Laisvės dainos skambės ir už valstybės pinigus

Šį savaitgalį Baltarusijos pasienyje, Norviliškėse, vyksiančio muzikos festivalio „Be2gether 2007” rengėjus šalies valdžia parėmė daugiau kaip puse milijono litų. Tačiau organizatorių žadamo laisvės balso baltarusiai gali ir neišgirsti.

Renginys su demokratijos vėliava lengvai rado kelią ir į valstybės kišenę. Kelios ministerijos ir Vyriausybė skyrė festivaliui apie 700 tūkst. litų. Šalčininkų rajono savivaldybė už kelis tūkstančius litų suteiks komunalinių paslaugų.

Tokio dydžio valstybinė parama panašaus pobūdžio renginiui suteikta bene pirmą kartą. Festivalio organizatorių tikslai kilnūs – siekiama skleisti demokratiją Baltarusijos gyventojams ir gaivinti Lietuvos provinciją. Tačiau demokratijos vėjas gretimos šalies žmonių gali ir nepasiekti. Neaišku, ar apie renginį žinoma Baltarusijoje, be to, baltarusius gali išgąsdinti gana brangūs bilietai.

Rekomendavo remti

Kultūros ministerija festivaliui organizuoti skyrė 300 tūkst. litų. Tai padaryti kultūros valdininkus įpareigojo ne tik Seimo nutarimas, bet ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) rekomendacija. „Gavę festivalio organizatorių prašymą kreipėmės į URM, klausėme, ar ji rekomenduoja finansuoti šį renginį”, – LŽ pasakojo kultūros viceministras Gintaras Sodeika. Diplomatai patarė būtinai skirti pinigų festivaliui, mat jis – vienas svarbiausių Europos Sąjungoje (ES), skatina demokratinius procesus už jos ribų.

Dėl tų pačių priežasčių 300 tūkst. renginio organizatoriams atseikėjo ir pati URM. „Gavome rengėjų paraišką, apsvarstėme ją ir nusprendėme, kad festivalis atitinka pagrindinius tikslus – skleisti demokratines idėjas”, – LŽ aiškino URM Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus laikinoji vedėja Daiva Rimašauskaitė.

Parėmė palapinėmis

Prieš kelias savaites Vyriausybė dar labiau pamalonino festivalio organizatorius. Viešąja tvarka per renginį bus rūpinamasi iš mokesčių mokėtojų pinigų. Vyriausybė tam tikslui Vidaus reikalų ministerijai, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui, Valstybės sienos apsaugos tarnybai ir Policijos departamentui skyrė apie 100 tūkst. litų.

Kiek kukliau festivalį parėmė Šalčininkų rajono savivaldybė. Ji į renginį žada siųsti komunalininkų, kurie rinks šiukšles, rūpinsis teritorijos priežiūra. Savivaldybė planuoja, kad šios paslaugos kainuos apie 5 tūkst. litų. Prieš festivalį rajono valdininkai pagreitino įvairių leidimų išdavimo procedūras.

Renginio organizatoriai paramos ieškojo ir Krašto apsaugos ministerijoje (KAM). „Jie norėjo tam tikro kariuomenės inventoriaus, prašė kilnojamųjų dušo kabinų”, – prisiminė ministerijos Viešųjų ryšių departamento direktoriaus pavaduotoja Rūta Putnikienė. Tačiau KAM festivalį žadėjo paremti tik karinėmis palapinėmis.

Parama – už politiką

Tai pirmas festivalis, sulaukęs tokio didelio valdžios dėmesio ir dosnių išmokų iš valstybės kišenės. Šimtų tūkstančių, kuriuos atseikėjo ministerijos ir Vyriausybė, jokie kiti renginiai niekada nėra gavę. „Tai labai didelė parama. Nė vienas Kultūros ministerijos akiratyje atsidūręs festivalis ar renginys tiek pinigų negauna”, – tvirtino G.Sodeika. Pasak jo, ministerija buvo priversta skirti lėšų, nes negali kvestionuoti Seimo sprendimų.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pavaduotojas Audronius Ažubalis įsitikinęs, kad valstybė turėjo paremti festivalį, nes jis turi politinę prasmę. Parlamentaro nuomone, renginiu išreiškiama parama Baltarusijos demokratijos gynėjams ir primenama kitoms Europos valstybėms apie žmogaus teisių pažeidimus šioje šalyje. „Festivalis primins, kad Europos viduryje yra diktatūra”, – vylėsi A.Ažubalis.

Teigiama, jog renginys skirtas ir ES 50-mečiui paminėti. Taip pat skelbiama, kad vienas ambicingų jo tikslų – atgaivinti Lietuvos provinciją. Šalčininkų rajone įsikūrusioms Norviliškėms siekiama sukurti tokį įvaizdį, kokį turi muzikos renginiais pagarsėjusi Roskildė ar Vudstokas.

Tokie festivalio užmojai pamalonino Šalčininkų rajono savivaldybę. „Tai labai didelė reklama mūsų rajonui. Panašūs renginiai įrašyti į mūsų turizmo strategiją”, – LŽ teigė Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Josifas Rybakas.

Neaiškus biudžetas

Vienas renginio organizatorių Giedrius Klimkevičius LŽ negalėjo pasakyti, koks tikslus festivalio biudžetas. Pasak jo, ši suma turėtų viršyti kelis milijonus.

Verslininkas taip pat nenurodė, kokio dydžio paramą festivaliui suteikė valstybė. Pasak jo, suma bus aiški, kai viskas baigsis. „Manau, geriau palaukime, pažiūrėkime, ar sėkmingai vyks festivalis, o tada ir kalbėsime”, – nenoriai apie valstybės pinigus šnekėjo G.Klimkevičius. Bene didžiausią dalį biudžeto festivalio organizatoriai ketina skirti atlikėjų honorarams.

Be nemenkos valstybės paramos, rengėjai pritraukė ir privačių rėmėjų. Tačiau daugiausia įplaukų į festivalio biudžetą laukiama iš bilietų pardavimo. Šiuo metu bilieto kaina siekia 140 litų. Tiesa, prieš pat festivalį jie dar brangs. Po litą nuo kiekvieno bilieto žadama skirti nuo Černobylio avarijos nukentėjusiems Baltarusijos Čečersko rajono vaikams.

Kaina nebaisi?

Organizatoriai tikisi, kad per tris festivalio dienas Norviliškėse apsilankys apie 20-25 tūkst. žmonių. Pasak rengėjų, daug pastangų skiriama jaunimui iš Baltarusijos pritraukti. Tačiau laisvės balsas gretimos šalies gali ir nepasiekti. Apie pusantro šimto litų kainuojantys bilietai baltarusiams gali būti neįkandami. Be to, vykstant į festivalį jiems reikės pasirūpinti ir viza, kuri kainuoja maždaug 18 litų.

Tačiau renginio organizatoriai mano, kad baltarusiams tokia pinigų suma nebaisi. „Jų koncertinės rinkos kainos panašios kaip Lietuvoje. Mokėti tiek pinigų už daugiau kaip 30 muzikinių ir meninių projektų – palyginti nedaug”, – įsitikinęs G.Klimkevičius.

Seimo URK nesidomėjo, kaip organizatoriai skleidė informaciją apie festivalį Baltarusijos gyventojams. Tačiau A.Ažubalis teigė, jog susitikęs su šios šalies opozicijos atstovais informavo juos apie būsimą renginį.

Tikimasi, kad apie festivalį baltarusiai sužinos iš Lietuvoje studijuojančių Europos humanitarinio universiteto studentų. Jiems buvo išdalyti URM skirti kvietimai į renginį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.