Turintiems vaikų – daugiau pajamų

Seimas šioje rudens sesijoje turės apsispręsti, kaip palengvinti gyvenimą vaikus auginantiems žmonėms.

Šiuo metu valdžios koridoriuose klaidžioja net trys pasiūlymai dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio kėlimo turintiems vaikus.

Derino pasiūlymus

Seimo narys Zigmantas Balčytis parlamente yra įregistravęs Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisų projektą, kuriuo siūloma nuo kitų metų vaikus auginantiems gyventojams prie pagrindinio NPD kiekvieną mėnesį pridėti 50 proc. nuo šios sumos už pirmą ir 100 proc. − už antrą bei kiekvieną paskesnį vaiką.

Derindama parlamentaro pasiūlymą su kitomis programomis ir finansinėmis galimybėmis, ministerija rekomendavo peržiūrėti pasiūlyme įvardintus NPD dydžius ir didžiausią paramą šiame etape skirti tėvams auginantiems 3 ir daugiau vaikų. Dar labiau didinti NPD vieną ir du vaikus auginantiems tėvams siūloma palaipsniui, atsižvelgiant į finansines galimybes.

Ministerijos skaičiavimais, įgyvendinus Seimo nario siūlymą valstybės biudžetas per metus papildomai iš gyventojų pajamų mokesčio netektų iki 167 mln. litų pajamų. Dėl šios priežasties ministerija siūlo kompromisinį variantą – auginantiems vaikus prie pagrindinio NPD kiekvieną mėnesį pridėti 20 proc. nuo šios sumos už pirmą, 50 proc. – už antrą ir 100 proc. − už trečią bei kiekvieną paskesnį vaiką.

Tokiu būdu valstybės biudžetas per metus papildomai iš gyventojų pajamų mokesčio netektų iki 63 mln. litų. Tačiau Finansų ministerija siūlo ir toliau svarstyti galimybes labiau didinti NPD vieną ar du vaikus auginantiems asmenims sudarant 2009 metų valstybės biudžetą.

Ministerijos teikiamas kompromisinis pasiūlymas esą galėtų būti nuolat peržiūrimas, panašiai kaip tai vyko su išmokomis vaikams, kurios pradžioje buvo įvestos vaikams iki 3 metų ir palaipsniui buvo didinamos iki paskutinio sprendimo jas skirti vaikams iki 18 metų.

Vyriausybei ir Seimui pritarus Finansų ministerijos siūlomam sprendimui, abiems 3 vaikus auginantiems tėvams neapmokestinamasis minimumas padidėtų 117 litų, jei vienas iš tėvų gauna pajamas arba vienas augina vaikus – neapmokestinamas minimumas jam padidėtų 389 litais (iki 864 litų).

Palaikė 60 tūkst. žmonių

Tuo tarpu vakar vykusiame pirmajame Seimo rudens sesijos posėdyje parlamentarai po pateikimo pritarė Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma stipriai mažinti mokesčius dirbantiems tėvams. Šioms įstatymo pataisoms savo parašais pritarimą išreiškė beveik 60 tūkst. piliečių.

Piliečių pateiktame įstatymo projekte vieną vaiką auginančioje šeimoje kiekvienas iš tėvų GPM pradėtų mokėti nuo 480 litų, jei šeimoje auga 2 vaikai, ji GPM pradėtų mokėti nuo 640 litų.

Jeigu Seimas pritars piliečių iniciatyvinės grupės siūlomos įstatymo pataisoms, papildomos pajamos vienam vaikui padidėtų iki 86 litų, dviem vaikams iki 173 litų, trims vaikams iki 259 litų. Įstatymo pataisų projektą Seimas turėtų svarstyti spalio pabaigoje.

Šiuo metu pagrindinis neapmokestinamasis pajamų dydis yra 320 litų, tačiau žmonėms auginantiems vaikus nustatyti specialūs didesni neapmokestinamų pajamų dydžiai (1 vaiką – 336 Lt, 2 vaikus – 352 Lt, už 3 vaikus – 475 Lt).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Turintiems vaikų – daugiau pajamų"

  1. renata

    ar jums ne geda?auginu vaikeli,uz ji gaunu 97,50lt.jam 1 metukai ir 3 menesiai.sakysit-eik dirbk,uzsidirbsi.bet kur man det vaikeli-leisti i lopseli?negaliu vaikelio prirasyti i lopseli-darzeli,nes nuomojames buta ir nezinau kur gyvensim uz menesio.o geru tetu,puseseriu,seneliu neturiu-visi dirba ir palikti kaip auklems neturiu kam.tai kaip vaikeli islaikyti uz tuos centus?nei maistui,nei arbatytei,nei rubeliams,nei vaistukams-niekam neuztenka.tai kaip auginti vaikiukus?sakysit-nereikejo gimdyti,jei neislaikai.islaikom-seip ne taip-vyras dirba 2 darbuose.o dabar isvaziuoja i uzsieni,kad tik maziukui nieko netruktu.isvaziuoja i nezinia.pasalpa mums nepriklauso-nes musu pajamos 37 lt didesnes nei numato istatymas(vienam zmogui 205lt).ka siulo-kompensacija uz karsta vandeni ir sildyma(o kadangi buta nuomojames,o neturim savo-kompensacija nepriklauso).absurdas…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.