Prezidentas atšaukė savo dekretą

Prezidentas Valdas Adamkus atšaukė savo pasirašytą dekretą dėl Albino Antanaičio paskyrimo Vilkaviškio rajono apylinkės teismo pirmininku, nes išaiškėjo nemaloni teisėjo biografijos detalė.

Naujai paskirtas Vilkaviškio rajono apylinkės teismo pirmininkas A.Antanaitis vakar neperžengė naujojo kabineto slenksčio, kuriame rugsėjo 3-iąją turėjo pradėti darbą. Prezidentas V.Adamkus rugpjūčio 29-osios dekretu pripažino netekusiu galios savo pasirašytą liepos 11-osios dekretą dėl A.Antanaičio paskyrimo Vilkaviškio teismo pirmininku.

Apsigalvoti prezidentą privertė publikacija „Lietuvos žiniose”, kad A.Antanaitis, 1991-1992 metais dirbęs Lazdijų muitinėje, buvo atleistas iš darbo dėl teisėjui nederančios aplinkybės – darbe buvo neblaivus. A.Antanaičiui tada nustatytas vidutinis girtumo laipsnis.

Nors įrašas apie atleidimo priežastį įsegtas A.Antanaičio asmens byloje, prezidentūra ir Teisėjų taryba, sprendusios dėl kandidatūrų į Vilkaviškio rajono apylinkės teismo pirmininko pareigas, šio įrašo negavo.

„Sistema nesuveikė, – apgailestauja dėl susidariusios padėties prezidento patarėja Aušra Rauličkytė. – Nacionalinė teismų administracija turi pateikti prezidentūrai ir Teisėjų tarybai svarbius duomenis apie skiriamą asmenį. Nors asmens byloje informacija apie atleidimo iš muitinės priežastis buvo, ji nebuvo pateikta. Ir specialiosios tarnybos šiuo atveju nesuveikė. Buvo pateikta visa kita informacija apie teisėjo A.Antanaičio veiklą, atestacijos rezultatus, suvestinės apie išnagrinėtas bylas, o apie atleidimą iš darbo – ne.”

Pasak A.Rauličkytės, 2001-aisiais, kai A.Antanaitis kandidatavo į teisėjus, atleidimo iš muitinės aplinkybės buvo žinomos, dėl jų diskutuota sprendžiant, ar skirti jį teisėju.

„Teismų taryba (senasis Teisėjų tarybos pavadinimas- aut.) šį faktą apsvarstė, buvo nuspręsta, kad žmogus suklupo labai seniai, prieš daug metų, po to jis sėkmingai dirbo prokuratūroje, gauti geri atsiliepimai, todėl buvo patarta prezidentui jį skirti teisėju”, – paaiškino A.Rauličkytė.

A.Antanaitis – vienas iš trijų teisėjų, šiais metais pirmą kartą pasinaudojusių teise pretenduoti į apylinkės teismo pirmininko pareigas ir kitų teismų teisėjams. Šia teise pasinaudoję trys pretendentai sulaukė Teisėjų tarybos pritarimo. A.Antanaitis, nuo 2002 metų sausio dirbęs teisėju Kauno ir Marijampolės teismuose, vienintelis pretendavo į tas pačias pareigas kartu su dabartiniu Vilkaviškio teismo pirmininku Laimučiu Vaitkumi. Kiti teisėjai pretendavo į laisvas vietas.

Penkioliktus metus Vilkaviškio teismui vadovaujantis L.Vaitkus Atrankos komisijos sudarytame pretendentų į laisvą Vilkaviškio rajono apylinkės teismo pirmininko vietą sąraše buvo pirmas, o A.Antanaitis antras. Prezidentas iš dviejų pretendentų pasirinko jaunesnį A.Antanaitį.

„Prezidento nuostata – siekti rotacijos, – prezidento pasirinkimo motyvus atskleidė A.Rauličkytė. – Kai teismo pirmininku ilgą laiką būna tas pats asmuo, jis tampa amžinuoju pirmininku, tai jau ne kartą kritikuota. L.Vaitkus teismui vadovauja penkioliktus metus, tad prezidentas, siekdamas rotacijos teismų valdymo srityje, pasirinko antrą kandidatą. Jeigu prezidentas nebūtų teikęs kandidato iš kito teismo, įstatymo numatyta galimybė pretenduoti ne tik į savo apylinkės, bet ir į kitų teismų pirmininko vietą galėjo likti visiškai neįgyvendinta.”

Nemalonų teisėjo biografijos puslapį atskleidė anonimas, iškart po liepos 11-osios prezidento dekreto paskelbimo išsiuntinėjęs laiškus į kelis dienraščius. Laiškuose primintas ne tik A.Antanaičio nuklydimas jaunystėje, bet ir suabejota, ar gali vieno rajono teisėsaugos įstaigose dirbti vyras ir žmona. Asta Antanaitienė – Vilkaviškio rajono prokuratūros prokurorė. Jei A.Antanaitis būtų tapęs Vilkaviškio teismo vadovu, jam būtų tekę skirstyti teisėjams nagrinėti ir žmonos ištirtas bylas.

Penktadienį, rugsėjo 7-ąją, Teisėjų taryba prezidento prašymu dar kartą svarstys A.Antanaičio kandidatūrą į Vilkaviškio rajono apylinkės teismo pirmininko postą.

„Nenorėdamas, kad liktų kokių nors abejonių, prezidentas kreipėsi į Teisėjų tarybą prašydamas patarti vertinant tas aplinkybes, kurios nebuvo svarstytos ankstesniame posėdyje”, – paaiškino A.Rauličkytė.

Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė prisiminė tik vieną atvejį, be A.Antanaičio, kai prezidentas atšaukė savo dekretą dėl teisėjo skyrimo ir paprašė tarybą iš naujo apsvarstyti kandidatūrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.