Lietuvos vandenyse – dviem sprogmenimis mažiau

Šeštadienį baigėsi penkias dienas Baltijos jūroje trukusi išminavimo operacija „Open Spirit’07” („Atvira dvasia”), kurioje dalyvavo 19 laivų iš 11 šalių. Jos metu rastos grėsmę keliančios mina ir torpeda – susprogdintos.

Operacijos vado – Vokietijos komandoro Detlefo Šaeferio teigimu, atsižvelgiant į oro sąlygas, į dalyvavusių laivų skaičių, operacija pavyko, nes išžvalgytas didžiulis plotas – 90 kv. jūrmylių arba apie 170 kv. kilometrų teritorija. Ji padidina saugių Lietuvos vandenų plotą.

Ankstesnėse išminavimo operacijose būdavo randama ir nukenksminama daugiau sprogmenų. Tačiau tada buvo pasirenkami tie rajonai, kuriuose buvo didžiausia tikimybė rasti sprogmenų, remiantis turimais duomenimis apie minų laukus. Šiuo metu tie rajonai jau išžvalgyti, tad liko tie, kuriuose ką nors rasti tikimybė yra mažesnė. D. Šaeferio teigimu, operacijos sėkmė priklauso ne tiek nuo surastų objektų, kuriuos būtų būtina nukenksminti, skaičiaus, kiek nuo išžvalgyto ploto dydžio.

Šios operacijos metu jūros dugne rasta nemažai objektų, tačiau tik du iš jų kėlė grėsmę. Torpedą surado NATO junginiui priklausantis Vokietijos laivas „Datteln”, o miną – Belgijos laivas „Primula”. Abu objektus susprogdino tų pačių laivų įgulos.

Vokietijos laive „Rhein”, iš kurio vadovauta operacijai, buvo du Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų minų ekspertai – vienas iš Vokietijos, kitas iš Švedijos. Švedas kapitonas leitenantas Gunaras Moelleris teigė, jog Baltijos jūroje per Pirmąjį pasaulinį karą buvo padėta 50 tūkstančių, o per Antrąjį – 100 tūkstančių minų. Eksperto manymu, šiuo metu jų dar yra likę 20-30 proc.

Pasak G. Moellerio, laivams, kurie plaukia vandens paviršiuje, tos minos grėsmės nekelia. Tačiau atliekant darbus jūros dugne, jos gali būti pažeistos ir sprogti. Kadangi jūros dugnas juda, ir tuose rajonuose, kurie jau yra išžvalgyti, švedo manymu, vėl po kurio laiko reikėtų atnaujinti paieškos darbus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.