Buvęs Pakistano premjeras grįžo mesti iššūkio prezidentui

Buvęs Pakistano premjeras Nawazas Sharifas (Navazas Šarifas) pirmadienį po septynerių metų išeivijoje grįžo namo mesti iššūkio prezidentui Pervezui Musharrafui (Pervezui Mušarafui) ir iš karto įsivėlė į konfliktą su valdžios pareigūnais, nes atsisakė išlipti iš lėktuvo, jei jo nelydės šalininkai.

„Jaučiuosi puikiai, esu pasirengęs susidurti su bet kokia situacija”, – nusileidus lėktuvui žurnalistams sakė N.Sharifas, kuris iš lėktuvo nelipo pusantros valandos.

Vėliau jo lėktuve buvęs „Reuters” korespondentas matė, kaip jis, lydimas šalininkų ir savo partijos pareigūnų, eina iš lėktuvo. Jis nulipo trapu ir įsėdo į autobusą, kuris jį nuvežė prie oro uosto terminalo pastato. Ten jis nuėjo į laukiamąjį.

Maždaug 3 km nuo oro uosto policija ašarinėmis dujomis ir guminėmis lazdomis vaikė maždaug 700 N.Sharifo šalininkų ir advokatų. Protestuotojai, kurie mojavo partijos vėliavomis ir laikė N.Sharifo portretus, į policininkus svaidė akmenis.

Niekas neabejojo, kad N.Sharifo sugrįžimas išprovokuos konfrontaciją su prezidentu, armijos generolu P.Musharrafu, kuris ir išsiuntė jį į užsienį.

Prieš N.Sharifo atvykimą valdžia sulaikė maždaug 4 tūkst. jo rėmėjų ir kelis jo Pakistano musulmonų lygos (Nawaz) lyderius, įskaitant pirmininką, ir tris su ja susijusio religinio aljanso lyderius, sakė partijos pareigūnai.

N.Sharifo lėktuvui nutūpus, į jį nuėjo vienas imigracijos pareigūnas, kuris paprašė buvusio premjero eiti su juo, tačiau N.Sharifas atsisakė tai padaryti, jei jo nelydės šalininkai ir darbuotojai, tarp jų – advokatai britai.

„Nemanau, kad yra kokių nors teisinių pareigų, kurių nevykdome. Norime su jumis dirbti. Padėkite mums, nuveskite mus į laukiamąjį”, – sakė Didžiosios Britanijos Lordų Rūmų narys Naziras Ahmedas, skridęs N.Sharifo lėktuvu.

57 metų N.Sharifas, kurį P.Musharrafas per 1999 metų perversmą nušalino, o kitais metais išsiuntė iš šalies į Saudo Arabiją, grįžo namo nepaisydamas Saudo Arabijos pareigūnų prašymo saugumo vardan nevykti.

Pasak vyriausybės, P.Musharrafas išsiuntė N.Sharifą pagal susitarimą, kad jis negrįš 10 metų. Mainais į tai jis išvengė kalėjimo iki gyvos galvos bausmės dėl pagrobimo ir korupcijos.

Jo sugrįžimas dabar yra rimtas iššūkis P.Musharrafui, kuris prarado daug šalininkų dėl bandymo kovo mėnesį nušalinti vyriausiąjį teisėją.

Vyriausybė sako, kad N.Sharifas laužo savo pažadą tokiu metu, kai Pakistanui prieš rinkimus reikia stabilumo.

P.Musharrafas rengiasi per prezidento rinkimus, kurie nacionalinėje ir provincijų asamblėjose vyks kažkuriuo metu nuo rugsėjo 15-osios iki spalio 15-osios, siekti dar vienos kadencijos.

Visuotiniai rinkimai turėtų įvykti šių metų pabaigoje.

„Mano ambicija labai aiški: turiu grąžinti Pakistaną prie demokratijos valdymo, nes jei to neturėsime, … maišatis tęsis toliau”, – sakė jis žurnalistams išvykdamas iš Britanijos.

Aukščiausiasis Teismas praėjusį mėnesį sakė, kad N.Sharifas ir jo brolis Shahbazas (Šahbazas) turi teisę grįžti ir kad vyriausybė neturėtų mėginti jiems sukliudyti. Shahbazo iš Londono atskridusiame lėktuve nebuvo.

Pakistanas sako, kad dėl minimo susitarimo garantavo Saudo Arabijos karališkoji šeima ir Libano lyderis Rafikas al Hariri (Rafikas Hariris), kuris vėliau buvo nužudytas. N.Sharifas šeštadienį sakė, jog, jo supratimu, buvo susitarta, kad jis užsienyje gyvens penkerius metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.