Siūloma Seimo kontrolieriams suteikti teisę tiesiogiai kreiptis į KT

Seimo kontrolieriai, neturintys teisės tiesiogiai kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), yra priklausomi nuo Seimo narių, teigia Seimo narys, konservatorius Arimantas Dumčius.

Trečiadienį išplatintame parlamentaro pranešime teigiama, kad Seimo kontrolieriai, kurie turi tiesioginį kontaktą su besiskundžiančiais piliečiais ir pirmieji parengia rekomendacijas dėl galimų teisės aktų pažeidimų, turi ribotas galimybes veikti.

„Žinome atvejų, kai nebuvo atsižvelgta į Seimo kontrolierių pastabas dėl teisės aktų prieštaravimo Konstitucijai ir veikiantiems įstatymams. Tai – rekomendacijos dėl valstybės tarnautojų atlyginimo dydžio nustatymo arba miestuose esančios laisvos žemės grąžinimo savininkams. (…) Įgyvendinant Seime priimtą koncepciją reikėtų kontrolieriams suteikti teisę tiesiogiai kreiptis į KT. Tai žymiai sutrumpintų konstitucines procedūras, realiau būtų ginamos žmogaus teisės”, – pranešime tikina Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko pavaduotojas.

Jo teigimu, idėja piliečiams suteikti teisę patiems tiesiogiai kreiptis į KT, gali viena vertus padidinti pasitikėjimą Lietuvos teisine sistema, bet kartu gali atsitikti ir atvirkščiai – esą nors individualus skundo teikimas „pareiškėjui sukelia pozityvų psichologinį ir moralinį efektą”, tai kartu reikalautų ženklių biudžeto asignavimų teisėjų rato išplėtimui atrenkant tūkstančius skundžiamų bylų.

Pasak parlamentaro, ir piliečiai būtų priversti samdyti advokatus, mokėti žyminį mokestį, kelerius metus laukti KT sprendimo, o sulauktų menko efekto.

„Pavyzdžiui, turinčiose individualų konstitucinį skundą Vokietijoje ir Vengrijoje pripažįstama vos keli procentai (ar jų dalys) skundų, kurie atnaujina bylas. Jei taip, ar tai padidintų visuomenės pasitikėjimą Lietuvos teisine sistema, ar neatsigręžtų lazda savo antruoju galu?”, – klausia parlamentaras.

Parlamentaro siūlymą sveikina Seimo kontrolierių tarnybos vadovas Romas Valentukevičius. Pasak pareigūno, jei būtų įgyvendinta parlamentaro idėja, sumažėtų biurokratizmo, solidesne taptų ir pati įstaiga.

„Jau anksčiau aiškinausi kitų valstybių pavyzdžius, tai daugelyje Europos valstybių kontrolieriams suteikta teise kreiptis į KT. Jei būtų mums suteikta tokia teisė, tai būtų paprasčiau ir pačiam KT, nes mes, gaudami skundus, apibendrintume problemas, rastume vidurį ir kreipsimės į KT, o jei bus suteikta teisė piliečiams kreiptis, tai apsunkins ir pačio KT darbą. Jei bus įgyvendintas parlamentaro siūlymas, mūsų įstaiga taps dar solidesne”, – BNS sakė Seimo kontrolierių tarnybos vadovas R.Valentukevičius.

Dabar Seimo kontrolieriai gali prašyti Seimo, kad šis kreiptųsi į KT. Norint, kad kontrolieriai tiesiogiai galėtų kreiptis į KT, reikia keisti Konstituciją, KT įstatymą, Seimo kontrolierių tarnybos įstatus.

Liepos pradžioje Seimas pritarė individualaus konstitucinio skundo koncepcijai, pagal kurią, į Konstitucinį Teismą galėtų kreiptis visi piliečiai, įmonės ir organizacijos, kurių konstitucinės teisės ir laisvės pažeidžiamos ir kurie yra išnaudoję visas kitas teisinės gynybos priemones.

Šiuo metu abejoti įstatymų atitiktimi pagrindiniam šalies įstatymui gali tik Seimas arba jo narių grupė, prezidentas, Vyriausybė bei visų lygių teismai.

Konstitucinis Teismas sprendžia, ar įstatymai ir kiti Seimo aktai neprieštarauja Konstitucijai, o prezidento ir Vyriausybės aktai neprieštarauja Konstitucijai arba įstatymams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.