Duona brangsta tiesiog krosnyse

Ekspertai sako, kad kylant pragyvenimo lygiui duonos suvartojimas atitinkamai mažėja, nes atsiranda įvairių jos pakaitalų. Tačiau šią vasarą padidėjus maistinių grūdų supirkimo kainoms duona ant kasdieninio stalo gali tapti prabanga. Pasaulio rinkoje grūdų kainos pasiekė rekordines aukštumas, o miltų rinkos situacija ne ką ramesnė.

Pastarosiomis dienomis visas pasaulis pajuto prasto šių metų grūdų derliaus padarinius – brangsta duona ir pyrago gaminiai. Ekspertai prognozuoja, kad netrukus nusiris ir kitų maisto produktų brangimo banga, nes ūkininkai sieks kompensuoti pašarų išlaidas keldami mėsos ir pieno produktų kainas.

Dar žiemą Tarptautinė grūdų taryba prognozavo rekordinį grūdų sunaudojimo pasaulyje lygį – 1,625 mlrd. tonų. Jaučiamas padidėjęs grūdų poreikis pramonėje, ypač etanolio ir biologinio kuro gamyboje. Didėjant rinkos poreikiams atitinkamai brangsta ir miltiniai produktai, nes pasaulio ūkininkai kasmet grūdų prikulia vis mažiau.

Pabrango beveik trečdaliu

Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos informacinės sistemos duomenimis, paskutinę šios vasaros savaitę Lietuvos mažmeninėje rinkoje vidutinė baltos duonos kaina padidėjo apie 3,4 procento.

Vienas kilogramas duonos, kainavęs 3,49 lito, dabar kainuoja 3,61 lito.

Juodos duonos kaina išliko nepakitusi ir jos kilogramas dar kainuoja 3,57 lito.

Anot Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro vyr. specialisto Edvardo Kazlausko, per metus juodos duonos vidutinė mažmeninė kaina Lietuvos didžiuosiuose prekybos centruose padidėjo nuo 2,85 lito iki 3,59 lito už kilogramą, o baltos duonos – nuo 2,80 lito iki 3,55 lito.

Tai lėmė aukščiausios rūšies kvietinių miltų kainos šoktelėjimas. Per metus jų vidutinė mažmeninė kaina padidėjo beveik trečdaliu. E.Kazlauskas pabrėžia, kad per pastaruosius metus labai padidėjo maistinių kviečių supirkimo kaina – net 66,8 procento. Praeitų metų vasaros pabaigoje už toną pirmos klasės maistinių kviečių supirkėjai ūkininkams siūlė vidutiniškai 386,1 lito, o šiemet – net 644 lito.

Grūdų kainos gali kristi

Apie grūdų kainų kilimo priežastis ir tolesnę grūdų rinkos ateitį LŽ papasakoti sutiko AB „Kauno grūdai” komercijos direktorius Darius Samuolis.

„Grūdų kainų Lietuvoje kilimo priežastis yra ne tik mūsų šalies rinka ar prastos oro sąlygos. Pagrindinės priežastys – ES šalyse ir pasaulyje po praeitų metų nederliaus sumažėję likučiai, padidėjęs grūdų naudojimas ir besivystanti bioenergetikos verslo sritis, kuri kaip žaliavą naudoja grūdus”, – teigia specialistas.

Pasak D.Samuolio, šiemet supirkėjai turi orientuotis į Europos kainas, kitu atveju, mokant mažiau, žaliava bus eksportuota iš Lietuvos.

„Atsižvelgdami į maistinių kviečių kainą ir kiekį „Kauno grūdai” moka nuo 720 iki 750 litų. Jau esame supirkę didelį kiekį grūdų ir artimiausiu metu didelio grūdų poreikio neturime. Taip pat nenorime rizikuoti susipirkti visų grūdų. Didelė tikimybė, kad esant Europos Sąjungoje grūdų stygiui ir labai didelei kainai bus panaikinti grūdų importo apribojimai iš trečiųjų pasaulio šalių. Todėl kainos gali smukti”, – vylėsi D.Samuolis.

Kepyklose – „karštos” miltų kainos

Pasak UAB „Vilniaus duona” generalinės direktorės Ritos Ramanauskienės, duonos savikaina susideda iš dviejų pagrindinių elementų – miltų ir darbo jėgos kainų. Žinia, darbo jėga brangsta kas ketvirtį ir tai labiausiai lemia duonos kainų didėjimą.

Duonos kepyklos metines miltų pirkimo sutartis su malūnais sudaro kaip tik šiuo metu. „Kol kas miltus iš malūnų perkame pagal senojo derliaus sutartis, tačiau javapjūtės sezonas baigėsi ir šiuo metu vyksta įnirtingos derybos dėl naujų miltų kainų. Šios dienos duomenimis, miltai gali pabrangti nuo 50 iki 70 procentų. Tačiau šie skaičiai linkę didėti kiekvieną dieną. Kuo baigsis derybos, dar sunku pasakyti, tačiau aišku, kad mūsų įmonė miltus pirks tikrai ne mažiau kaip 50 proc. brangiau nei pernai. Toks miltų kainos kilimas aiškiai sako, kad duonos kaina kils. Mažesnės duonos kepyklos skelbia, kad duoną brangins apie 30 procentų. Mes planavome, kad užteks 10 procentų. Dabar aiškėja, kad reikės dar branginti. Pastaraisiais duomeninis, tikėtinas 15-20 proc. duonos ir pyrago gaminių pabrangimas”, – prognozuoja R.Ramanauskienė.

Mažėja ruginės duonos valgytojų

Mažmeninės prekybos tinklą valdančios bendrovės „Maxima LT” atstovės ryšiams su visuomene Viktorijos Jakubauskaitės teigimu, nors prekybos tinkluose pirkėjams siūloma per 360 įvairių pavadinimų duonos, batonų, pyragų, vis tik jaučiamas sumažėjęs ruginės duonos populiarumas.

Žmonės vis dažniau renkasi kvietinę ir sumuštinių duoną, gaminamas iš vis brangstančių aukščiausios rūšies miltų.

Tai LŽ pavirtino ir „Vilniaus duonos” generalinė direktorė R.Ramanauskienė. Jos teigimu, duonos rinka jau keletą metų mažėja vidutiniškai 6 procentais. Lietuviai renkasi lengvesnę miltinę produkciją iš kvietinių miltų su įvairiais priedais, mitybos racione vis mažiau vietos lieka natūraliai išraugintai ir itin sveikai ruginei duonai, kurios ir kaina mažesnė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Duona brangsta tiesiog krosnyse"

  1. 10 Lt

    O man dzin – padarykit nors 10 Lt už kepalą 😕

  2. To 10lt

    Matyt mamos išlaikomas esi.

  3. dana

    Liepos pabaigoje maciau televizijos laida, skirta zedirbiams. Vienas ukininkas skundesi, jei ir toliau lis, ji turesias nuostoliu, o jei bus giedra, derlius nenukentes. Visas rugpjutis buvo puikus. Apie kokiu tad nuostolius kalbama. Manau, kad po blogo oro priedanga, iteisinamas nepagristas kainu kilimas. Su kainu soktelejimu kyla pagristas klausimas, ar bus pakeltos minimalios pensijos, tiems kurie labiausai nukentes nuo kainu kilimo? Manau, kad ne, nes kylancios kainos nejaudina tu, kuriu pinigine prikimsta, kalbu i apie vyriausybe. Laikas jiems nors vienai dienai palikti siltas kedes ir aplankyti senus, mazas pensijas gaunancius, pamatyti tikra Lietuvos gyvenimo realybe. Nes pro savo prabangiu vilu langus, pravazuodami pro isblizginta Vilniaus centra, jie nemato tikroves. Nera baisiau, nuo liaudies atitrukusi valdzia. Jiems tikrai dzin, ar kainos kils ar ne. Neturiu omenyje straipsni komentavusio To 10lt, duona pirkdama centus skaiciuoja jo mama.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.