ES kurs ugniagesių pajėgas

Kiekvieną vasarą nuo miškų gaisrų kenčiančioms Pietų Europos valstybėms vis dažniau pritrūksta sraigtasparnių ir lėktuvų, kurie galėtų susiurbti vandenį iš upių ar ežerų ir nuslopinti ugnį.

Šių metų liepą Europos Sąjungą (ES) nusiaubė rekordinis miškų gaisrų skaičius, kurį daugelis mokslininkų sieja su visuotiniu atšilimu. Dabar liepsnoja trečdalis Graikijos, ir tai rodo, kad ateityje miškų gaisrų gali būti dar daugiau. Būtent todėl ES ėmė rimčiau svarstyti idėją sukurti nepaprastas ugniagesių pajėgas, kurios gaisrus slopintų iš oro.

Pirmą kartą mintis sukurti tokias pajėgas buvo pasiūlyta pernai liepą po Europą nusiaubusių serijinių gaisrų. Tai pasiūlė buvęs Europos Komisijos (EK) regioninės politikos komisaras Michelis Barnier. Jam pritarė dabartinis Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, Graikijos ministras pirmininkas Costas Caramanlis ir už aplinką atsakingas EK narys Stavrosas Dimas. Jie nusprendė, kad ES valstybių narių bendradarbiavimas kovojant su miškų gaisrais turėtų būti glaudesnis.

Vieningų Europos ugniagesių pajėgų, kurios slopintų gaisrus iš dešimties specialių lėktuvų, idėja yra patraukli, tačiau ne visos valstybės narės gali sau leisti tokią prabangą, nes kiekvienas specialus lėktuvas kainuoja 19 mln. eurų. Be to, lėktuvams reikia daug vietos ir kol kas, deja, neaišku, kur būtų galima juos dislokuoti.

Išankstiniais duomenimis, šiais metais iki liepos pabaigos Europoje sudegė 337 000 ha žemės, o pernai šis skaičius siekė 350 000 hektarų. Europos miškų gaisrų informacijos sistemos duomenimis, šių metų liepą Europą nusiaubė rekordinis gaisrų skaičius. Liepos mėnesį ES Monitoringo ir informacijos centras sulaukė aštuonių prašymų iš Graikijos, Kipro, Italijos, Bulgarijos ir Makedonijos. Tuomet dar niekas nežinojo, kad rugpjūčio pabaigoje gaisrai Graikijoje virs tiesiog nacionaline katastrofa. Tačiau kol mintis ES virsta realybe praeina labai daug laiko. Tad Europą siaubia gaisrai, o EK vis dar svarsto, pritarti minėtam pasiūlymui, ar ne.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.