Juodojo kaspino dieną prezidentas priminė jog prieš du dešimtmečius iškelti tikslai dar nepasiekti

Lietuva dar nepasiekė to tikslo, kuris buvo iškeltas prieš dvidešimt metų mitinge prie Adomo Mickevičiaus paminklo, teigia prezidentas Valdas Adamkus.
Dvidešimtųjų Ribbentropo-Molotovo paktą pasmerkusio mitingo metinių proga Nacionalinėje filharmonijoje surengtame minėjime ketvirtadienį prezidentas žurnalistams sakė, jog tautai būtina prikelti tuomet ją suvienijusias sutarimo ir susikalbėjimo vertybes.

„Aš galvoju, kad ta liepsna, kuri tada buvo prie Adomo Mickevičiaus paminklo uždegta nors ir labai ilgai ėjo iki nepriklausomybės paskelbimo, truputi susilpnėjo, bet laikas ją vėl prikelti ir vėl uždegti tautą entuziazmui, sutarimui ir susikalbėjimui”, – kalbėjo prezidentas, paklaustas apie šiuo metu į skirtingas barikadų puses išsiskirsčiusius tuometinio tautinio atgimimo lyderius.

Rugpjūčio 23-ioji Lietuvoje minima kaip Juodojo kaspino diena, prisimenant, kaip stalininė Sovietų Sąjunga ir nacių Vokietija pasirašė vadinamąjį Molotovo-Ribbentropo paktą ir jo slaptuosius protokolus, kuriais neteisėtai pasidalino Europą. Šie sandėriai sudarė sąlygas sovietams pusei šimtmečio okupuoti Baltijos valstybes ir paskirti jose marionetines vyriausybes.

Pirmą kartą viešai Molotovo-Ribbentropo pakto metinės Vilniuje buvo paminėtos mitingu 1987 metų rugpjūčio 23 dieną prie paminklo A.Mickevičiui, nepaisant tuometinės sovietinės administracijos draudimo. Jį tuomet surengė Lietuvos laisvės lyga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.