Konservatorių lyderiai ramina, jog mažumos Vyriausybė „puikiai” išsilaikys ir be jų paramos

Opozicinės Tėvynės sąjungos (konservatorių) lyderiai tikina, jog socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujama mažumos Vyriausybė „puikiai” išsilaikys ir be dešiniųjų paramos, jei pati savęs nesunaikins.
Šeštadienį posėdžiauti susirinkusi konservatorių taryba beveik vieningai sutarė, kad nebereikia atnaujinti susitarimų su socialdemokratais dėl paramos mažumos Vyriausybei. Konservatoriams liko tik sutarti, kaip suredaguoti pareiškimą dėl minėtosios paramos nutraukimo.

„Priimsim dokumentą, kuris ir bus rekomendacija frakcijai Seime nebepratęsti paramos, tuo pačiu nebėra mūsų partijos įsipareigojimų netrukdyti Vyriausybei dirbti. Visus svarbius klausimus ir projektus derinsime ir derėsimės su kitomis frakcijomis, kad tiek Seimas, tiek Vyriausybė nevegetuotų”, – žurnalistams šeštadienį sakė partijos pirmininkas Andrius Kubilius.

„G.Kirkilo Vyriausybė „puikiai” išsilaikys ir be mūsų paramos, ji būtų išsilaikiusi ir iš pat pradžių be mūsų, gal kažkokios naudos ir davė tie mūsų susitarimai”, – pridūrė buvęs ilgametis konservatorių lyderis, europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

A.Kubilius paklaustas, ar atsisakys konservatoriai postų Seime, kuriuos gavo sutarę su socialdemokratais, teigė, jog tai bus svarstoma bendrai su valdančiosiomis frakcijomis.

„Svarstysime Seime, kad visos frakcijos proporcingai vadovautų komitetams, kad ne visi pirmininkų postai atitektų valdančioms frakcijoms. Jau anksčiau buvom sutarę, jog Antikorupcijos komisijos pirmininkas bus iš opozicijos ir Audito komiteto taip pat, o mums tie postai ir priklauso”, – kalbėjo A.Kubilius.

Oficialiai apie paramos nutraukimą mažumos Vyriausybei dešinieji žada pranešti po pietų, suredagavus pareiškimo tekstą.

Socialdemokratai kartu su valstiečiais liaudininkais, liberalcentristais ir Pilietinės demokratijos partija yra suformavę valdančiąją koaliciją, Vyriausybės veiklą remia formaliai opozicijoje dirbanti Tėvynės sąjunga.

Socialdemokratai ir konservatoriai pernai vasarą pasirašė paramos sutartį, kuria pastarieji įsipareigojo remti mažumos Vyriausybę, jei bus įgyvendintos sutartos reformos.

Susitarimas yra pasirašomas vienai Seimo sesijai, po to jį reikia atnaujinti. Pastarąjį kartą dėl paramos socialdemokratai su konservatoriai buvo sutarę prieš pusmetį – sutarties galiojimas baigėsi šių metų rugsėjo 1-ąją.

Tėvynės sąjungos nariai tarybos posėdyje taip pat keisis nuomonėmis apie konservatorių ir krikščionių demokratų bendradarbiavimą – apie galimą partijų susijungimą prabilta birželį Valentino Stundžio vadovaujamiems krikdemams suvažiavime pradėjus diskusiją neparlamentinės partijos viduje.

Šlietis prie konservatorių norą yra išreiškusi ir neparlamentinė Gintaro Songailos vadovaujama Lietuvių tautininkų sąjunga – bendradarbiavimo formų su ja aptarimas taip pat įtrauktas į Tėvynės sąjungos tarybos posėdžio darbotvarkę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.