Į mokyklą – su šalmais

Gargždų „Kranto” vidurinės mokyklos tarybos sprendimas nepritarti, kad rajono mokyklų pertvarkos plane iki 2012 metų ji būtų pertvarkyta į pagrindinę, šiai įstaigai kainavo pustrečio milijono litų, kurie atiteko kitos mokyklos renovacijai.

Jau ne vienerius metus rajono politikai ir pačios Gargždų mokyklų bendruomenės delsia realiai įvertinti savo galimybes ir apsispręsti dėl tolesnių perspektyvų, taip prarasdamos valstybės skiriamas lėšas.

Milijonai nuplauks į Priekulę

„Kranto” vidurinės mokyklos bendruomenei vasara nebuvo rami – išgirdus, jog mokykla išbraukta iš Vyriausybės patvirtintos 2006-2008 metų finansavimo programos, skubiai teko spręsti: pinigai – 2,5 mln. litų, – ar mokyklos statusas. Bendruomenė pasirinko antrąjį variantą – nori likti neremontuota vidurine, o ne pagrindine, nors ir gerai įrengta.

Švietimo ir mokslo ministerija neįtraukė „Kranto” į kitais metais rekonstruojamų mokyklų sąrašą, kadangi nevykdoma valstybės švietimo politika: rajono Savivaldybės mokyklų tinklo pertvarkos plane iki 2012 metų nėra numatytos šios mokyklos veiklos perspektyvos. Beje, šiame plane nenumatyta ir kitų rajono mokyklų ateitis, kadangi tai nebuvo patvirtinta rajono Tarybos.

Pasak rajono Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotojos Nijolės Gotlibienės, pagal dabartinius reikalavimus, „Kranto” mokykla niekada netaps gimnazija, greičiau – pagrindine mokykla.

Tuo tarpu „Kranto” vidurinės mokyklos direktorius Egidijus Žiedas atkreipė rajono Savivaldybės tarybos dėmesį į tai, kad mokyklos būklė labai bloga ir negalima atimti lėšų jos renovacijai.

„Kviečiu rugsėjo pirmąją į mokyklą su šalmais pasižiūrėti apipelijusių sienų”,- ironizavo E. Žiedas. Anot jo, tai, kad iki 2012 metų neliks vidurinių mokyklų, ne priežastis dabar neskirti lėšų remontui.

Rajono meras Vaclovas Dačkauskas akcentavo, jog būtina vykdyti valstybės politiką, o kad skirtos lėšos nenuplauktų į kitą rajoną, finansavimui reikia parinkti kitą mokyklą, turinčią ateities viziją. Tad rajono Taryba nusprendė teikti paraišką Priekulės I. Simonaitytės vidurinės mokyklos dalyvavimui Bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų rekonstravimo ir aprūpinimo mokymo priemonėmis 2006-2008 metų programoje, įsipareigojant iš rajono biudžeto padengti ketvirtadalį rekonstravimo išlaidų. Taip pat numatyta iki 2012 metų akredituojamos Priekulės I. Simonaitytės vidurinės mokyklos pagrindu steigti gimnaziją. Tai būtų trečioji gimnazija rajone.

Švietimo reforma stringa

Nors kai kurie rajono politikai aiškina, esą situacija dėl „Kranto” vidurinės mokyklos buvusi lyg perkūnas iš giedro dangaus, iš tiesų apie rajono švietimo įstaigų tinklo pertvarkymą kalbama jau ne vienerius metus. Keičiasi valdžios, tačiau realių žingsnių padarytas vos vienas kitas.

Pedagogų bendruomenė skeptiškai vertina švietimo reformą, nors visi puikiai supranta, jog iki 2012 metų rajone, kaip ir visoje šalyje, vidurinių mokyklų nebeliks – jos taps gimnazijomis arba pagrindinėmis mokyklomis (progimnazijomis).

Pedagogų neįtikina valdžios pažadai, kad jie neliks be darbo, nemažės atlyginimai. Tuo tarpu kuo ilgiau mokyklų bendruomenės bei joms pataikaujantys vietos politikai dels, tuo bus daugiau prarandama laiko ir lėšų įsirengti šiuolaikines, aprūpintas mokyklas, kurių renovacijai didžioji dalis lėšų tektų iš valstybės iždo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.