Kalėjimo mokykloje – ir nepilnametės moksleivės

Devintus metus Panevėžio pataisos namuose gyvuojančioje suaugusiųjų bendrojo lavinimo mokykloje pirmąkart mokysis nepilnametės kalinės. Jų atėjimas mokyklai gresia ne tik finansiniais nuostoliais.

„Rugsėjo 1-ajai mūsų moksleivės pradėjo ruoštis dar vasaros pradžioje. Taip nekantriai dauguma nuteistųjų laukia naujų mokslo metų, kuriuos sieja su permainomis savo gyvenime. Atsisėdus į mokyklos suolą daugelio entuziazmas baigiasi su rudens darganomis. Tada mokymo procesas tampa nemažu išbandymu ir moksleivėms, ir jų mokytojams”, – LŽ sakė Panevėžio suaugusiųjų bendrojo lavinimo mokyklos, įsikūrusios šiame mieste esančiuose pataisos namuose, direktorė Genovaitė Kulvinskaitė.

Kalinių daugėja, jos jaunėja

Naujuosius mokslo metus vieninteliame Lietuvoje moterų kalėjime turėtų pradėti 65 nuteistosios. „Mūsų moksleivių kasmet daugėja, jos jaunėja. Tai skaudi statistika, nes ji rodo, kad atitinkamai daugėja nusikaltimus darančių moterų. Iki šiol niekada nesame turėję nepilnamečių moksleivių, o šiemet mokysime net šešias pilnametystės dar nesulaukusias merginas. Jos mums kelia nemažai nerimo”, – teigė G.Kulvinskaitė.

Anot direktorės, nepilnametės kalinės – ne tik kalėjimo mokyklos, bet ir visų pataisos namų problema. Norėdamos pasirodyti paauglės trikdo pataisos namų rimtį, erzina keletą kartų už save vyresnes nuteistąsias. Dirbant su suaugusiomis nuteistosiomis mokytojams pakakdavo perteikti žinias, o paaugles teks ne tik mokyti, bet ir auklėti. Tad mokytojų laukia papildomas socialinis darbas. Tačiau tai – tik mažoji problemos dalis.

Labdaringas mokymas

Pasak G.Kulvinskaitės, suaugusias mokines į mokyklą „atlydi” vadinamasis moksleivio krepšelis (2444 litai metams), o nepilnametės tokio krepšelio „neatsineša”. Visos paauglės, prieš patekdamos į Panevėžio pataisos namus, mokėsi nusikaltusiems nepilnamečiams skirtoje Kauno apskrities 1-oje vidurinėje mokykloje. Mokymo reikmėms čia joks moksleivio krepšelis neskiriamas, procesas finansuojamas iš kitų lėšų. Tad Panevėžyje bausmę atliekančias merginas tenka mokyti labdaros pagrindais, jų mokslams naudojant suaugusioms moksleivėms skirtas lėšas.

„Apmaudu, tačiau dėl lėšų stokos šiemet ketiname „apkarpyti” mūsų mokykloje veikusių moksleivių pamėgtų būrelių veiklą. Juose moterys mokėsi dirbti kompiuteriu, dailiųjų amatų, užsienio kalbų ir kitų gyvenime joms turinčių praversti dalykų”, – teigė G.Kulvinskaitė.

Pradinukėmis taps žilagalvės

Šiemet pradinukėmis taps 16 pataisos namų mokyklos moksleivių. Tarp jų – nemažai žilagalvių. Baigiantis mokslo metams numatyta išleisti penkias abiturientes. Dauguma jų mokysis pagal individualias programas, nes nuteistųjų gebėjimų lygis labai nevienodas. Dažna baigiančioji pagrindinės ar vidurinės mokyklos kursą prašo jį pagreitinti, nes laisvės atėmimo terminas baigiasi anksčiau nei mokslo metai.

G.Kulvinskaitė atkreipė dėmesį, kad jos vadovaujamoje mokykloje mokosi ir pirmūnės. Pavyzdžiui, viena nuteistoji už šiųmetį valstybinį lietuvių kalbos egzaminą gavo net 91 balą. Tačiau tokių moksleivių – mažuma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.