Jogos užsiėmimai suteikia sveikatos

Jogos užsiėmimai tampa vis įprastesni. Daugelis jau žino, kad joga – ne tik mankšta kūnui, bet ir galimybė subalansuoti vidinę būseną.

Įvairiausio amžiaus klaipėdiečiai, vildamiesi sveikatos, geros nuotaikos ir savijautos nebesibaimina išbandyti jogos.

Uostamiestyje skirtinguose sporto klubuose jogos moko keliolika mokytojų, populiarėja individualūs jogos užsiėmimai prie jūros. Be to, Klaipėdoje yra vieta, kur kartą per savaitę jogos pratimų mokoma nemokamai. Vasaros rytais nemokami jogos užsiėmimai poilsiautojams vyko ir Nidos paplūdimyje.

Kūno ekologija

Šiuo metu užsienyje gyvenantis buvęs klaipėdietis Rimas Jurkus, laikomas sahadža jogos pradininku ir įkvėpėju Lietuvoje, dienraščiui „Klaipėda” sakė, kad norėtų, jog daugiau žmonių sužinotų apie jogos pratimų teikiamus lobius.

„Anądien kalbėjausi su ekologais, besirūpinančiais, kad gamta ir pasaulis būtų švaresni. Gerai, kad „žalieji” yra, bet pamaniau, kad jogai daro dar svarbesnį darbą – jie rūpinasi žmogaus vidaus ekologija. Ekologai rūpinasi žmogaus aplinkos švara, o mes, mokydami jogos pratimų, mokome žmones keistis viduje ir rūpinamės žmogaus vidaus švara. Tačiau tai nesusiję su jokiomis religijomis”, – tikino R.Jurkus.

Pasak mokytojo, jogos pratimai yra tarsi instrumentas, kuriuo galima paveikti bei apvalyti kūną ir sielą.

„Joga prieinama ne tik išrinktiesiems. Nebūtina eiti į kalnus ar perskaityti krūvos storiausių knygų, kad kelis kartus per savaitę skirtum laiko jogos pratimams. Nereikia nei bendruomenės, nei specialios aprangos. Jogą gali praktikuoti ir vaikas, ir senukas. Vieną kartą išmokęs jogos pratimų, gali juos nuolat atlikti savarankiškai, – teigė R.Jurkus. – Ir nereikia niekam už nieką mokėti. Juk sodui, už tai, kad jis sunokina obuolių, mes nesumokame”.

Praktikuoja 14 metų

Keturiasdešimt ketverių metų R.Jurkus jogą praktikuoja jau keturiolika metų.

„Jogą praktikuojame kartu su žmona Lida, sūnumi Nojumi ir dukra Akmėja. Mums visiems tai kasdiena. Anksčiau domėjausi sufijų, dzen, induizmo, krikščionybės sampratomis. Dabar matau, kad šie ieškojimai, rašytinės žinios nedaug man padėjo. Supratau, kad be praktikos yra sunku apvalyti, atskleisti savo dvasią, – prisipažino jis. – Praktika davė geriausių rezultatų. Ne tik man – Lietuvoje sahadža jogą nuolat praktikuoja keli šimtai žmonių”, – tikino jogas.

Pats R.Jurkus sahadžą jogą atrado padedamas draugo. Jis jam papasakojo, jog susitikęs su sahadža jogos pradininke Šri Matadži Maskvoje, patyrė neįtikėtiną dalyką – pakilo kryžkaulio srityje mieganti jo dvasinė energija – kundalini.

Įkvėptas draugo pasakojimo ir asmeninės patirties, vyriškis pats ėmė gilintis į sahadža jogos paslaptis.

Malonumas be svaigalų

Jogas yra įsitikinęs, kad nuolat užsiiminėdami joga, žmonės kasdienybėje patiria daugiau džiaugsmo.

„Neveltui vis daugiau jaunų žmonių ateina sužinoti jogos paslapčių. Jie jau supranta, kad tinkamai balansuodami kūno ir sielos harmoniją, džiaugsmą gali patirti be jokių narkotikų ar alkoholio”, – sakė R.Jurkus.

Pirmadieniais 17 val. 30 min. Vydūno vidurinėje mokykloje klaipėdiečiai gali nemokamai išmokti sahadža jogos pratimų. Į klausimą, ar žmonės nesibaimina, jog nemokamuose užsiėmimuose jiems bus brukama savita pasaulėžiūra ar katalikybei priešinga religija, R.Jurkus atsakė šypsodamasis.

„Žmonės ateina, pasižiūri, kad nieko nelegalaus nedarome ir vaikšto į užsiėmimus tol, kol išmoksta jogos pratimų, kad galėtų užsiiminėti namie, – tvirtino jis. – Nesame jokia sekta. Apie jogą galime papasakoti ir iš medicininės, ir iš mokslinės pusės, galime papasakoti ir apie sahadža jogos judėjimo atsiradimą, tačiau niekam nieko nebrukam. Internete – šimtai straipsnių ta tema, visi gali patikrinti, kuo mes užsiimame”, – tikino jogas.

Jogą ir studijuoja

Šiuo metu Klaipėdos universiteto studentai, studijuojantys Sveikatos mokslų fakultete, kaip pasirenkamąjį dalyką taip pat gali studijuoti ir Rytų medicinos bei tradicinių kūno praktikų kursą.

4 tūkstančių metų senumo idėjos aktualios ir esant naujoms techninėms galimybėms. Studentai gilinasi į Rytų medicinos istoriją, darbo su kūnu metodus, sužino bendro teorinio pobūdžio informaciją apie savikorekcijos galimybes naudojantis klasikiniais metodais – joga, pranajama ir kitomis praktikomis.

Universiteto dėstytojai dėmesį skiria ne tik teorinių žinių gilinimui, bet ir praktinių darbo su kūnu įgūdžių lavinimui. Rytietiškos metodikos – meditacijos, jogos, su džok, rytietiškas masažas taikomi savikorekcijai, dvasios ir kūno harmonijai pasiekti.

Užsiėmimai – nebrangūs

Išmokti jogos pratimų galima daugelyje uostamiesčio sporto klubų.

Moterų sporto klube „Kitonija” aštuoni jogos užsiėmimai kainuoja 85 litus.

Sporto klube „Apelsinas” 12 treniruočių kainuoja 95 litus, 8 treniruotės – 80 litų.

Šimkaus gatvėje veikiančiuose „Jogos namuose” 8 užsiėmimų kaina – 120 litų, o įsigyjant 15 treniruočių abonementą, vienas užsiėmimas atsieina 12 litų.

„Jogos studijoje” Turgaus gatvėje jogos užsiėmimai prasidės nuo rugsėjo, vyks du kartus per savaitę, o 10 užsiėmimų kainuos 120 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.