„Sūduvis” – NATO greitojo reagavimo junginyje

Šiandien į išminavimo operaciją „Open Spirit” Baltijos jūroje išplaukia ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų (PJP) minininkas „Sūduvis”.

„Sūduvis” pirmą kartą tapo visateisiu NATO karinių laivų greitojo reagavimo pajėgų junginio nariu ir kartu su 19 kitų laivų dalyvauja nuo Antrojo pasaulinio karo likusių minų paieškos operacijoje.

„Prieš metus NATO priešmininių laivų junginyje buvo patrulinis kateris „Kuršis”, tačiau į greitojo reagavimo junginį Lietuva savo minininką „Sūduvis” delegavo pirmą kartą”, – sakė „Sūduvio” vadas kapitonas leitenantas Giedrius Auksorius.

Laivo įgulą sudaro 43 žmonės: 5 karininkai, 7 būtinosios karinės tarnybos šauktiniai, kiti – liktiniai. Šio laivo paskirtis – sprogmenų paieška ir neutralizavimas.

Pagal NATO standartus greitojo reagavimo junginiui priklausantys laivai kilus krizei per nurodytą laiką turi pasirengti ir atvykti į krizės regioną. „Kadangi pagal NATO standartus junginio veiklos regionas neapibrėžtas, prireikus „Sūduvis” privalėtų atplaukti ir į Viduržemio jūrą”, – teigė G.Auksorius.

„Sūduvis” Lietuvos KJP yra nuo 1999 metų. Iki tol laivas priklausė Vokietijos karo laivynui, tada jam teko dalyvauti ir karinėse operacijose Persijos įlankoje. Su Lietuvos vėliava minininkas yra plaukiojęs Škotijos, Prancūzijos pakrantėse.

Pagrindinis tarptautinės operacijos „Open Spirit” tikslas – užtikrinti saugią laivybą Baltijos jūroje: tirti jūros dugną ir šalinti pavojingus objektus, taip pat tobulini dalyvaujančių laivų įgulų, štabo karininkų ir vadovybės įgūdžius, skatinti valstybių dalyvių tarpusavio supratimą ir bendradarbiavimą.

Operacija vyks iki rugsėjo 10 dienos Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje. Pasak G.Auksoriaus, sprogmenų bus ieškoma iki šiol dar netirtuose vandenyse.

Per daugiau nei 10 metų Baltijos jūroje yra patikrintas 2680 kvadratinių kilometrų plotas, rasta 150 objektų. Pernai NATO junginio laivai Šiaurės jūroje aptiko 28, Baltijos jūroje – 25 sprogmenis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

2 atsiliepimai į "„Sūduvis” – NATO greitojo reagavimo junginyje"

  1. prasauskas

    Tai jau reikia dziaugtis,nes tai yra Lietuvos kaip jurines valstybes pripazinimo faktas.

  2. prasauskas

    Malonu,kad pas Jus radau gera info.apie laiva ,,suduvis,,.jauciu sentimentus jurai,nes uzaugau prie Nemuno.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.