Palmiros laidos palydovas, gimęs po Vėžlio ženklu

Naujas BTV laidų sezonas prasideda nuo spalio 3 d., o nuo 7-osios regėsime naują laidą apie astrologijos įtaką žmonių gyvenime ir horoskopus – „Su Palmira”.

Kalbėjomės su vienu iš laidos vedėjų, žurnalistu Ginu Dabašinsku.

Kaip gimė idėja ir kokio pobūdžio bus ši laida?

Viskas prasidėjo nuo sėkmingai gyvuojančios Astos Stašaitytės laidos „Šeštadienio rytas”, kurioje astrologė Palmira Kelertienė turėjo savo rubriką. Juodviejų bendradarbiavimas įgavo naujas formas.

O koks Jūsų vaidmuo?

Aš čia atsiradau gal neatsitiktinai, nes į savo „Žinių radijuje” vedamą pokalbių laidą su žinomais žmonėmis buvau kvietęs Palmirą. Mūsų pašnekesį apie gyvenimą ji prisiminė kaip komfortišką, atrodo, netrukdžiau pasakoti, kas jai atrodė teisinga, todėl ir pakvietė mane šiam projektui.

Palmira laidoje yra centrinė žvaigždė, Saulė, o aš – tik nedidelė aplink besisukanti planeta, kurią derėtų vadinti palydovu. Jugiamąja grandimi tarp laidos svečių, kuriems bus įdomu ką netikėta neįprasta sužinoti apie save, santykius su svarbiais žmonėmis, astrologiškai įvertinti reikšmingesnius įvykius.

Ar įdomu būti „palydovu”?

Visi gyvenime esame kieno palydovai. O jei rimtai, manau, kad šie mįslingi dalykai yra žavūs, jei išlaikytos tinkamos proporcijos. Stengsimės laidos nepaversti aukštųjų tiesų deklaravimu, o tiesiog – žaviu żaidimu, kuris kam nors gali pasirodyt naudingas. Žaidimai apskritai yra iš mažųjų (kaip politika), ir iš didžiųjų (kaip astrologija), raidžių. Ji, mano galva – viena gražiausių, estetiškiausių ir archaiškiausių sričių. Daug priklausys nuo žaidėjo gebėjimų žaisti teisingai, nesuabsoliutinti savo nuomonės.

Ar įsileisite diskusijai oponentus, teigiančius, jog planetos – dulkių ir dujų tumulai, jokiais būdais, pagal fizikos dėsnius negali veikti žmonių?

Vienas dalykas, laida ne poleminė: pristatomoji, populiarioji, komentuojamoji. Ginčai yra įdomūs, ir jei konstruktyvus ginčas galėtų papuošti laidą, kodėl ne? Bet jeigu ateis žmogus, kuris tvirtins iš principo manąs, kad mes užsiimam nesąmonėm, tai tokie pareiškimai niekur neveda. Palmira išdėstys, ką ji apie tai galvoja. O mano kuklia nuomone, kuri gali nesutapti su pagrindinių dalyvių nuomone, būtų tokia, kad fizikai, astrofizikai ar astronomai tikrai nėra ta kita pusė, nes astrologija su tais mokslais neturi nieko bendra. Taigi tai nėra pozicija; mes ne apie fizikines sąveikas šnekam, ne apie tai, kad koks Neptūnas turi sąmonę ir apie mus galvoja. O kalbėsime apie tam tikrus periodiškumus, gebėjimus išgyventi pasaulyje ritmiškai arba chaotiškai. Laikrodis ant rankos neveikia mūsų, nesukelia alkio jausmo, bet pagal jį orientuojamės, kada eisim valgyt.

Kaip patį veikia pranašystės ar paslaptingos jėgos kaip nors yra įsikišusios į jūsų gyvenimą?

Pasakysiu ne į temą. Pati paslaptingiausia jėga ir reiškinys Lietuvoje yra tai, kad europarlamentaro V. Landsbergio reitingas jau trylika metų yra žemas, ir jis yra greta tokių asmenybių kaip R. Paksas ar V. Uspaschichas! Į šį klausimą negali atsakyti jokie sociologai, niekas. Pasaulyje yra tiek paslaptingų reiškinių ir stebuklų greta, į kuriuos, kaip sakė Kastaneda, reikia pažiūrėt per kairį petį.

Kokia jums pasirodė Palmira – kaip asmenybė, moteris, darbo partnerė?

Ji yra labai puikus, gilus žmogus. Puikiai suvokia tai, apie ką šneka, ir mano kuklus uždavinys būtų netrukdyti jai švytėti. Nes deimantą galima parodyti tik viena briauna arba visomis.

Palmira yra sakiusi, kad jos gyvenimas – stebėtinai neįdomus. Ir sykiu, kad ji pati sau – didžiausia paslaptis…

Matot, žmogus vienu metu gali gyventi daug gyvenimų. Filosofas Emanuelis Kantas niekada neišvažiavo iš Karaliaučiaus, o universitete dėstė geografiją. Jeigu žmogus keliauja po pasaulį, jis nebūtinai įdomus, ir tie pneumatiniai nuotykiai, astrologiniai, ir vidinis sielos vyksmas kartais būna žymiai įspūdingesni. Mes gi kalbame apie simbolius, jų prasmes ir prasmių kontinentus, tai Palmira gal turėjo galvoje tą įprastąjį požiūrį. Ji gal nesitrankė po regimą pasaulį, nebuvo užkopusi į aukščiausią pasaulio kalną, bet kartais kalnai yra visai kitur, ir kopiama kitu keliu.

Ko šiaip siekiate gyvenime?

Gyvenu su keturiomis moterimis: dviem dukromis, jų mama ir papūga. Pilkųjų papūgų lytį galima nustatyti, tik atlikus kraujo tyrimus, bet turi gi būt šeimoje paslaptis. Aš viliuosi, kad paukštis yra moteris, nes labiausiai prisirišusi prie manęs. Ir labai norėčiau būti šito būrio vadu, Saule, o ne palydovu, – juokiasi jis.

Jei esate priklausomas nuo televizijos, bet kokių laidų būtų sunku išgyventi?

Be „Discovery” turbūt. Aš esu priklausomas nuo televizijos laidos, kuri neverčia savęs žiūrėti, nesistengia mokyti, kur nors vesti, ką deklaruoti, stebinti, nemėgina įrodyti, kad pasaulis yra ne toks, koks mums atrodo. Tikiuosi, mūsų laida tokia ir bus.

Ar joje bus tai, ko jokioje kitoje dar nebuvo?

Sunku pasakyti, nes tai gyvas reiškinys. Nesiekiam žmogų priverst keisti savo gyvenimą vien dėl to, kad atsirado tokia laida, tik żvelgiantys ją supras, kad galima įvairiai suvokti ir interpretuoti daiktus, reiškinius, kurie atrodė neabejotini. Kad jų atsiradimo priežastis, ryšius įmanu paaiškinti šiek tiek kitaip, netradiciškai, ir iš to gauti naudos.

Smalsu, kodėl sakėt gimęs po Vėžlio ženklu? Ar pajuokavimas turi paslėptą prasmę?

Norėjau atkreipti dėmesį, kad yra gyvūnų, kurie neįtraukti į żavųjį Zodiaką. Visa, žinoma, susitarimo reikalas, bet aš įtraukčiau Vėžlį – vieną ilgaamžiškiausių gyvūnų, su šarvu, galintį pasitraukti į savo vidinę erdvę. Niekur neskubantį. Nes astrologija – apie laiką, kuris, kaip laida turėtų atskleisti, nėra toks greitas, mobilus, ir turėtų suktis taip, kaip mus moko tie, kurie nori sulyginti visus żmones. Jis gali būti ir lėtinamas, kai kiekviena sekundė gali būti aprėpiama, išgyvenama prasmingiau ir giliau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.