Lenkijos analitikai: dvyniai rizikuoja netekti valdžios

Lenkiją valdantys broliai Lechas ir Jaroslawas Kaczynskiai (Lechas ir Jaroslavas Kačynskiai), paskelbę pirmalaikius rinkimus, rizikuoja juos pralaimėti, šeštadienį, kitą dieną po to, kai Lenkijos parlamentas save paleido, ėmė tvirtinti kai kurie analitikai.
Šeštadienį net ir labiausiai šalies lyderius palaikantys dienraščiai nurodė Kaczynskiams jų klaidas.

Premjeras J.Kaczynskis „pralaimėjo dėl paties savęs. Jis nori sukurti naują Lenkiją, tačiau nežino, kaip”, – teigiama dienraštyje „Dziennik”.

Tačiau analitikai tvirtina, jog prezidentui L.Kaczynskiui likus valdžioje, dvynių įtaka vis tiek būtų stipri.

Kritiškiausiai nusiteikęs Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza” pastebėjo, jog broliai iki rinkimų valdytų visus valstybės svertus. Dienraštis įspėjo, jog opozicijai diskredituoti jie gali panaudoti „specialiąsias tarnybas”.

Penktadienio naktį deputatai nusprendė paleisti parlamentą ir spalio 21 dieną, likus dvejiems metams iki kadencijos pabaigos, surengti naujus rinkimus. Tai buvo padaryta žlugus mažumos koalicijai, kuriai vadovavo J.Kaczynskio partija „Įstatymas ir teisingumas”.

Šeštadienį paskelbtais naujausiais apklausų duomenimis, „Įstatymas ir teisingumas” penkiais procentais atsilieka nuo liberalios opozicinės „Pilietinės platformos” – pirmąją remia 25 proc., o pastarąją – 30 proc. apklaustųjų.

TNS OBP instituto atliktos apklausos duomenimis, tik dar viena partija gali gauti vietų parlamente – Lenkijos demokratinis kairiųjų aljansas, kurį palaiko 12 proc. rinkėjų.

Buvę Kaczynskių sąjungininkai, ultrakatalikiška Lenkijos šeimų lyga ir populistinė „Savigynos” partija, koalicija su kuriais žlugo prieš kelias savaites, neperžengs reikalaujamo penkių procentų barjero, kad galėtų atstovauti rinkėjams parlamente.

„Lenkija turės naują koalicinės vyriausybės veidą, nes nei viena iš dviejų partijų nėra pakankamai stipri, kad galėtų valdyti viena”, – teigė politikos apžvalgininkas Stanislawas Mocekas (Stanislavas Mocekas).

Remiantis apklausos duomenimis, santykinė dauguma – 41 proc. – apklaustųjų norėtų, kad būtų sudaryta kairiųjų ir dešiniųjų koalicija tarp „Įstatymo ir teisingumo” bei „Pilietinės platformos”.

Tačiau kiti apžvalgininkai tvirtina, jog būtų sunku įsivaizduoti tokią koaliciją, prisiminus abiejų partijų nesutarimus, nors jos abi ir kilo iš „Solidarumo”, buvusio antikomunistinio judėjimo.

„Koalicija iš konservatorių ir liberalų su Kaczynskiu nebūtų įmanoma”, – teigė politikos apžvalgininkė Lena Kilarska-Bobinska.

Ji spėjo, jog liberalai, nors ir nenoriai, tačiau susijungtų su kairiaisiais, siekdami vadovauti. Nors kairieji jau seniai virto labai liberalia socialine demokratija, ji vis dar daugumai lenkų asocijuojasi su komunistine diktatūra.

Šiuo metu liberalai nutyli, kokius sąjungininkus rinksis ateityje.

„Nedarysime tos pat klaidos, kaip ir prieš dvejus metus, kai pažadėjome kurti „Įstatymo ir teisingumo” ir „Pilietinės platformos” vyriausybę”, – sakė pastarosios partijos pareigūnas.

Tiesa, šeštadienį J.Kaczynskis paskelbė vėl paskiriantis vyriausybės ministrus laikinai eiti pareigas. Jų atleidimas diena anksčiau buvo su broliu suderintas taktinis manevras tam atvejui, jeigu ministrams nepasitikėjimą būtų pareiškęs parlamentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.