Apsaugos ir klientų karas: fronte nieko naujo

Uostamiesčio policijos suvestinėse kone kasdien mirgantys nusiskundimai sužvėrėjusiais pasilinksminimo vietų apsaugininkais verčia saugos firmas imtis kraštutinių priemonių.

Pavyzdžiui, viena iš jų jau nebesudaro sutarčių su įstaigomis, kurios neturi įsirengusios vaizdo kamerų. Taip nuspręsta dėl to, jog be filmuotos medžiagos sudėtinga įrodyti, kas kaltas dėl vieno ar kito konflikto, kurio metu į darbą buvo paleisti kumščiai.

Nors pareiškimus dažniausiai rašo tie, kurie tvirtina buvę sumušti saugos darbuotojų, pastarieji taip pat gydosi apkultus šonus ir agresyvius restoranų klientus skundžia policijai.

Tiek nukentėjusieji, tiek ir kaltinamieji savaip aiškina konfliktų priežastis. O išklausius vieną iš naktinių klubų savininkų versijų, peršasi mintis, jog muštynių sumažėtų, jeigu į pasilinksminimo vietas nebūtų įleidžiamos įkaušusios moterys…

Tiesą išduoda veidai?

Naktinio klubo „Piteris” pavadinimas ne kartą pateko į teisėsaugininkų akiratį ir spaudos puslapius, kuriuose buvo aprašomos sumuštų klientų istorijos.

Šios įstaigos direktorės Lidijos Vasiljevos įsitikinimu, nė vienas padorus klientas neišprovokuos situacijos, kurią vėliau tektų nagrinėti policijoje ar net teismuose.

„Kiekvieną vakarą pas mus apsilanko daug žmonių. Visų gi niekas nemuša. Jūs pažiūrėkite laikraščių puslapiuose į tų nukentėjusiųjų veidus – juose rasite atsakymą.
Kai kurie girti žmonės tampa aršūs, jiems išdygsta sparnai – patys provokuoja konfliktus, stumdo aptarnaujantį personalą ir piktybiškai nemoka už paslaugas. Būna, kad susimuša tarpusavyje, o išsiblaivę apkaltina apsaugininkus.

Dėl to labai praverčia vaizdo kameros, kurios nemeluoja. Kiek kartų jos parodė, kad ne saugos tarnybos darbuotojas kėlė ranką prieš klientą, o atvirkščiai – šis puolė muštis ar net save žaloti”, – aiškino L. Vasiljeva.

Direktorė pastebėjo ir kitą faktą. Anot jos, apie 70 procentų konfliktų klube sukelia įkaušusios dailiosios lyties atstovės. Jų neva įžeistą garbę puola ginti vyriškiai, o viskas baigiasi tradiciškai – muštynėmis arba išprašymu ar išmetimu lauk.

L. Vasiljeva neslėpė, kad ir apsaugininkai kartais pasiduoda emocijoms: „Visi esam žmonės ir visi klystam, būna, jog ir tvarkos saugotojas, išvestas iš kantrybės, nusižengia įstatymui”.

Galima ir kitaip

Naktinio klubo „Paradoksas” savininkas Saulius Pocius pats įdarbina apsaugos darbuotojus. Iš kurių verslininkas pirmiausia reikalauja „džentelmeniškumo ir supratingumo”.

Tokia atranka lemia tai, kad jau senokai šiame klube klientai ir darbuotojai nekilnoja kumščių. Vadovaujantis vidinėmis taisyklėmis, aršuoliai išvedami lauk, o bet kokį nesusipratimą stengiamasi nugesinti jam dar neįsiliepsnojus.

Tvarka šioje įstaigoje įsivyravo nuo tada, kai prieš metus iš darbo S. Pocius atleido emocijų nevaldančius apsaugininkus.

Anot jo, likusieji dirba iki šiol.

„Netiesa, kad Lietuvoje nebeliko kvalifikuotų ir padorių žmonių, galinčių dirbti šį įtemptą darbą. Aš tokių vis dar randu. Juos motyvuoja ne tik alga, bet ir palyginti rami darbo vieta”, – teigė verslininkas.

Kliūna ir apsaugai

Bendrovės „Safe Security” darbuotojai, saugantys „Pempininkų” barą, klientų yra kaltinami, jog naktį iš rugpjūčio 28 į 29 dieną beisbolo lazdomis sumušė keturis klaipėdiečius.

Du vyrai ir dvi merginos tvirtina, jog po apsižodžiavimo klube apsaugininkai su grupe vyrukų juos pasitiko išeinančius. Lauke abi poros buvo sumuštos, vyrai tvirtina net netekę sąmonės.

Šiuo metu įvykio aplinkybes tiria 3-iasis policijos komisariatas, o saugos bendrovės direktoriaus pavaduotojas Saulius Švėgžda įsitikinęs, kad jo pavaldiniai kaltinami nepelnytai. Anot jo, apsaugininkai tiesiog skyrė jau besimušančią grupę jaunuolių.

Pokalbininkas tvirtino, kad alkoholis, užpilantis sveiką besilinksminančiųjų protą, tampa pagrindine tokių incidentų priežastimi.

Nukenčia ne tik barų klientai. Yra buvę atvejų, kada žaizdas ir nuostolius skaičiavo apsaugos darbuotojai. S. Švėgžda priminė, kad policijai pareiškimus ir prašymus tirti įvykį yra rašę ir bendrovės darbuotojai, saugantys pasilinksminimo įstaigas.

Tačiau ne visada konfliktai baigiasi tik pareiškimais. Klaipėdos policijos Smurtinių nusikaltimų tyrimų skyrius bando atskleisti, kaip mirė 50 metų vyras, kurį, liudytojų teigimu, pro Taikos prospekte esančio prekybos centro duris išmetė apsaugos darbuotojas. Įtariamuoju buvo apklaustas 22 metų apsaugininkas.

Reikalavimai – minimalūs

Norint tapti apsaugininku tereikia turėti puikią sveikatą. Kandidatui pakanka vidurinio išsilavinimo ir dviejų savaičių apmokymų, kuriuose jis supažindinami su įstatymais bei apmokomas naudotis specialiomis priemonėmis – ašarinių dujų balionėliais, guminėmis lazdomis, elektrošoko prietaisais.

„Priežastis – ir kritusi apsaugininkų kvalifikacija”

Saugos tarnybos „Falck Security” Klaipėdos regiono vadovas Arvydas GAIDUKEVIČIUS

Pastaruoju metu ypač daug incidentų baruose sukelia emigrantai, Grįžę į Lietuvą jie nori atsigriebti už sunkų ir alinantį darbą, todėl negaili pinigų svaigalams, o jų prisivartoję tampa „visagaliais”.

Kita vertus, žmonės žino, kad gali ginti savo teises su advokatų pagalba arba rašydami pareiškimus policijai, ir naudojasi tuo net tuomet, kada yra neteisūs. Tai taip pat viena iš priežasčių, dėl kurių daugėja pranešimų apie konfliktus su apsaugos darbuotojais.

Be to, per 5-7 metus Lietuvoje gerokai sumažėjo profesionalių apsaugos darbuotojų, dauguma išvažiavo uždarbiauti, o likusiųjų kvalifikacija nepagerėjo.

Mums teko atleisti ne vieną vyrą, įsitikinusį, kad konfliktuose su klientais mosavimas kumščiais arba guminėmis lazdomis yra būtinas. Jau kurį laiką nebesudarome sutarčių su įmonėmis, kurios neįsirengusios vaizdo kamerų – be jų sudėtinga nustatyti, kas sukėlė incidentą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Apsaugos ir klientų karas: fronte nieko naujo"

  1. Julija

    „džentelmeniškumo ir supratingumo” taip taip reikalauja jis to. Apsaugos darbuotojai nemoka visiskai elgtis su klientais. Po 10 kartu reikalauja dokumentų. Ir labai jau trupma atmintis kas juos. ir viena mergina vos ne sumuse prie mano akiu. Daugiau paradokse mano kojos ne bus. Labai nusiviliau situo klubu? nors maniau kad jis tikrai neblogas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.