Pūvančioms Raganų kalno skulptūroms – pagalbos ranka

Šiandien ant Juodkrantės Raganų kalno bus atidengta renovuota skulptūra „Neringa” iš pasakai skirto ansamblio „Neringa ir Naglis”. Rugsėjo mėnesį tautodailininkai ketina atnaujinti dar penkis supuvusius arba mechaniškai pažeistus skulptūrų komplekso kūrinius.

Raganų kalno skulptūrų kompleksas – vienas pirmųjų tokių projektų ne tik Baltijos šalyse, bet ir visoje Šiaurės Europoje. Jis unikalus ir savo dydžiu, ir tematika. Pirmieji kūriniai čia buvo pastatyti dar 1979 m. Šiandien unikalią ekspoziciją po atviru dangumi sudaro daugiau kaip 80 skulptūrų iš ąžuolo.

Meno kūriniai pūva

Kiekvienais metais Neringos savivaldybės bei Lietuvos tautodailininkų sąjungos pastangomis medinės skulptūros būdavo impregnuojamos, skulptoriai dengdavo savo darbus stogeliais, tačiau drėgnas jūrinis klimatas bei žmonės per dešimtmečius nuniokojo ąžuolinius kūrinius.

Šiandien specialistai konstatuoja, jog apie dešimtadalis seniausių Juodkrantės Raganų kalno medžio skulptūrų yra kritinės būklės – meno kūrinius nuniokoja grybas, jos pūva iš vidaus arba yra fiziškai suirusios, netekusios savo funkcionalumo.

„Pirmosios parko skulptūros buvo statytos tiesiai į žemę ir turėjo per daug sąlyčio su grunto drėgme. Vėliau mes sugalvojome skulptūras pakelti ant medinių trinkelių arba pakelti jas ant metalinių strypų, tačiau susizgribome per vėlai. Seniausias skulptūras pažeidė grybas ir jos beveik supuvo”, – apgailestavo Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas.

Šiuo metu rastos penkios grybo pažeistos skulptūros, tačiau jų gali būti ir daugiau. Anot tautodailininko, pažeistas skulptūras teks sudeginti ir pakeisti naujais kūriniais, išlaikančiais pirminę kompozicijos idėją.

Skulptūroms gelbėti – simpoziumas

Skulptoriaus Vido Cikanos kūrinys „Neringa” buvo vienas gražiausių, originaliausių ant Raganų kalno. Deja, skulptūrą sunaikino grybas. Vilnietis tautodailininkas Kęstutis Ašmiaga ėmėsi ją. Šiandien atnaujintas kūrinys jau bus pristatytas Raganų kalno lankytojams.

Rugsėjo 15-25 dienomis į Juodkrantę atvyks dar keturi skulptoriai – Jonas Vaicekauskas (Šiauliai), Vaidas Šuškevičius (Prienai), Raimundas Blažaitis (Vilkaviškis) ir Antanas Lastauskas (Kalvarija), kurie ketina restauruoti dar penkias skulptūras.

Beje, „Neringos” atstatymą šiemet pirmą kartą finansavo privati verslo kompanija „Rockwool”. Pasak Neringos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo Narūno Lendraičio, tikimasi, kad ateityje skulptūrų atstatymą galėtų aktyviau remti verslininkai.

Raganų kalnas – bene lankomiausia Neringos vieta, per sezoną jį aplanko keli šimtai tūkstančių žmonių. N. Lendraitis prisiminė prieš keletą metų Tarybos posėdyje iškėlęs idėją, jog Raganų kalno skulptūrų komplekso lankymą būtų galima bent simboliškai apmokestinti, tačiau šis pasiūlymas pritarimo nesulaukė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.