ESET: rugpjūtį vyravo saugumo sprendimų išvengti bandantys virusai

Pasaulinės kompiuterinio saugumo priemonių kūrėjos ESET duomenimis, šių metų rugpjūčio mėnesį labiausiai paplitusi grėsmė kompiuteriams buvo vadinamieji „Win32/Obfuscated” tipo kenksmingų programų kodai. Kaip nustatė ESET užkrėstų kompiuterių stebėjimo sistema „ThreatSense.Net”, jų aptikimo dažnis kompiuteriuose pasaulyje siekė 7,58 procento. Šio tipo kenksmingos programos išsiskiria tuo, kad kompiuteryje funkcionuoja išvengdamos naudojamų antivirusinių sprendimų ir modeliuodamos įprastus operacinės sistemos darbo procesus.

„Kiekvieną dieną atsiranda vis naujų kenksmingų programų ar jų modifikacijų, kurios gali užkrėsti net ir kompiuterius su antivirusinėmis programomis, jeigu jos nėra nuolatos atnaujinamos”, – teigia ESET kompanijos produkciją platinančios bendrovės „NOD Baltic” pardavimų vadovas Darius Černeckis. Jo teigimu, ESET antivirusinis sprendimas išsiskiria unikaliu virusų paieškos varikliu, kuris aptinka ką tik pradėjusias plisti ir dar nežinomas kenkėjiškas programas.

Antrąją vietą pagal aptinkamumą praėjusį mėnesį užėmė „Win32/Agent” tipo kenkėjiškos programos, kurių paplitimas siekė 3,4 procento. Šioms programoms dažniausiai būdingos „Trojos arklio” viruso tipo savybės. Jis gali iš užkrėsto kompiuterio prisijungti prie interneto serverio ir būti valdomos iš jo arba įveikti kompiuterio apsaugą ir sukurti galimybes įsilaužimui į sistemą iš išorės. ESET antivurisinė programa „NOD32”, naudodama euristine analize paremtą skenavimą, be papildomo atnaujinimo gali aptikti net ir naujausias šio tipo virusų atmainas.

Trečiojoje ESET dešimtuko vietoje – net keturis mėnesius iš eilės pirmavęs virusas „Win32/TrojanDownloader.Ani.gen”, kurio paplitimas sumažėjo nuo 3,66 proc. iki 2,9 procento. Šis virusas plinta pasinaudodamas operacinės sistemos „Windows” spragomis, kurios atsiranda keičiant pelės žymeklį kitu animaciniu simboliu, ir į kompiuterį įdiegia sistemos darbą trikdančius failus.

ESET duomenimis, ketvirtoje vietoje pagal aktyvumą buvo virusas „Win32/Agent.ARK” (2,33 proc.), kuris įtraukia kompiuterį į vadinamąjį zombių tinklą ir leidžia jį valdyti bei nuotoliniu būdu naudotis jo resursais iš, kaip spėjama, Singapūre esančio serverio. Penktąją ir šeštąją vietas užėmė į kompiuterį nepageidaujamas reklamas siunčiančios kenksmingos programos „Win32/Adware.Virtumonde” (2,2 proc.) ir „Win32/Adware.Ezula” (1,99 proc.).

Septintąją dešimtuko vietą užėmė „INF/Autorun” tipui priskiriamos kenkėjiškos programos, kurios į sistemą patenka per failą „autorun.inf”, kuomet į kompiuterį įdedama duomenų laikmena (USB atminties raktai, kompaktinės plokštelės, atminties kortelės). Šio tipo virusų aptinkamumas per praėjusį mėnesį siekė 1,88 procento.

Paskutines tris dešimtuko vietas užėmė du „Trojos arklio” tipo virusai „Win32/Rjump.A” ir „Win32/Agent.AB”, bei kirminu vadinamas virusas „Win32/Pacex.Gen”. Jų paplitimas kompiuteriuose siekė atitinkamai 1,67 proc., 1,37 proc., ir 1,32 procento.

Aktyviausių virusų dešimtuką ESET sudaro pagal antivirusinės programos „NOD32” virusų informacinės sistemos „ThreatSense.Net” statistiką. Duomenys apie tai, kokie virusai buvo labiausiai paplitę per pastarąjį mėnesį, renkami iš milijonų viso pasaulio „NOD32” vartotojų kompiuterių. ESET sukurta antivirusinė programa „NOD32” išsiskiria galimybe atpažinti nežinomus kompiuterinius virusus, šnipinėjančias bei kitas kenksmingas programas realiuoju laiku.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.