Nervinga reacija į užsienio naujienas

Vakar akcijų rinkos nervingai reagavo į praėjusios savaitės pabaigoje pasirodžiusios JAV darbo rinkos ataskaitos duomenis, ne išimtis buvo ir Vilniaus birža.

Per sesiją atpigo 15, pabrango 12 pozicijų, o indeksas OMX Vilnius sumenko 0,5 proc. Dienos apyvarta siekė 5,9 mln. litų, o dėl akcijų sudaryti 738 sandoriai. Vidutinis sandorio dydis tesiekė 8 tūkst. litų, o atmetus kelis stambius sandorius „Panevėžio statybos tresto” (PTR1L) akcijomis, buvo dar mažesnis. Tai rodo, jog akcijomis menkai domėjosi užsienio instituciniai rinkos dalyviai, o pagrindiniu prekybos varikliu išlieka smulkieji vietiniai investuotojai.

Pranešimai apie anapus Atlanto augantį nedarbą dar kartą priminė didžiausio pasaulyje ūkio recesijos grėsmę ir padidėjusi rizika buvo nedelsiant įskaičiuota į akcijų kainas. Kita vertus, beveik iki 100 proc. išaugo tikimybė, kad Federalinė rezervų sistema rugsėjo 18 d. bus priversta mažinti bazines palūkanas ir tai savo ruožtu turėtų atpiginti skolinimąsi bendrovėms, sumažinti JAV būsto paskolų problemų naštą bei stabilizuoti ekonomiką, o kartu turėtų teigiamai atsiliepti akcijų kainoms augančiose rinkose.

Didžiausia apyvarta vakar buvo sugeneruota prekiaujant „Panevėžio statybos tresto” (PRT1L) vertybiniais popieriais, ji siekė 2,1 mln. litų, o akcijų kaina kilstelėjo 0,4 proc. – iki 22,59 lito. Kaip įprasta, šioje pozicijoje daugiausiai dominavo pavieniai tiesioginiai sandoriai.

Aktyviausiai buvo prekiaujama Ūkio banko (UKB1L) akcijomis, kurioms teko 115 sandorių ir 679 tūkst. litų apyvartos. Tikėtina, jog padidėjusį prekybos aktyvumą šiomis akcijomis lėmė banko aštuonių mėnesių veiklos rezultatas, kurį Ūkio bankas turėjo paskelbti vakar po prekybos. Tačiau negatyvios užsienio biržų nuotaikos neleido akcijų kainai atsispirti bendrai tendencijai ir jų kaina sumažėjo 0,62 proc. – iki 4,83 lito.

Panašus likimas išliko ir kitas bankų sektoriaus akcijas. „Snoro” (SRS1L) akcijų kaina sumenko 1,52 proc. – iki 5,2 lito, jų perleista už 576 tūkst. litų. O Šiaulių banko (SAB1L) akcijos atpigo 0,5 proc. – iki 3,95, apyvarta siekė 306 tūkst. litų.

„Pieno žvaigždžių” (PZV1L) akcijų kaina kilstelėjo 1,1 proc. – iki 5,5 lito, o apyvarta siekė 348 tūkst. litų. Tikėtina, jog investuotojus pirkti šias akcijas paskatino rinkos analitikų pateiktos teigiamos jų rekomendacijos, siejamos su brangstančiais pieno produktais.

„Sanito” (SAN1L) akcijos pabrango 1,27 proc. – iki 32 litų, jų suprekiauta už 304 tūkst. litų. Dar prieš prekybą bendrovė pranešė rugpjūčio mėnesio pardavimus, kurie siekė 25,9 mln. litų ir kiek atsiliko nuo šių metų vidurkio – 28 mln. litų. Todėl investuotojų pirkimą greičiausiai paskatino noras į portfelius įtraukti palūkanų ciklams nejautriais laikomų farmacijos sektoriaus vertybinių popierių.

TEO (TEO1L) akcijos atpigo 1,2 proc. – iki 2,47 lito, o apyvarta sudarė 279 tūkst. litų. Bendrovės akcijų kaina buvo ženkliai išaugusi per porą praėjusių savaičių, todėl vakar investuotojai nusprendė pasiimti pelnus, o tam pretekstu tapo praėjusią savaitę pasirodžiusi žinia apie virš TEO pakibusią grėsmę būti pašalintai iš konkurso diegti „WiMax” plačiajuosčio interneto tinklą Lietuvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.