Lietuviškų vaistų nuo vėžio likimas gali būti sprendžiamas Seimo Antikorupcijos komisijoje

Parlamentarė „darbietė” Ramunė Visockytė prašo Seimo Antikorupcijos komisijos įsigilinti į lietuviško vaisto nuo vėžio „Grasalva” registracijos dokumentus ir išanalizuoti galimas korupcijos apraiškas Sveikatos apsaugos ministerijoje ir Lietuvos valstybinė vaistų kontrolės tarnyboje.
Europos Komisija Lietuvos reikalauja uždrausti minėto medikamento pardavimą, kitaip grasina Europos Teisingumo Teismu ir milijoninėmis baudomis.

Tuo tarpu Lietuvos valstybinė vaistų kontrolės tarnyba nesutinka su išvadomis, kad vaistas nuo vėžio neatitinka Europos Sąjungos keliamų reikalavimų. Sveikatos apsaugos ministerija taip pat rekomenduoja Vyriausybei ginti Lietuvos gamintojų interesus prieš Europos Komisiją.

Vaisto gamintojai įsitikinę, kad iš tiesų vyksta kova tarp dviejų analogiškus vaistus gaminančių bendrovių.

Lietuvos biotechnologijų farmacijos bendrovė „Sicor Biotech” gamina „Grasalvą”, kuri 40 proc. pigesnė nei amerikiečių kompanijos „Amgen” gaminama „Neupogena”.

„Grasalva” buvo pradėtas platinti dar prieš Lietuvai įstojant į Europos Sąjungą, tačiau Lietuvai įstojus į šią bendriją, pasikeitė vaistų reglamentavimo tvarka, todėl reikalaujama naujų įrodymų, kad vaistas yra saugus. Iki šiol tai nebuvo padaryta.

Europos Komisijos nuomone, nors vaistas ir įregistruotas anksčiau, nei Lietuva tapo Europos Sąjungos nare, šaliai tapus Bendrijos nare, „Grasalva” turi atitikti naujas, po vaisto registracijos priimtas normas.

Tokiai pozicijai pritarė ir dabar jau buvęs vaistų kontrolės komisijos direktorės pavaduotojas Rimas Jankūnas, kuris direktorei išvykus į komandiruotę, būdamas laikinu vadovu, uždraudė „Grasalvą”, nors prieš ketverius metus pritarė vaisto registracijai.

Vėliau R.Jankūnas iš pareigų atleistas.

„Sicor Biotech” ketino pateikti ieškinį R.Jankūnui, kurio įsakymu šalyje buvo uždrausta platinti bendrovės gaminamą vaistą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.