Seimo rudens sesija – nuo biudžeto patvirtinimo iki tiesioginių merų rinkimų

Kitą savaitę prasidėsiančioje Seimo rudens sesijos darbotvarkėje – biudžeto svarstymas, dvigubos pilietybės klausimas, Teismų įstatymo pataisos, diskusijos dėl tiesioginių merų rinkimų, Gamtinių dujų įstatymo, profesionalios kariuomenės kūrimas bei naujo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo skyrimas.
Pasak Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo Česlovo Juršėno, Seimo narių laukia įtempta rudens sesija, kurios darbų programoje numatoma patvirtinti kitų metų biudžetą, svarstyti su socialiniais klausimais susijusius teisės aktų projektus, sveikatos apsaugos bei švietimo reformų eiga, emigracijos ir dvigubos pilietybės problemų sprendimai.

Vyriausybė jau pasiūlė Seimui į darbų programą įrašyti 205 įstatymų projektus. Tarp jų – 55 projektai yra susiję su naryste Europos Sąjungoje (ES), iš jų net 13 projektų ministrų kabinetas siūlo svarstyti rugsėjo mėnesį.

Apie 90 projektų susiję su Vyriausybės programos įgyvendinimu. Į sesijos darbų programą taip pat turėtų būti įtraukti jau pateikti 35 projektai, likę neapsvarstyti Seimo pavasario sesijoje.

Č.Juršėnas prognozuoja, jog šį rudenį biudžeto svarstymas gali būti „itin sudėtingas”, nes bus tvirtinamas 2008-ųjų – rinkimų į Seimą metų – biudžetas.

Prie ypač aktualių klausimų Č.Juršėnas priskyrė įstatymų projektus, susijusius su Konstitucinio Teismo nutarimų įgyvendinimu – jau pirmosiomis darbo savaitėmis Seimas turėtų pradėti nagrinėti dvigubos pilietybės problemą ir „užsilikusį” Teismų įstatymo projektą.

„Rudens sesijos metu Seimas turėtų apsispręsti dėl dvigubos pilietybės sprendimo būdų: ar dvigubos pilietybės klausimą reguliuoti paprastu įstatymu, ar keisti Konstituciją. Seimui pritarus pastarajam variantui, reikėtų skelbti referendumą, kuris tuomet galėtų būti rengiamas kitąmet kartu su Seimo rinkimais”, – Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime spaudai teigė Č.Juršėnas.

Kitas aktualus klausimas, susijęs su Konstitucijos keitimu – tiesioginiai mero rinkimai.

Seimas jau yra pritaręs tiesioginių mero rinkimų idėjai po pirmojo balsavimo, tačiau keičiant Konstituciją parlamentarų pritarimas turi būti išreikštas dukart.

Pasak Č.Juršėno, rudens sesijoje antrasis balsavimas vyks „ne mechaniškai”, o tik po to, kai bus parengtas ir priimtas atitinkamų įstatymų pataisų paketas. Planuojama, jog antrasis balsavimas turėtų įvykti lapkritį ar gruodį.

Parlamentarai rudens sesijos metu taip pat turės galutinai apsispręsti dėl galimybės fiziniams ir juridiniams asmenims tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes pavasarį Seimas patvirtino Individualaus skundo koncepciją.

Vienas iš visuomenei aktualesnių klausimų, anot vicepirmininko, kuriuos Seimas turėtų svarstyti rudens sesijoje – pensijų sistemos tobulinimas.

Seime daug šurmulio taip pat turėtų sukelti Vyriausybės siūlymas keisti Gamtinių dujų įstatymą.

Seimo vicepirmininkas atkreipė dėmesį ir į Vyriausybės teikiamus įstatymų pakeitimus, susijusius su profesionalios kariuomenės kūrimu – juos parlamentas turėtų pradėti svarstyti rudens sesijoje.

Č.Juršėnas taip pat tikisi, kad prezidentas Valdas Adamkus sesijos pradžioje pateiks kandidatą į STT vadovo pareigas.

Baigiantis sesijai parlamentarai turėtų pateikti kandidatūras į atsilaisvinsiančias Konstitucinio Teismo teisėjų vietas, nes KT sudėtis kas treji metai keičiama vienu trečdaliu.

Seimo darbas skirstomas į dvi sesijas – pavasario ir rudens. Rudens sesija prasidės rugsėjo 10-ąją ir turėtų baigtis gruodžio 23 dieną. Seimas gali nutarti sesiją pratęsti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.