Lenkijos universitete laisvų vietų dar yra

Lietuvos visuomenės prieštaringai vertintas sumanymas Vilniuje steigti Balstogės universiteto (BU) filialą – įgyvendintas. Aukštojo mokslo įstaiga, kurioje veikia vienintelis Ekonomikos ir informatikos fakultetas, jau sulaukė norinčiųjų studijuoti.

BU filialas Vilniuje tapo ne tik pirmuoju užsienio aukštosios mokyklos filialu Lietuvoje, bet ir pirmuoju Lenkijos universiteto padaliniu kitoje šalyje. „Tiek lenkams, tiek lietuviams šis kelias buvo nelengvas”, – LŽ sakė BU profesorius, Vilniaus filialo vadovas, Ekonomikos ir informatikos dekanas Jaroslawas Wolkonowskis.

Abiejose valstybėse filialo steigimą lydėjo sunkumai: Lietuvoje abejota, ar to apskritai reikia, o Lenkijoje virė konkurencinė universitetų kova.

Skundėsi trukdžiais

BU filialo steigimui Vilniuje Vyriausybė pritarė birželio 19 dieną. Tačiau Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) leidimą veiklai suteikė tik rugpjūčio 9-ąją, kai kitose aukštosiose mokyklose priėmimas jau buvo baigtas. „Tikėjomės, kad priimdami norinčiuosius studijuoti galėsime konkuruoti su kitais. Bet su mumis pasielgė labai negražiai”, – skundėsi J.Wolkonowskis.

Dėl tos pačios priežasties BU filialas pavėlavo įsigyti kompiuterių, baldų, knygų. „Tik dabar galime pradėti viešuosius pirkimus. Jeigu apsilankytų kokia nors komisija ir pasigestų stalų, kompiuterių, vėl liktume kalti?” – svarstė filialo vadovas. Jis guodėsi, kad iki studijų pradžios dar yra laiko.

Akademiniai metai BU Vilniaus filiale, kaip ir Lenkijos universitetuose, prasidės spalio 1-ąją. Prašymus studijuoti šiuo metu jau pateikė 90 jaunuolių. „Tai tik pusė į pirmą kursą šiemet numatytų priimti studentų”, – sakė dekanas. Galimybė mokytis ekonomikos ir informatikos specialybių sudaryta 180 studentų. Studijos vyks tik lenkų kalba.

Aukštojoje mokykloje dirbs 77 dėstytojai – 40 ekonomikos specialistų ir 37 informatikai. Visi jie – iš Lenkijos. Tačiau J.Wolkonowskis tvirtino, kad skaityti paskaitų bus kviečiami ir lietuvių lektoriai, kurie mokys studentus lietuviškos disciplinų terminijos.

Neakivaizdinės studijos

BU filialas nuo kitų metų tikisi atverti duris ir neakivaizdžiai studijuoti norintiems asmenims. Šiuo metu jau rengiami atitinkami dokumentai tikintis gauti ŠMM leidimą. „Kreipiasi daug vidutinio amžiaus, dirbančių žmonių. Nemažai jų norėtų mokytis šeštadieniais ir sekmadieniais”, – sakė J.Wolkonowskis. Jo teigimu, neakivaizdinės studijos filialui būtų parankios, nes mokestis už patalpų nuomą nemažas, o savaitgaliais jos lieka tuščios.

Filialo vadovas pažymėjo, kad šiuo metu Lenkijoje kaip vienos populiariausių išsiskiria Europos studijos, kurios čia vadinamos europeistika. Todėl apie tokių programų lenkų ir anglų kalbomis vykdymą Vilniaus filiale BU vadovai galvoja jau dabar.

Bus rimtas konkurentas

BU filialas Vilniuje, po 3 metų planuojantis turėti beveik 500 studentų, žada tapti rimtu konkurentu kitoms Lietuvos aukštosioms mokykloms. Studijų programų apimtis tiek Balstogės, tiek ir Lietuvos aukštosiose mokyklose yra panaši, tačiau skiriasi studijų trukmė. „Lenkijoje pirma universitetinių studijų pakopa trunka trejus metus, Lietuvoje – ketverius. Galbūt todėl kai kurie Lietuvos dėstytojai bijojo mūsų konkurencijos”, – svarstė J.Wolkonowskis.

BU Vilniaus filialo diplomai bus pripažįstami visose Europos Sąjungos šalyse, kurios dalyvauja vadinamajame Bolonijos procese. Filialas vilios ir nedidele studijų kaina. Visi studentai mokės 500 litų įmoką. Surinktas lėšas žadama skirti materialinei bazei išlaikyti. Finansavimą kitoms reikmėms aukštoji mokykla gaus iš Lenkijos valstybės biudžeto. „Gerai besimokantieji galės gauti stipendiją”, – sakė fakulteto dekanas.

Nepritarė visuomenininkai

J.Wolkonowskis pabrėžė, kad filialo reikalus svarstė trys skirtingos komisijos. Dviejų išvados buvo teigiamos, o trečioji, susidedanti iš visuomenininkų, nepritarė, kad būtų atidaryta mokslo įstaiga. „Ponia Rita Miliūtė manęs klausė, kas Lietuvoje įdarbins aukštąjį mokslą lenkų kalba baigusius jaunuolius? Esą nė vienas darbdavys Lietuvoje jų nepriims. Tai rasistinio pobūdžio klausimas”, – sakė jis.

Studijų kokybės vertinimo centro Mokslo ir studijų institucijų vertinimo tarybos narė R.Miliūtė apgailestavo, kad filialo vadovas taip suvokė jos pasakytus žodžius. „Kadangi ponas J.Wolkonowskis šį filialą komisijai mėgino pristatyti kaip galimybę integruoti lenkų jaunimą į Lietuvos gyvenimą, drįsau suabejoti, kad mokantis lenkų kalba jiems tai pavyks geriau, nei mokantis lietuviškai. Taip pat J.Wolkonowskis teigė, kad į šį filialą bus lengviau įstoti lenkiškas mokyklas baigusiems jaunuoliams, kurie dėl žemesnio balų vidurkio negali patekti į lietuviškas aukštąsias mokyklas. Teko perklausti filialo vadovo, ar jis mano, kad į filialą bus priimami ne tokie pažangūs abiturientai. Jis buvo priverstas tai patvirtinti”, – prisiminė R.Miliūtė.

Nepripažino diplomų

Maždaug prieš ketverius metus Lietuva atsisakė pripažinti apie keturiasdešimt BU baigimo diplomų. Išsiaiškinta, kad studentai buvo mokomi pažeidžiant Lietuvos teisės aktus. 2002-2006 metais tik 10 suteiktų magistro kvalifikacijų įvertintos palankiai. 34 įvertintos kaip liudijančios tik dalines aukštojo mokslo studijas. 15 – kaip lygiavertės kvalifikacijoms, teikiamoms baigus vientisąsias studijas, su sąlyga, kad bus išlaikytas kvalifikacinis egzaminas. Tik 4 iš 15 absolventų ryžosi jį laikyti ir nė vienas neišlaikė. J.Wolkonowskis pripažino, kad laikančiųjų kvalifikacinį egzaminą išties būta nedaug, tačiau tvirtino, jog kai kuriuos studentus per jį lydėjo sėkmė.

Žada mažinti atotrūkį

Kitais metais BU Vilniaus filialas tikisi vienodomis sąlygomis varžytis su kitomis Lietuvos aukštosiomis mokyklomis dėl abiturientų simpatijų. „Šiemet su mumis labai negražiai pasielgta”, – vis kartojo J.Wolkonowskis. Jis atkreipė dėmesį, kad, pastarojo gyventojų surašymo duomenimis, lenkų tautinė mažuma perpus atsilieka nuo išsilavinimo vidurkio Lietuvoje. „Mūsų tikslas – sumažinti šį atotrūkį. Manau, jog kiekvienas politikas suvokia, kad kuo daugiau Lietuvos piliečių turės aukštąjį išsilavinimą, tuo turtingesnė bus valstybė”, – pabrėžė J.Wolkonowskis.

Filialo vadovas perteikė ir BU rektoriaus Jerzy Nikitorowicziaus žodžius: „Filialas sudarys galimybę geriau suprasti vieniems kitus, stiprins abiejų šalių akademinės visuomenės ryšius.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.