A.Žigaitytė turės grįžti į Vilnių

Kultūros ministras vakar užbaigė daugiau nei metus besitęsusį skandalą Klaipėdos muzikiniame teatre. Po ligos į darbą grįžusi teatro direktorė sužinojo, jog yra atleista.

Baiminasi komentuoti?

Taip baigėsi skandalinga Audronės Žigaitytės-Nekrošienės vadovavimo Klaipėdos muzikiniam teatrui epopėja.

Direktorei kultūros ministras Jonas Jučas nebuvo gailestingas. A.Žigaitytė-Nekrošienė sužinojo, kad ministerija nebepasitiki teatro vadove.

Žinia, kad A.Žigaitytė-Nekrošienė atleista, vieniems buvo ilgai laukta, kitiems – netikėta.

Dabar jau buvusi teatro vadovė teigė, kad panašios savo karjeros baigties ėmė laukti nuo pirmos ministro J.Jučo darbo dienos.

Kad situacija Klaipėdos muzikiniame teatre – sudėtinga, liudija ir faktas, jog vakar prakalbinti svarbiausius istorijos dalyvius buvo kone neįmanoma.

Kultūros ministras J.Jučas pareigą paaiškinti savo sprendimo priežastis visuomenei perdavė patarėjui. Pati atleistoji į klausimus lakoniškai atsakė raštu.

Praėjusią savaitę laikinu teatro vadovu paskirtas teatro režisierius Ramūnas Kaubrys vakar kalbėtis su žurnalistais negalėjo dėl gedulo, – didelė dalis Klaipėdos muzikinio teatro žmonių dalyvavo ilgamečio teatro darbuotojo Liongino Jameikio laidotuvėse.

Klaipėdos muzikinio teatro specialistė ryšiams su visuomene Agnė Jankauskaitė dienraščiui sakė, kad naujas laikinasis teatro vadovas vakar dar nebuvo paskirtas.

„Ramūnas Kaubrys buvo paskirtas laikinai vadovauti tol, kol teatro vadovė serga. Kadangi vadovė atleista, turime sulaukti naujo ministro įsakymo. Apskritai teatre nuotaika – darbinga. Laukiame, kada pagaliau galėsime pradėti dirbti be jokių trukdžių. Apie emocijas taip pat ne laikas kalbėti. Reikia susivokti”, – tikino A.Jankauskaitė.

Nusprendė ne vakar

Kaip „Klaipėdai” sakė kultūros ministro patarėjas Mindaugas Šivickas, priimti sprendimą atleisti teatro vadovę buvo sudėtinga. Jis neslėpė, kad ministras J.Jučas jau anksčiau apie tai kalbėjosi su savo pavaldiniais. Tačiau A.Žigaitytė-Nekrošienė susirgo.

Penktadienį ji grįžo į darbą, o vakar rytą ministro kabinete sužinojo, kad jos paslaugų Kultūros ministerijai nebereikia.

„Aišku, sprendimas subrendo ne pirmadienio rytą. Vadovė atleista pagal Biudžetinių įstaigų įstatymą, kuris skelbia, kad įstaigos vadovus priima ir atleidžia steigėjas. Nebuvo konkrečių pažeidimų ar nusižengimų. Tiesiog atmosfera vis aštrėjo, o teatrui reikia ruoštis artėjančiam sezonui. Nematėme kitos išeities, kaip tik ieškoti naujo vadovo”, – tikino ministro patarėjas.

M.Šivickas patvirtino, kad su teatro vadove anksčiau buvo kalbėtasi švelniu tonu, buvo ieškoma išeičių, bandoma susitarti gražiuoju, tačiau tai nepasiteisino.

„Nėra vienos tikslios priežasties, kodėl sprendimas buvo priimtas. Paprasčiausiai dėl vadovės ir teatro darbuotojų konflikto normalus darbas nebebuvo įmanomas, pasitikėjimo neliko, sprendimą reikėjo priimti”, – teigė patarėjas.

Skelbs konkursą

M.Šivicko teigimu, artimiausiu metu ministerija skelbs konkursą ir ieškos tinkamo kandidato užimti Klaipėdos muzikinio teatro vadovo pareigas.

„Paskelbsime konkursą, lauksime paraiškų, kuriose kandidatai pristatys ir teatro penkerių metų veiklos planą, susitiksime su pretendentais ir, įvertinę jų kompetenciją, išrinksime tinkamiausią kandidatą”, – aiškino ministro patarėjas.

Kol kas neaišku, kiek gali užsitęsti naujojo vadovo paieškos.

Į klausimus – raštu

Paprastai lengvai su žurnalistais bendraujanti A.Žigaitytė-Nekrošienė į „Klaipėdos” klausimus vakar pageidavo atsakyti raštu. Buvusios vadovės atsakymai buvo itin trumpi.

Ministro sprendimą ir galimybę jį apskųsti buvusi vadovė komentavo ironiškai.

„Ministras (vadovas) visuomet teisus. Apie planus šiandien dar negalvoju”, – rašė ji.

A.Žigaitytės-Nekrošienės įsitikinimu, sprendimą atleisti ją iš darbo lėmė teatro profsąjungos narių skundų gausa ministrui.

Nuolatinę priešpriešą su teatro darbuotojais buvusi vadovė aiškino skirtingu jų ir jos teatro veiklos koncepcijos suvokimu. A.Žigaitytė-Nekrošienė tvirtina, kad Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras – visos Lietuvos, o ne būrelio „savų”.

Neįvykdytas teatro veiklos audito pasiūlytas rekomendacijas A.Žigaitytė-Nekrošienė painiai teisino laiko trūkumu.

„Vakar rytą ministrui pateikiau konstruktyvų planą, kaip įgyvendinti iki šiol praktiškai neįmanomus įgyvendinti punktus. Ne tik mūsų, ir keliuose kituose teatruose, atlikus auditą, buvo atrasta trūkumų. Mačiau, kad jau dabar nesunkiai galima būtų likviduoti likusius pažeidimus. Beje, birželio 1-ąją, kaip galutinio atsiskaitymo datą, pasiūliau aš pati. Tiesiog žiemą tikėjau, kad daug kas lengviau įgyvendinama”, – rašė vadovė.

Tiki, kad nedaug trūko

Nors Muzikinio teatro atstovai žiniasklaidai anksčiau daug kalbėjo apie dėl teatro vadovės darbo stiliaus sukurtą nepakenčiamą atmosferą teatre, pati buvusi vadovė šiuo klausimu buvo nusiteikusi optimistiškiau.

„Matote, nuo pirmos dienos teatre aš turėjau įrodinėti „prieš” nusiteikusiems žmonėms, ką, sutelkę jėgas ir kvalifikaciją, galime nuveikti drauge. Kad nebereikės nieko niekam įrodinėti – labai gerai. O dėl to, kad sulig kiekviena diena jaučiau vis lengvėjantį įrodinėjimą, kelia apmaudą – rodos, tiek nedaug tetrūko ir normalios darbinės atmosferos teatre”, – painiai tikino A.Žigaitytė-Nekrošienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.