Seimo darbą lėtins artėjantys rinkimai

Politologai spėja, kad paskutiniais kadencijos metais parlamentarai leis mažiau įstatymų ir daugiau reklamuosis. Seimo pirmininkas nerimauja, kad jam bus sunkiau suvaldyti rinkimams besiruošiančius kolegas.

Jau kitą savaitę Seimo nariai pradės paskutinius šios kadencijos darbo metus. Rugsėjo 10-ąją juos pasitiks ne tik nauja plenarinių posėdžių salė, bet ir šūsnis įstatymų projektų. Tačiau susiimti ir iš peties pasidarbuoti tautos išrinktiesiems gali sutrukdyti rinkimų karštligė. Politologų nuomone, šį politinį sezoną Seimui labiau rūpės ne tiesioginiai darbai, o rinkimų kampanija.

Bloga pabaiga

Šios kadencijos parlamentarai buvo vieni neproduktyviausių. Tai lėmė kelios priežastys. Pirmiausia į parlamentą atėjo daug politikų duonos niekada neragavusių žmonių, kuriems prireikė nemažai laiko įsijausti į naują vaidmenį. Seimūnų darbingumą mažino ir nuolatinės politinės batalijos. „Tuo šis Seimas man panašus į 1990-1992 metų Aukščiausiąją Tarybą. Nors tada tokių aršių konfliktų nebuvo”, – LŽ sakė politologas Algis Krupavičius.

Politikos apžvalgininkų nuomone, dar blogesnė bus šios kadencijos Seimo darbo pabaiga – tautos išrinktieji labiau rūpinsis politine reklama nei įstatymų leidyba. Pasak A.Krupavičiaus, kadencijos pabaiga visada būna neproduktyviausia, paskutiniais metais dažniausiai priimama nedaug teisės aktų ir jie paprastai nebūna labai svarbūs.

Netiesiogines rinkimų kampanijas politikai pradeda likus maždaug metams iki rinkimų. A.Krupavičiaus nuomone, jau dabar galime tikėtis dar labiau politizuotų Seimo sprendimų, įnirtingesnių žodžių mūšių.

Ruošiasi sunkumams

Šiomis dienomis atostogaujantis Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas tvirtina, kad likus metams iki kadencijos pabaigos darbų parlamentarams nesumažės. Jo nuomone, daugiausia dėmesio pareikalaus kitų metų biudžeto svarstymas ir tvirtinamas. Ne ką lengvesnės bus ir aukštojo mokslo bei vis atidėliota teisinės sistemos reformos. „Norime ar nenorime, bet rudens sesijoje turėsime svarstyti ir valstybės valdymo bei savivaldybių reformą. Seime antrą kartą balsuosime dėl tiesioginių mero rinkimų”, – pabrėžė V.Muntianas.

Parlamento vadovas pripažino, kad artėjantys Seimo rinkimai apsunkins paskutinius metus skaičiuojančių šios kadencijos parlamentarų darbą. V.Muntianas jau nusiteikęs tam, kad suvaldyti seimūnus bus sunkiau nei paprastai. „Bus gana sunku pasiekti, kad būtų laikomasi drausmės ir sutartume”, – įsitikinęs V.Muntianas.

Tačiau jis nepritarė politologų nuomonei, esą paskutinius kadencijos metus parlamentarai bus itin neproduktyvūs. „Manau, tokie vertinimai neteisingi. Politikai eina į rinkimus, tačiau darbas Seime vis tiek vyksta, įstatymai svarstomi ir priimami”, – tikino V.Muntianas.

Be paramos nepražus

Naujai Seimo sesijai besirengiantys politikai šiomis dienomis vis dažniau žvalgosi į dešinę. Laukiama Tėvynės sąjungos (TS) sprendimo, nuo kurio priklausys ne tik socialdemokratų vadovaujamos mažumos Vyriausybės likimas, bet ir darbas parlamente.

A.Krupavičius linkęs manyti, kad konservatoriai neatsižadės draugystės su kairiaisiais. „Tada situacija liks tokia pati kaip ir dabar. Artėjant rinkimams žodžių mūšiai tarp konservatorių ir socialdemokratų, žinoma, stiprės, tačiau politinės diskusijos vyks neperžengiant tam tikrų ribų ir nekenkiant Vyriausybės darbui”, – įsitikinęs politologas.

Jei konservatoriai nuspręstų neberemti Gedimino Kirkilo ministrų kabineto, padėtis komplikuotųsi, tačiau tai nebūtų tragedija. Valdančioji koalicija užuovėjos turėtų ieškoti kitose opozicinėse Seimo partijose.

Nevykdė įsipareigojimų

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius viliasi, kad paskutiniais metais parlamente seimūnai nuveiks nemažai darbų. TS pirmininkui rūpi, kad būtų baigtos nagrinėti Valstybės saugumo departamento (VSD) problemos.

Paskutiniais kadencijos metais konservatoriai pasiryžo kovoti ir su korupcija. Jie ragins Seimą prie Specialiųjų tyrimų tarnybos įsteigti padalinį, prižiūrintį politinių partijų finansinę veiklą. A.Kubiliaus nuomone, tarp prioritetinių Seimo darbų turėtų būti įrašyti ir energetikos klausimai.

Opozicijos lyderis mano, kad Seimo darbų mastas priklauso ne tik nuo parlamentarų, bet ir nuo Vyriausybės. „Pats laikas G.Kirkilui apsispręsti, koks premjeras jis nori išlikti žmonių atmintyje: toks, kuriam esant buvo nuveikti svarbūs darbai, ar kuris ilgai ir nevaisingai rūpinosi VSD reikalais”, – premjero iniciatyvos pasigedo A.Kubilius.

Konservatorių lyderis negalėjo atsakyti, ar jo vadovaujama partija ir toliau rems Vyriausybę. Pasak A.Kubiliaus, partiją nuvylė tai, kad per metus G.Kirkilo vadovaujamas ministrų kabinetas neįgyvendino daugybės susitarimų. „Neatsižvelgiant į tai, ar pasirašysime paramos susitarimą, gerus darbus mes pasirengę paremti, o blogus visada kritikuosime ir stabdysime”, – aiškino TS vadovas.

Pagaliai į ratus

Socialdemokratai tikisi, kad politiniai oponentai ir toliau rems mažumos Vyriausybę. Pasak Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnės Irenos Šiaulienės, konservatorių parama naudinga ne tik jų partijai, bet ir jiems patiems. Jos nuomone, remdami socialdemokratus dešinieji visuomenės akyse atrodo geriau. „Konservatoriai nepraranda taškų, atvirkščiai, jiems tai net naudinga, nes jie rinkėjams gali prisistatyti kaip pozityvi politinė jėga”, – LŽ sakė ji.

Socialdemokratai paskutiniais kadencijos metais neketina atsipūsti ir žada rimtai dirbti. Tačiau I.Šiaulienė mano, kad numatyti darbai gali ir neslysti kaip sviestu patepti, nes partijai pagalius į ratus kaišios oponentai. „Įvairios partijos su mumis grumsis, tai jau parodė pavasario sesija. Tačiau mes atsilaikysime, jau užsigrūdinome”, – tikino parlamentarė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.