Įsibėgėja „Open XML“ formato standartizavimo procesas

Šių metų rugsėjo 2 d. net 51 Tarptautinės standartizacijos organizacijos (ISO) narys, kurių balsai sudaro 74 proc. visų balsavusiųjų „už” arba „prieš”, pritarė „Open XML” formato kaip ISO standarto patvirtinimui. Daugelis kitų narių išreiškė palaikantys šią iniciatyvą ir pritarsiantys jos patvirtinimui galutiniame ratifikavimo etape, kuomet bus išnagrinėtos jų pastabos. Standartizavimo organizacijos „Ecma International” inicijuota „Open XML” standartizavimo procedūra baigsis balsavimu, kuris įvyks 2008 metų pradžioje.

„Balsavimo rezultatai iš tiesų džiugina ir nuteikia optimistiškai, o „Open XML” formatas sulaukia vis didesnio verslo organizacijų, valstybinių institucijų ir privačių vartotojų palaikymo visame pasaulyje. Siekiant sėkmingo šio formato patvirtinimo ISO standartu, pagrindinis tikslas yra suteikti galimybę vartotojams dar lengviau kurti, saugoti ir keistis skaitmeniniais dokumentais”, – sakė „Microsoft” Komercinės programinės įrangos marketingo vadybininkas Linas Pečiūra.

Naująjį atvirą „Open XML” formatą „Microsoft” sukūrė atsižvelgusi į savo partnerių ir skirtingomis programomis besinaudojančių vartotojų poreikius užtikrinti suderinamumą, pasirinkimo laisvę ir inovacijų plėtrą. Šis formatas yra atviras ir jį gali naudoti kiti programinės įrangos kūrėjai. Taip skirtingas programas naudojantiems vartotojams užtikrinamas didesnis suderinamumas ir galimybės dirbti su failais, kurie buvo sukurti įvairių kūrėjų programomis. „Open XML” formatas jau yra įdiegtas ne tik naujoje „Office 2007” versijoje, bet ir kitų gamintojų produktuose, skirtuose įvairioms operacinėms sistemoms – „Linux”, „Windows”, „Mac OS” ar „Palm OS”.

„Standartizuotas „Open XML” formatas leidžia dar sklandžiau kurti ir valdyti dokumentus, pasirašinėti juos elektroniniu parašu ir dalintis tarpusavyje. Lankstus ir lengvai pritaikomas įvairiems poreikiams „Open XML” standartas puikiai tinka ilgalaikiams sprendimams”, – teigė bendrovės „DPA programinė įranga” vadovas Genadijus Gricukas.

Pasak Lietuvos kompiuterininkų sąjungos (LIKS) pirmininko Alfredo Oto, viešajame sektoriuje efektyvus informacinių technologijų panaudojimas yra vienas prioritetinių uždavinių, tačiau valstybinių institucijų gausa, savitumas ir savarankiškumas sukuria problemas, susijusias su poreikiu derinti įvairių programinės įrangos gamintojų sistemas.

„Dėl šios priežasties LIKS skatina puoselėti inovacijas, formuoti neutralią ir konkurencingą informacijos bei ryšių technologijų rinką, sudarančią galimybes šiame procese dalyvauti visiems rinkos dalyviams. „Open XML” technologijos standartizavimas yra svarbus žingsnis šia linkme”, – sakė A. Otas.

2006 m. gruodžio 7 d. standartizacijos organizacija „Ecma International” patvirtino atvirąjį „Open XML” formatą „Ecma-376” standartu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.