Įsiverti papuošalo – su raštišku tėvų sutikimu

Nuo gruodžio 1-osios Lietuvoje įsigaliosianti nauja higienos norma pagaliau padarys mus saugesnius. Be to, tėveliai nebepatirs šoko, netikėtai pamatę savo pilnametystės nesulaukusias atžalas pasidabinusias lūpas ar antakius papuošalais, išsitatuiravusias.

Po keleto mėnesių nepilnamečiai, nesulaukę 18 metų, norėdami pasidaryti tatuiruotę, ilgalaikį (permanentinį) makiažą, įsiverti papuošalą, turės pateikti raštišką tėvų arba globėjų sutikimą.

Tai reglamentuota naujojoje higienos normoje „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai”.

Griežčiau reglamentuoti grožio paslaugų teikimo tvarką privertė šių paslaugų, jei jos atliktos netinkamai, pavojingumas sveikatai. Specialistų teigimu, teikiant minėtas grožio paslaugas kyla pavojus užsikrėsti ŽIV, hepatitais B ir C bei kitomis virusinėmis ir bakterinėmis ligomis. Tatuiruotėms, permanen tiniam makiažui naudojamuose dažuose ar veriamuose papuošaluose esančios cheminės medžiagos kai kuriems žmonėms gali sukelti alergiją. Asmenims, kurių sutrikęs kraujo krešumas, nusilpęs imunitetas, kurie serga diabetu, šios paslaugos gali būti ypač pavojingos.

„Tai labai gerai, padaryta teisingai”, – teigiamai higienos normą „Vakarų ekspresui” įvertino kosmetikos salono Grožio linija” savininkė kosmetikė Dalia Mikutienė.

Pasak jos, gali atsitikti, kad paauglys, negavęs tėvų sutikimo, kreipsis dėl grožio paslaugų į šarlatanus, atliekančius šias paslaugas namų sąlygomis, arba „pasigražins” su draugų pagalba, tačiau bent jau dėl to nebus juodinami meistrai. O saugių reikalavimų nebuvimas, nereglamentuotas amžius, nuo kurio galima atlikti paslaugą be tėvų žinios, iki šiol sukeldavo keblumų. Tuolab kad sužinoti amžių dėl ankstyvo paauglių brendimo, jei šie nepateikia dokumentų, labai sunku.

Higienos normoje, be kita ko, nurodyta, jog kiekvienas minėtų grožio paslaugų vartotojas turės būti užregistruotas, jo duomenys įrašomi į tam tikrą žurnalą. O reikalavimas aprašyti grožio paslaugos teikimo būdą ir priemones skundo atveju padės įvertinti, ar vartotojui buvo suteikta kokybiška paslauga.

Naujoji higienos norma įpareigoja paslaugų teikėjus savo klientams suteikti informaciją apie galimas komplikacijas, naudoti tik sterilias, saugias medžiagas, vienkartinius indus, atlikti procedūras atskirose saugos reikalavimus atitinkančiose patalpose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.