Aiškesnė draudimo sutartis – mažiau ginčų

Apsidraudus visų rizikų kasko draudimu sumažės ginčų dėl draudimo išmokų.

Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius Draudimo priežiūros komisija (DPK) išnagrinėjo 93 vartotojų ir draudikų ginčus. Sudėtingos draudimo taisyklės ir per menkas dėmesys nagrinėti sutarties sąlygoms yra dvi pagrindinės šių ginčų priežastys.

Iki šiol daugumos draudimo bendrovių sutartyse buvo nurodomi įvykiai, kuriems atsitikus išmokama išmoka. Nors tai būna ilgas ir daug apimantis sąrašas, visi galimi gyvenimo atvejai jame nenumatyti.

Pavyzdžiui, apdraudus automobilį kasko draudimu, jis gali būti apgadintas žiurkėms apgraužus elektros instaliaciją. Jei toks atvejis nebuvo nurodytas draudimo sutartyje, išmoka nebus mokama.

Pripažinkime, retas kuris įsigiliname į draudimo sutartyje nurodytas sąlygas. Didžioji dauguma atidžiau sutartį perskaito tik tuomet, kai padaroma žala ir draudimo bendrovė atsisako kompensuoti patirtus nuostolius motyvuodama tuo, kad tai nėra draudžiamasis įvykis.

Mažesniu ginčų skaičiumi suinteresuoti ne tik apsidraudusieji, bet ir draudimo įmonės.

Todėl draudimo bendrovė „Ergo Lietuva” ėmėsi iniciatyvos ir pradėjo drausti vadinamuoju visų rizikų kasko draudimu. Pagrindinė naujovė – vietoj įvykių, kai draudimas galioja, nurodomos tik išimtys – kada draudimas negalios. Tai reiškia, kad bet kokie sutartyje nenumatyti atvejai bus atlyginti.

Svarbiausia, kad šie pakeitimai iš esmės palengvina žalų reguliavimą. Ir draudikams, ir draudėjams tampa daug aiškiau ir paprasčiau nustatyti, kada bus išmokėta žala.

Tačiau net supaprastintas kasko draudimo taisykles reikėtų atidžiai skaityti. Draudimo taisyklės skelbiamos interneto svetainėse, jos privaloma tvarka pateikiamos prieš sudarant draudimo sutartis.

Kai sutartis pasirašyta, laikoma, kad vartotojas sutinka su jos sąlygomis. Todėl prieš sudarant sutartį reikia atidžiai išnagrinėti visas sąlygas ir žinoti savo teises bei pareigas. O kuo aiškesnė bus sutartis, tuo mažiau ateityje kils problemų dėl žalos atlyginimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.