Siūloma ilgiau mokėti pašalpas vaikus auginančioms šeimoms

Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma pailginti motinystės arba tėvystės pašalpų mokėjimą vaiko priežiūros atostogų metu.

Siūloma nustatyti, kad pašalpa būtų mokama iki vaikui sukaks pusantrų metų (šiuo metu – 1 metai). Pašalpos dydis iki vaikui sueis 1 metai būtų 100 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, o iki vaikui sueis pusantrų metų – 85 procentai.

Motinystės (tėvystės) pašalpą siūloma didinti priklausomai nuo vienu metu gimusių vaikų skaičiaus (gimus dvynukams – 2 kartus, trynukams – 3 kartus ir t.t.). Šiuo metu yra mokama viena pašalpa.

Vyriausybė įstatymo pataisomis siūlo suteikti ir kitų lengvatų mažamečius vaikus auginančioms šeimoms.

Pataisomis numatoma įteisinti itin svarbią nuostatą norintiems auginti vaiką ir

dirbti ne visą darbo dieną – tokiu atveju vaiko mamai arba tėčiui, gaunančiam atlyginimą, kuris yra mažesnis už gaunamą pašalpą, bus mokamas skirtumas tarp pašalpos ir pajamų.

Tais atvejais, kai asmuo, kuriam yra suteiktos nėštumo, gimdymo ar vaiko priežiūros atostogos iki jam sukaks 3 metai, dėl ligos arba traumos negali prižiūrėti mažylio vis tiek turėtų būti mokama ligos socialinio draudimo pašalpa, tik ji būtų mokama kitam apdraustam sutuoktiniui.

Vyriausybė pritarė ir siūlymui didinti minimalios motinystės socialinio draudimo pašalpos dydį iki 452 litų. Šiuo metu pašalpos dydis – 339 litai.

Įstatymo pataisoms, kurioms dar turės pritarti Seimas, įgyvendinti kitais metais prireiks apie 152 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Siūloma ilgiau mokėti pašalpas vaikus auginančioms šeimoms"

  1. erika

    jei nepritars seimas bus labai negerai 😡

  2. jolanta

    Zinoma turi patvirtinti ir kuo greiciau,o ir iki 2 metu gali moketi.nenumirs.Nori gimstamuma didinti lietuvoje,o kur juos deti pagimdzius??? atlyginimai nenormalus,o dar pabandyk buta nusipirkti! as jau nekalbu apie svajoniu nama!!!

  3. loreta

    as auginu dvynukus , labai yra sunku. o pajamas gaunu kaip uz viena ir pykstu ant seimo jog anksciau nepagalvojo kad ne mes pasirenkame kad gimtu iskarta du ar daugiau. 😡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.