Mamai – išgąstis dėl vaiko mišinukų

Atidi mama, ruošdama savo kūdikiui mišinuką, ant pasikeitusios produkto pakuotės pastebėjo neatitikimą.

Ant ankstesnės mišinuko „Aptamil HA1” pakuotės buvo nurodyta šešis šaukštelius miltelių užpilti 180 mililitrų vandens.

Pakuotei pasikeitus, rekomenduojamo užpilti vandens kiekis buvo sumažintas iki 170 mililitrų.

Pastebėjo neatitikimą

„Iš pradžių pamaniau, kad padaryta vertimo klaida. Bet nuplėšusi lietuvišką instrukciją pamačiau, kad ir kitomis kalbomis nurodyta tokia pati, kaip spėju, netiksli dozė”, – pasakojo neatitikimą pastebėjusi Julija Gorčiakova.

Moteris suskubo apie neatitikimą pranešti mišinio platintojams Lietuvoje, taip pat Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, vartotojų teisių apsaugai. Bandė susisiekti ir su gamintojais.

Apie neatitikimą J.Gorčiakova internetu įspėjo ir kitas moteris mamų pokalbių svetainėje.

„Blogiausia, kad man niekas negali atsakyti, kas atsitiktų su vaiku, jeigu aš mišinuką neteisingai ruoščiau. Gamintojų atstovai Lietuvoje ramino, kad kol kas mano vaikui nieko neatsitiko. Bet kas gali būti tikras, kad pasekmių nebus ateityje? Juk su kūdikiais niekas neatliko tyrimų, kaip tai gali paveikti jų skrandukus”, – sakė mama.

Pranešė gamintojams

Dienraštis „Klaipėda” susisiekė su mišinuko „Aptamil HA1” platintojos Lietuvoje bendrovės „Nutricia Baltics” atstovais.

Jiems jau buvo pranešta apie neatitikimą tarp naujoje ir buvusioje pakuotėje nurodytų rekomenduojamų užpilti vandens dozių ir šią savaitę platintojai apie tai žadėjo informuoti gamintojus. Jeigu paaiškės, kad ant pakuotės padaryta klaida, atidžios mamos iš Lietuvos dėka ji bus ištaisyta.

Tačiau platintojai nėra tikri, kad mišinuko gamintojai – vokiečių bendrovė „Milupa” – suklydo.

„Gali būti, kad keičiant pakuotę šiek tiek pakito ir mišinuko granuliuotų miltelių sudėtis, todėl vandens išties reikia mažiau. Bet kol kas negaliu tiksliai atsakyti, kodėl ant naujos pakuotės nurodytos kitokios dozės. Reikia palaukti, ką praneš gamintojai”, – sakė bendrovės „Nutricia Baltics” medicinos direktorė Saulė Umbrasienė.

Pila ir iš akies

Net jeigu išties instrukcijoje padaryta klaida, pašnekovė abejojo, ar kūdikiams tai gali pakenkti.

Gydytoja S.Umbrasienė atkreipė dėmesį, kad kai kurios mamos kūdikiams maistą ruošia ne taip kruopščiai ir vandens pila iš akies.

„Be to, nurodytas skirtumas – 10 mililitrų – ne toks jau ir didelis. Tai tėra vos dviem arbatiniais šaukšteliais mažiau. Dėl tokio kiekio mišinukas gali pasidaryti tik šiek tiek tirštesnis. Abejoju, kad tai gali turėti neigiamą poveikį vaiko sveikatai. Juk tarp maitinimų mamos neretai kūdikiams duoda atsigerti vandens, kuris tą skirtumą kompensuoja”, – teigė gydytoja platintojo atstovė.

Sumažino sąmoningai?

Kiti dienraščio kalbinti medikai irgi nesiryžo kalbėti apie tai, ar tai, kad ant mišinuko pakuotės nurodyta skirtinga negu anksčiau dozė vandens gali pakenkti kūdikių sveikatai.

Medikų nuomone, vandens kiekis galėjo būti sumažintas sąmoningai, nes veikiausiai gamintojai pakeitė mišinuko sudėtį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.