Madingiausias interjero elementas – rąstas

Pastaruoju metu madingiausi baldai – iš vientiso medžio gabalo. Medis – gyva ir ekologiška medžiaga, jaudina jau primirštu paprastumu, neįmantrumu.

Pasitaikius galimybei, apsilankykite kokioje nors didelėje baldų parodoje (geriausia Kelne arba Milane). Tenykščiai baldų ekspozicijos stendai primena tikrą miško kirtimą, o neišvaizdaus „eigulio namelio” tipo apstatymas – naujausias mados klyksmas Europoje.

Šiuo metu labiausiai vertinamas grubios faktūros išraiškingumas, pabrėžiami įvairiausi medienos defektai: įtrūkimai, šakelės, derva. Labai pageidautini ženklai, liudijantys apie medžio amžių ir autentiškumą. Kartais naudojama net medgraužių vabalų išvarpyta, išgraužta mediena, o jos įsprūdos ir dekoratyvūs intarpai užpildomi dirbtinėmis dulkėmis. Nepaisant to, kad visi defektai atrodo visiškai natūraliai, medis yra kruopščiai apsaugomas nuo natūralaus gedimo.

Kai kurie dizaineriai tokiems mediniams daiktams suteikia kėdės, stalo arba spintos formą, tačiau paviršių nešlifuoja ir niekaip kitaip neapdirba – kuo natūraliau, tuo geriau. Kuo daugiau šakelių, tuo brangiau. Kuo gilesni įtrūkimai, tuo prestižiškiau.

Idėja rąstus ir įvairiausius pagalius iškelti iki meno kūrinių lygio kilo Londono architektui, firmos E 15 įkūrėjui Filipui Meincerui. Jis pirmasis atspėjo savo amžininkų norą namuose turėti tikrą, gyvą gabalėlį miško. Pasirodė, kad gaminti labai paprastus medinius baldus pelninga ir prestižiška. Be to, prisidėti prie reikalo prikalbino belgų skulptorių Hansą de Pelsmakerį. Jis firmai E 15 ir kuria gremėzdiškas, tarsi kirviu tašytas ąžuolines kolekcijas. Griežtos minimalistinės sukurtų baldų formos atrodo tarsi būtų nutašytos iš vientiso medžio gabalo, paįvairintos tik medgraužių padarytu raštu ir įtrūkimais, kurie daiktui suteikia norimą autentiškumą. Pagrindinė šių baldų vertybė – masyvumas, atviri ir aiškūs nelygumai, įtrūkimai. Madingoje Europoje šie baldai – labai populiarūs ir paklausūs.

„Medį lakuoti – tas pats, kaip žmogų supakuoti į polietileną, – sako Mauricijus Riva. Jo vadovaujama firma gamina baldus iš ąžuolo, klevo, vyšnios arba riešuto, o fanerą leistina naudoti tik nereikšmingoms detalėms. Apdailai naudojami tik augalinių aliejų ir dervos ekstrakto arba aliejaus ir natūralaus vaško mišiniai.

Labai aktualūs baldai, primenantys neįmantrius valstiečių buities daiktus: paprasti suolai, stalai. Pavyzdžiui, tokie, kokius iš lentų ir rąstų, išplukdytų jūros, kuria Konstancija Algranti. Jūros bangų nugludinta mediena nepakartojamos spalvos ir tekstūros, o natūralios nuotrynos ir nelygumai suteikia baldams aptriušusį žavesį.

Pabrėžtinas brutalumas charakteringas ir P. Drenerto serijai. Pietų stalų kolekcijoje firmos įkūrėjas tekstūrai naudoja šimtamečių bukų medieną. Didžiuliai stalai, sukurti pagal senovinį principą „kuo didesnis, tuo gražesnis” ir pagal senovinę technologiją – be vinių ir medsraigčių. Nepakartojamas rievių raštas ir tonų perėjimai nuo auksaspalvės geltonos iki rausvos ir rudos – ilgo medžio gyvenimo vaizdingas liudininkas.

Kas nors natūralaus, iš gamtos būtinai turi būti interjere, todėl dizaineriai siekia tik minimaliai pagražinus medį maksimaliai atskleisti jo gamtinę esmę. Savo unikalių ypatumų dėka visada populiari lieka ąžuolo mediena – ją galima apdoroti priklausomai nuo mados dvelksmo. Ypač populiari išbalinta ir pasendinta medžiaga. Kažkada laikyta ypač tinkama gaminti kaimiško interjero daiktams, ąžuolo mediena puikiai atrodo griežtai minimalistinių formų fone. Vyšnios ir riešuto mediena – tikra klasika. Etninio stiliaus interjerams charakteringa įvairiausia egzotika. Pabrėžtinai „natūralios formos” puikiai atrodo greta ypač šiuolaikiškų daiktų: ręstinė kėdė – greta prabangaus krėslo, o koks nors kresnas kelmas puikiai ras vietą „hai-tech” interjere.

Dar viena dabar labai madinga tendencija – konstruoti įvairiausius baldus iš nudrožtų kreivų vytelių, pvz., pušies arba beržo.

Nemanykite, kad viskas, apie ką čia buvo kalbėta, vien tik populiarių dizainerių išmonė. Pakanka prisiminti ne taip senus laikus, kada daugelis su malonumu kažką meistravo iš medžio. Šiandien praktiškai kiekvienas žmogus, turintis polinkį kurti, turi puikią galimybę pafantazuoti ir papuošti interjerą rankų darbo dabar labai madingais daiktais, pvz., iš kresno kelmo sumeistrauti taburetę arba iš išlinkusio stiebo padaryti kabyklą. Profesionalai tokią iniciatyvą tik pasveikins.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.