakojo žolininkė Z. Kibildienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.