Šešiems pacientams skubiai reikalinga širdies transplantacijos operacija

Lietuvoje dėl didelio mirusiųjų artimųjų atsisakymo skaičiaus aukoti organus donorystei labai trūksta organų donorų. Pasak prof. Vytauto Sirvydžio, šiandien širdies persodinimai yra vis dažnesni ir tampa įprastu širdies nepakankamumo gydymo būdu. Nors visuomenės požiūris į donorystę gerėja ir žmonių, sutinkančių dovanoti organus, daugėja, organų stygius išlieka labai opia problema. Todėl alternatyvieji gydymo būdai, tokie, kaip dirbtinės širdies panaudojimas, yra labai aktualūs. Tai prisideda prie šios problemos sprendimo.

Nepaisant fakto, kad Nacionalinio transplantacijos biuro ( NTB) prie Sveikatos apaugos ministerijos specialistai daug dėmesio skiria donorystės propagavimui, kas mėnesį NTB pasiekia nepagydomai sergančių pacientų, kuriems neatidėliotinai reikia atlikti vieno ar kito organo transplantaciją, sąrašas. Tokius pacientus biuro specialistai vadina „ekstriniais”. Gydytojai transplantologai nesiryžta prognozuoti, kiek šiems pacientams liko gyventi, liūdnai prasitardami, kad vienas Dievas težino. Tačiau mes visi suvokiame tų žmonių dramą – visi jie desperatiškai balansuoja ties mirties riba, skaičiuodami nebe metus ar mėnesius, bet dienas ir valandas.

2007 metų rugpjūčio 20 dienoms duomenimis yra 6 pacientai, kuriems skubiai reikalinga širdies transplantacija dėl progresuojančio širdies nepakankamumo bei kitų priežasčių. Dauguma širdies donoro laukiančių pacientų yra gana jauni – nuo 14 iki 24 metų.

Nacionalinio transplantacijos biuro specialistų teigimu, yra daug priežasčių dėl ko mirusiųjų artimieji atsisako padovanoti savo artimo organus transplantacijai. Tai ir ūmus netekties sukeltas stresas, aplinkinių reakcijos baimė, klaidingi religiniai įsitikinimai ar tiesiog abejingumas šalia gyvenančio žmogaus nelaimei.

Spręsdamas šią opią problemą, siekiant gauti donorinį organą Nacionalinis transplantacijos biuras siekia glaudesnio bendradarbiavimo su analogiškais užsienio valstybių centrais. Šiuo metu Biuras rengia bendrą projektą su Baltarnsplant – nevyriausybine nepelno organizacija, kurios tikslas yra koordinuoti žmogaus audinių ir organų donorystę Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Balttransplant nariams siūloma sudaryti atskirą pacientų, kuriems skubiai reikalinga transplantacijos operacija, sąrašą. NTB specialistai taip pat inicijavo ir parengė svarstyti atskirą projektą, kuriame siūloma sudaryti pacientų- vaikų sąrašą. Analogišku pagrindu Balttransplant jau veikia NTB inicijuotas aukštos imuninės rizikos pacientų sąrašas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.