Greičio matuokliai – tik vizijose

Valstybė jau kuris laikas skelbia kovojanti su karu keliuose, tačiau stacionarių greičio matuoklių įrengimu rūpinasi tik kai kurie miestai.

Mirčių nemažėja

Europos Sąjungoje mirčių keliuose per pastaruosius 5 metus pavyko sumažinti 22 proc. Lietuvoje jų padaugėjo 8 proc. – nuo 706 mirtimi pasibaigusių eismo nelaimių 2001 m. iki 759 mirčių pernai. Kasmet šalies keliuose apie 300 eismo dalyvių žūsta, nes nepasirenka saugaus greičio.

Pareigūnai įsitikinę, kad stacionarūs greičio matuokliai yra gera prevencinė priemonė. Tačiau kol kas šalyje veikia tik 9 greičio matuokliai: 6 – Vilniuje, 1 – Kaune ir dar 2 valstybinės reikšmės keliuose.

Dar šiemet šalies automagistralėse turėjo būti įrengta dar 9-11 matuoklių, tačiau žlugo jų pirkimo konkursas.

Susisiekimo ministerija kitąmet planuoja įdiegti 100-150 naujų greičio matuoklių, tačiau verslininkai baiminasi, kad konkursas dar kartą nežlugtų dėl aukštų reikalavimų įrangai.

Policijos pareigūnai nevienareikšmiškai vertina greičio matuoklių naudojimą gaudant pažeidėjus, nes šis darbas reikalauja daug sąnaudų. Be to, jie patys įtariami už pinigus sunaikinantys įrašus apie greičio viršijimą.

Fiksuos numerius

Susisiekimo ministerija kitąmet planuoja įdiegti 100-150 naujų greičio matuoklių.

Planuojama, kad greičio matuokliai bus perkami išperkamosios nuomos būdu, o per metus biudžetui tai kainuotų 5-6 mln. litų

Naujieji radarai, kainuosiantys du kartus pigiau nei dabar naudojami, užuot fotografavę pažeidėjo veidą, fiksuos transporto priemonės numerį, greitį viršijusiam asmeniui vengiant atsakomybės, baudžiamas bus transporto priemonės savininkas.

Tokie radarai pasirinkti dėl to, kad vairuotojai dažnai nesutinka, jog pažeidimo metu radaro užfiksuotas veidas yra jų.

Dar daugiau problemų kyla su motociklininkais, dažniausiai važinėjančiais su šalmais.

Kol kas nenumatyta, kas turėtų atsakyti, jei pažeidėjas vairuos įmonei priklausantį automobilį.

Įrengs ir Klaipėdoje

Dar šiemet 15 greičio matuoklių ketinama įrengti Klaipėdoje. Planuojama įrengti matuoklius, fiksuojančius tuos vairuotojus, kurie viršija greitį arba įvažiuoja į sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui bei kerta ištisinę liniją.

Vilniuje analogiška įranga veikia jau nuo 2004-ųjų pabaigos.

Pernai nuo sausio 1 dienos iki lapkričio 6-osios. (vėliau matuokliai neveikė) buvo užfiksuotas 12 tūkst. 141 pažeidimas. Buvo pradėta 7574 administracinių teisės pažeidimų teisenų. Už pažeidimus, padarytus per minėtą laikotarpį, skirta apie milijoną 150 tūkst. litų baudų.

Nubaudžia ne visus

Šiemet iki birželio 30 d. buvo užfiksuoti 2005 pažeidimai, buvo pradėta 924 administracinių teisės pažeidimų teisenų, o už pažeidimus buvo skirta 128 tūkst. litų baudų.

Iš statistikos akivaizdu, kad ne visi pažeidėjai yra nubaudžiami.

Pasirodo, kad teisena nėra pradedama, jei transporto priemonė registruota užsienio valstybėje, nesimato vairuotojo veido (galiojo pažeidimams iki liepos vidurio), užfiksuotos dvi transporto priemonės šalia viena kitos, specialusis transportas su specialiais signalais, nėra valstybinio numerio ženklo arba jis neįskaitomas, jei tai buvo motociklas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.