Ukrainoje nesutariama dėl paminklo Lietuvos kunigaikščiui Algirdui

Ukrainos Vinicos mieste nesutariama dėl paminklo Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Algirdui – miesto įkūrėjui pastatymo.
Remiantis istoriniais šaltiniais, 1363 metais Algirdui paliepus, Vinicoje buvo pastatyta pirmoji pilis, kas gali būti laikoma miesto įkūrimo pradžia.

Tačiau, kaip rašo įtakingas Ukrainos politikos savaitraštis „Savaitės veidrodis”, vyriausiasis miesto architektas Sergejus Carenka, remdamasis istorikais, teigiančiais, jog Lietuvos didysis kunigaikštis Algirdas pats šiose vietovėse net nėra buvęs, didįjį kunigaikštį vadina grobikiškos ekspansijos vadovu, o idėją jam įrengti paminklinę vietą – išsigalvojimu.

S.Carenka nuomone, Algirdas savo pavaldiniams davęs nurodymą Vinicoje pastatyti pilį tik todėl, kad čia tuo metu jau buvęs miestas. Šią versiją esą patvirtinusi ir Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Archeologijos instituto ekspedicija, 2005-aisiais metais paskelbusi, jog dabartinės Vinicos vietoje dar 13 amžiuje egzistavo keletas miestelių.

Tuo tarpu istorikas Vadimas Mazurika savaitraštyje teigia, jog didysis kunigaikštis Algirdas turėtų būti vertinamas ne tik kaip užkariautojas, bet ir kaip kūrėjas. Jis apskritai stebisi mėginimais įrodyti, kad Vinica nesusijusi su lietuviais, ir šias diskusijas vadina dirbtinėmis.

Anot savaitraščio, Vinicos miesto meras Vladimiras Groismanas taip pat linkęs pripažinti istorinį faktą, jog tam tikras miesto istorijos laikotarpis susijęs su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu Algirdu, kurio atmintį prasminga įamžinti.

„Mums reikia išmokti gyventi istorinėmis kategorijomis. Jeigu buvo toks faktas, vadinasi, tai – faktas”, – teigė miesto meras.

Pasak jo, telieka apsispręsti dėl paminklo vietos bei formos.

Kaip pranešė Lietuvos ambasada Ukrainoje, jau keletą metų Ukrainos mieste Vinicoje gyvenantys lietuviai, susibūrę į Vinicos lietuvių kultūros ir istorijos centrą „Sakalas”, siekia Vinicoje įamžinti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo atminimą.

Iniciatyvą aktyviai remia Lietuvos ambasada Ukrainoje bei Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas prie Lietuvos vyriausybės.

2003-aisiais metais Lietuvos vyriausybė buvo skyrusi lėšų Vinicoje pastatyti paminklinį akmenį miesto įkūrėjui didžiajam kunigaikščiui Algirdui, tačiau nepaisant Vinicos miesto valdžios atstovų pažadų, ši iniciatyva iki šiol nėra įgyvendinta.

Lietuvos didysis kunigaikštis Algirdas valstybę valdė kartu su broliu Kęstučiu – pastarasis rūpinosi LDK santykiai su kryžiuočiais bei Lenkija, o Algirdas plėtė įtaką Rytinėse dabartinės Baltarusijos ir Ukrainos žemėse.

Dėl šių žemių LKD konkuravo su Maskvos kunigaikštyste bei mongolų-totorių Aukso orda.

Su Maskva buvo sudaryta taika, kai Algirdas vedė jos didžiojo kunigaikščio svainę Julijoną, o 1363 metais prie mėlynųjų vandenų sumušė mongolus-totorius – manoma, kad tuo metu LDK valdoma teritorija pasiekė Juodąją jūrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.